Bejelentkezés / saját adataim

   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    

Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
KRMK nyilvántartásba vételi szám: 00258-2008
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu

  Óvatosan a légkondicionálóval

  Óvatosan a légkondicionálóval

  Szállodabetegségnek hívják a köznyelvben azt a civilizációs kórt, amely gyakran megjelenik légkondicionált szállodákban, munkahelyeken, intercity vonatokon, extrákkal felszerelt autókban – vagyis olyan terekben, ahol zárt rendszerben kering a levegő.
  A tünetek változatosak: a fáradtságtól a fej- és torokfájáson át, az ízületi és mozgásszervi panaszokon keresztül egészen az akár súlyos következményekkel járó Legionella-fertőzésig.

  Rejtélyes halálesetek

  A Legionella baktérium története 1976-ban kezdődött, amikor Philadelphiában, az Amerikai Légió nagygyűlésén több száz légiós fertőződött meg, és közülük 34-en meg is haltak. Az eleinte titokzatosnak tűnő fertőzésért a központi légkondicionáló berendezésben levő kórokozó volt a felelős. A baktériumot ekkor azonosították és dokumentálták először, ám azóta a tudósok már jól ismerik a Legionella 39 eltérő faját, és 60 különböző szerotípusát.

  Csak a belélegzett baktérium fertőz

  A Legionella a természetes vizekben szinte mindenhol előfordul. Kis mennyiségben a csapvízben is jelen van, ami gyakorlatilag semmilyen közvetlen veszélyt nem jelent, hiszen az emésztőrendszeren keresztül nem fertőz. Viszont az épület gépészeti rendszerébe jutva 20°C - 45°C hőmérsékleti tartományban, pangó vízben már sokszorozódik. A fertőzött víz elporlasztásával, apró vízcseppekben, aeroszol formájában belélegzett baktérium pedig már fertőző. Ezért kell igen körültekintően bánni a légkondicionáló berendezésekkel, ahol a a baktérium a kondenzvízben szaporodik, az aeroszol-képződésért pedig a levegőkeringetés a felelős.
  Jellemző még a megbetegedés továbbá olyan zuhanyzókban, medencékben, ahol a porlasztás mechanikai úton megy végbe. A szökőkutak, locsolórendszerek, csobogók, szobapárásítók szintén potenciális veszélyforrások.

  Távolsági buszok és bankok

  Mi a közös bennük? Mindössze annyi, hogy mindkét térben azonos hőmérsékletre és száraz páratartalomra beállított levegő kering zárt rendszerben.
  A légkondicionálóval felszerelt helyiségek előnye, hogy kevesebb por és pollen kering benne, mint az utcán, hátránya viszont, hogy nincs légmozgás, vagy azonos irányból meghatározott helyre fújja a hideg levegőt a rendszer az ott tartózkodókra. Továbbá jellemző, hogy ezekben a terekben a kisméretű ablakok fényszűrő üveggel ellátottak, nem nyithatók, és gyakran még szalagfüggönyök is akadályozzák, hogy természetes napfény érje a bent tartózkodókat.

  Számos betegséget okozhat

  Mindezek következménye lehet fáradtság, kimerültség, depresszió, és különbözó testi problémák: a torokfájás és fejfájás mellett gyakori a felfázás, a petefészek- és hüvelygyulladás, a libidó csökkenése.
  Természetesen a tünetek kialakulása, illetve a megjelenési formája az immunrendszer állapotától is függ.
  Vagyis a légkondicionáló túlzott használatának nem csak a klímából kiáramló hideg levegő miatt kialakuló nyári nátha, meghűlés és ízületi panaszok lehetnek a következményei. A Legionella által okozott enyhébb lefolyású betegség a Pontiac-láz, ami az influenzához hasonló tünetekkel jár, és általában nem is azonosítják, mint Legionella-fertőzést. A legionárius betegség ezzel szemben egy összetett tünetekkel járó, atípusos tüdőgyulladás, ami végzetes is lehet.

  Gomba, allergia, asztma..

  Dr. Magyar Donát, aerobiológus szerint a légkondicionáló berendezés ezen kívül még számos fertőzést okozó mikroorganizmuok számára biztosít kedvező életfeltételeket.

  Vagyis a nem megfelelően karbantartott berendezések a legionellózison és Pontiac-lázon kívül az alábbi betegségek kialakulásában játszhatnak szerepet:
  - túlérzékenység okozta tüdőgyulladás,
  - asztma,
  - allergia,
  - az egész szervezetet érintő gombafertőzés
  - a tüdőben megtelepedő gomba okozta gyulladás
  - feltételezhetően mycotoxicosis (gombák által termelt, szervezetet károsító anyagok által kiváltott reakció)
  is előfordulhat.- dr. Potecz Györgyi, a Budai Tüdőközpont tüdőgyógyásza szerint.

  Mivel a kórképek igen változatosak lehetnek, bármilyen gyanús tünet esetén ajánlatos szakemberrel kivizsgáltatni magát a betegnek.

  Mi a megoldás?

  A szakszerű tisztítás megakadályozza, hogy a készülékben a különböző mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, majd a klíma bekapcsolásával folyamatosan keringetésre kerüljenek a beltéri levegőben. A munkahelyi, otthoni és az autóban felszerelt klímát szakemberrel évente legalább egyszer vegyszeresen ki kell tisztíttatni, vagy, ha ez már nem elég, ki kell cserélni.
  Ezenkívül érdemes megszívlelni az alábbiakat:
  - A munkahelyeken ne legyen túl hidegre állítva a klímaberendezés, hiszen a kinti hőség és a benti hideg közti különbség nem csak az ott dolgozókat, hanem a betérő vendégeket is megviseli, zavarja.
  - Tekintettel kell lenni azokra a személyekre, akik nem bírják elviselni a légkondicionálást semmilyen körülmények között, ezért ilyen személyek jelenlétében a klímaberendezés üzemeltetését szigorúan mellőzni kell.
  - Fontos, hogy rendszeresen lehessen szellőztetni, és kimenni a szabad levegőre.
  - Sokat kell mozogni a természetben és teljes értékű, egészséges táplálékot kell fogyasztani.
  - A stressz, a túlhajszolt életmód, kialvatlanság, stb. szintén olyan tényezők, melyek az immunrendszert gyengítik és fogékonyabbá teszik a légkondicionáló okozta veszélyekre.
  - Légkondicionálás helyett az árnyékolástechnikára és megfelelő szellőztetésre kell helyezni a hangsúlyt.

   

   

  További képek
   
  Óvatosan a légkondicionálóval