Bejelentkezés / saját adataim

   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    

Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
KRMK nyilvántartásba vételi szám: 00258-2008
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu

  Hűtőközeg forgalmi jelentés

  Hűtőközeg forgalmi jelentés
  A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által fenntartott "Klímagáz Adatbázis" nyomán:

   A jelentés indítása

   A 14/2015 (II. 10.) rendeletben meghatározottak szerint klímagáz nyilvántartás vezetésére kötelezett regisztrált és képesített vállalkozások a 2015. évi klímagáz közeg felhasználásaikról éves, összesített jelentést nyújtanak be az adatbázis útján 2016. március 31-ig a Hatóság számára, de 2015. augusztus 1-től kötelesek az adatbázis használatára klímagáz nyilvántartásuk vezetése tekintetében.

   A hűtőközeg jelentéshez először be kell lépni (cégesen), majd az alapadatok keretben található azonos nevű menüpontra kattintva jelenik meg a jelentési forma.

   Adatok beírása, a jelentés beküldése

   A jelentés adatait hűtőközegenként kell megadni. Ehhez a jelentési forma tetején található legördülőből ki kell választani a megfelelő hűtőközeget, és a hozzáad gombbal megjelenik a jelentési forma. Amennyiben nem talál megfelelő hűtőközeget, jelezze közvetlenül a Hatóság felé!

   Több hűtőközeg esetén újra (és újra) ki kell választani a megfelelő hűtőközeget, ez esetben tetszőlegesen választhat, melyik hűtőközeghez ír adatot. A választás a megfelelő fülre kattintással történhet. Amennyiben tévesen választott hűtőközeget, a fül jobb sarkában található „x”-szel törölheti az adott hűtőközeghez tartozó formát. Vigyázat, ha már írt be adatokat, a törölt hűtőközeghez tartozó adatok törlődnek.

   A Magyarországra vonatkozó adatok beírási felülete automatikusan megjelenik. Amennyiben mind a beszerzés, mind az értékesítés vagy felhasználás más országban is megtörtént, kérjük bővítse a beírási felületet a megfelelő ország legördülőből történő kiválasztásával, és a hozzáad gombbal. Téves kiválasztás esetén az ország is törölhető az ország neve melletti „x”-re kattintva. Ez esetben az addig beírt adatok elvesznek.
   Az adatok a beírás pillanatában rögzülnek, így ha az adatrögzítést másnap (újra belépve) folytatja, akkor az előzőleg beírt adatok megjelennek.
   Amikor befejezte az adatok beírását (mindegyik hűtőközeg esetén), a forma tetején található „A jelentés beküldése” gombra kattintva küldheti be jelentését. A beküldést a rendszer a honlapon igazolja vissza ("Jelentését beküldte év.hó.nap-án"). Az adatokat módosíthatja is a jelentés beküldése után megjelenő, „Adatok helyesbítése” gombra kattintva. Ennek a lehetőségnek a megszűnéséről előzetes értesítést küld a Hatóság az érintett cégek felé!  Az értelmezést segítő segédletet letöltheti innen.

   Automatikus szűrések
   A jelentési forma CFC és HCFC esetén a rendelkezéseknek megfelelő szűrést biztosítja. Nevezetesen:
   1) CFC sem új, sem regenerált formában sem rátöltésre sem áttelepítésre nem használható (a CFC-t tartalmazó hűtőkörök csak addig üzemeltethetők, amíg elegendő töltet maradt bennük, rátölteni tilos). Az esetleg meglévő raktárkészletet ártalmatlanítással fel kell számolni.
    2) 2009. január 1-től csak regenerált HCFC-k forgalmazhatók és használhatók fel, gyári újak vétele és alkalmazása tilos. A reciklált (visszanyert) HCFC-k nem forgalmazhatók, csak utántöltésre használhatók fel, új telepítés esetén nem alkalmazhatók feltöltésre.
    Ezek az információk a hűtőközeg fül alatt szövegesen is megjelennek.
   Vigyázat, CFC és HCFC esetén az Unión kívüli felhasználás jelenthető, de ne feledjék, hogy az export csak Brüsszeli engedéllyel történhet(ett)!
    A korábbi gyakorlattól eltérően már nincs szűrés a tevékenységi területre nézve, figyeljenek rá, hogy pl. HLH-I képesítésű cég ne nevezzen meg járműklímás területet a felhasználás esetén.

   Adathibák jelzése
   A tábázat utolsó sorában megjelenő „Technológiai veszteség” adatot a rendszer úgy képzi, hogy — hűtőközegenként — a nyitókészlethez hozzáadja az összes beszerzést (forrás, azaz hűtőközeg készlet növekedés), majd levonja belőle a felhasználást, értékesítést és zárókészletet (nyelő, azaz hűtőközeg készlet fogyás). Ennek forrása a felhasználás során szükségszerűen megjelenő technológiai és egyéb veszteség. Ez az érték értelemszerűen nem lehet negatív, ha mégis negatív eredmény jelenik meg, a rendszer figyelmeztetést ír ki.

   Ugyanígy figyeli a rendszer azt is, hogy hűtőközeg fajtánként a forrás (nyitókészlet + beszerzés) nem lehet kevesebb, mint a nyelés (értékesítés + zárókészlet), és nem megfelelő adatok esetén ez esetben is figyelmeztetést küld. Tekintettel arra, hogy a felhasználás során nem kell rögzíteni a hűtőközeg fajtát, ez az ellenőrzés nem  tudja figyelembe venni a felhasználást, ezért csak akkor jelez adathibát, ha a felhasználástól függetlenül is meghaladja a nyelő a forrást.

   A közzétett nyilvántartó táblázat és a jelentés adatainak összhangja.
   A korábban közzétett hűtőközeg nyilvántartás minták nem tették lehetővé néhány, a jelentésben kért részletezés nyilvántartását. Ilyenek:
   1) HFC esetén
       · Hűtőközeg fajta
       · Magyarországon kívüli mozgás
       · Felhasználási terület
   2) HCFC regenerált esetén
       · Magyarországon kívüli mozgás
       · Felhasználási terület
       · Az értékesítés formája
   3) HCFC lefejtett esetén
       · Magyarországon kívüli mozgás
       · Felhasználási terület

   Ha egyéb forrásból nem áll rendelkezésükre részletezett adat, akkor becsléssel adják meg a kért részletezést!