Bejelentkezés / saját adataim

   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    

Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
KRMK nyilvántartásba vételi szám: 00258-2008
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu

  A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság tájékoztatója

  A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság tájékoztatója

  A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság hírlevélben kiküldött teljes tájékoztatója:


  "Tisztelt Ügyfelünk!

  Tájékoztatjuk, hogy a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által jogszabályi rendelkezés folytán üzemeltetni szükséges Klímagáz adatbázis – az adatbázis hatóság általi üzemeltetéséhez szükséges jogi és informatikai folyamatok lezárásával - 

  2015. március 26. napjának 8.00 órától elérhető
  a hatóság www.nkvh.kormany.huhonlapján
  a „Klímagáz Adatbázis” fül alatt.

  Az adatbázisban minden, a 2015. február 18. napját megelőzően rögzített adat megtalálható, ennek megfelelően tájékoztatást nyújt a vállalkozások és személyzetük képesítési jogosultságának érvényességéről.

   

  Tisztelt Ügyfelünk!

  Engedje meg továbbá, hogy első hírlevelünkben a legfontosabb, 2015. január 1. napjával bekövetkezett jogszabályi változásokról tájékoztassuk röviden a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek kapcsán.

  2015. január 1. napjával alkalmazandó az 517/2014/EU rendeleta fluortartalmú üvegházhatású gázokról és a 842/2006/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről, amely uniós jogi szabályozás teljesen új alapokra helyezte a klímagázokkal kapcsolatos rendelkezéseket.
  A rendelet mindenkire kötelező érvényű szabályozást tartalmaz, tehát függetlenül attól, hogy arról a hazai jogi szabályozás tesz-e önálló rendelkezést.
  Magyarországon 2015. február 18. napján hatályba lépett a 14/2015. Korm. rendelet a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről, amely szabályozás alapja
  -          az 517/2014/EU rendelet, valamint
  -          az 1005/2009/EK rendelet az ózonréteget lebontó anyagokról és a
  -          2007. évi LX. törvény az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről [10/A. §-10/I. §].

  A magyar jogi szabályozás „klímagáz”-ként nevesíti a fluortartalmú és ózonréteget lebontó gázokat, mindkét anyaggal kapcsolatos végrehajtási jogkör a Nemzeti Klímavédelmi Hatósághoz tartozik.

  A jogszabályok a Hatóság www.nkvh.kormany.huhonlapján a „Jogszabályok” fül alatt elérhetőek.

  Az új szabályozás szerint a Hatóságnál regisztrációs kötelezettsége keletkezik

  a)    minden olyan vállalkozásnak, amely klímagázt vagy klímagázt tartalmazó vagy azzal működtetett berendezéseket az ország területén gyárt, oda behoz vagy onnan kivisz, címkéz, valamint forgalomba helyez;
  b)   minden olyan vállalkozásnak, amely klímagázt vásárol, elad, felhasznál, új címkével lát el, szivárgásvizsgálatot és visszanyerést végez, regenerál, ártalmatlanít, valamint regenerálásra vagy ártalmatlanításra lead;
  c)    minden olyan vállalkozásnak, amely klímagázzal előtöltött vagy azzal működtetett alkalmazás telepítését, beüzemelését, címkézését, karbantartását, szervizelését, szivárgásvizsgálatát, javítását, valamint használaton kívül helyezését végzi;
  d)   minden olyan üzemeltetőnek, tulajdonosnak, amely szivárgásvizsgálatra kötelezett klímagázt vagy újonnan telepített F-ÜHG-t tartalmazó - honvédségi alkalmazásnak nem minősülő - alkalmazásokat üzemeltet, tulajdonol, tárol.

   

  A regisztráció ingyenes, azt a Hatóság www.nkvh.kormany.huhonlapján a „Klímagáz adatbázis” fül alatt lehet megtenni.

  A 2015. február 18. napját megelőzően már regisztrált ügyfelek adatai nem vesztek el, azokat az adatbázis változatlan formában tartalmazza, ennek megfelelően az tájékoztatást nyújt a vállalkozások és személyzetük képesítési jogosultságának érvényességéről. Kérjük ezen adatok hitelességének ellenőrzését az első belépés alkalmával.

  Az új szabályozás szempontjából fontos, hogy a Hatóság nem jogutódjaazon pénzügyi befizetéseknek és teljesítéseknek, amelyeket a vállalkozások és személyzetük, valamint a tulajdonosok és üzemeltetők számára a korábban hatályos kormányrendeletre hivatkozással a HLH-Monitoring Nonprofit Kft. az általa ellátott feladatokkal összefüggésben befizetni írt elő.

  Minden olyan befizetés, amely a HLH-Monitoring Nonprofit Kft. felhívása alapján került teljesítésre a jogszabály hatályba lépését megelőzően, illetőleg a jogszabály hatályba lépését követően, a HLH-Monitoring Nonprofit Kft. elszámolási kötelezettsége körébe esik.
  E tekintetben elszámolási jogviszony a Hatóság és a HLH Monitoring Nonprofit Kft. között nem keletkezik.

  2015. február 18. napját követően a hatósági felügyeleti és ellenőrzési rendszer átalakult, amely a díjfizetési rendszer átalakításával is jár. Így az új szabályozás bevezetéséig a rendszerben megtalálható és korábban díjfizetéshez kötött jogosultságok az Ügyfeleket terhelő pénzügyi teljesítések nélkül igénybe vehetőek.

   

  A Hatóság elérhetőségei:
  www.nkvh.kormany.hu
  nkvh@nfm.gov.hu

   

  Üdvözlettel,
  Nemzeti Klímavédelmi Hatóság"