Bejelentkezés / saját adataim

   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    

Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
KRMK nyilvántartásba vételi szám: 00258-2008
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu

  Klimatizálás és egészségvédelem

  Klimatizálás és egészségvédelem

  Kiss Tibor főtitkár úr Kossuth Rádióban elhangzott rádióinterjú során hasznos tanáccsal látta el a hallgatókat annak érdekében, hogy a klimatizálás az egészség védelméről szóljon és minél teljesebben ki lehessen védeni a káros hatásait.

  Gondolatok klimatizált világunkról...

  Egyre elterjedtebbek azok az épületek, amelyekben mesterséges légtechnika gondoskodik a szellőzésről, olyannyira, hogy sok helyütt még az ablakot sem lehet kinyitni és a levegőt télen-nyáron légkondicionáló berendezések biztosítják. Ezek nem a tiszta levegőt pumpálják az épületekbe, hanem a bent lévő levegőt szűrik meg és forgatják vissza. Az USÁ-ban már évtizedekkel ezelőtt természetes volt a légkondicionálás, azonban hazánkban csak a rendszerváltást követő években kezdett beépülni a gyakorlatba. A manapság rendkívül népszerű klímahasználat sron a légkondicionált helyiségekben sokan panaszkodnak fejfájásra, bőrkiszáradásra, könnyező szemekre, rossz közérzetre, ízületi fájdalmakra.  
  Legionárius betegség, Pontiac-láz, felfázás, reumatikus fájdalmak, általános rossz közérzet, rekedtség, torokfájás, nátha. Csak néhány példa a súlyos és enyhébb lefolyású betegségek közül, melyeket elsősorban a klímatizálás számlájár lehet írni.

  A légkondicionáló elsősorban azokra lehet veszélyes, akik sokat vannak klimatizált helyen. Ha nincs rendszeresen karbantartva a levegőt szűrő berendezés, akkor nem fogja megfelelően szűrni a megjelenő baktériumokat, amik elszaporodhatnak. A Legionella baktériumok a hűtésért felelős kondenzvízben telepedhetnek meg. Amíg kismértékben vannak jelen, addig semmi probléma nem lehet, ám a szobahőmérsékletű vagy már 30-40°C-os vízben könnyen elszaporodnak.Ha bejutottak a levegőbe, influenzaszerű megbetegedést okozhatnak, ami ha súlyosabbra fordul, akár halált is okozhat.

  Hogyan előzhetjük meg?
  - A leglényegesebb, hogy szakszerűen karbantartjuk a berendezést.
  Legalább félévente ki kell tisztíttatni, kicseréltetni a szűrőjét. Fontos, hogy a kondenzvíz ne maradjon a készülékben, hanem megfelelően el legyen vezetve. Használatkor nem szükséges, hogy lehűtsük a helyiséget, amennyire csak lehet. Bőven elég a 4-5 °C-kal hűvösebb hőmérséklet, mint ami odakinn van. Ha ennél többet engedünk meg magunknak, akkor könnyen megfázhatunk. Ezzel egybefüggő, hogy ne üljünk közel a berendezéshez, hiszen, ha ránk fújja a levegőt, akkor is megbetegedhetünk. Mindig legyen nálunk pulóver, ha fázunk, vegyük föl. Szabadidőnket pedig töltsük a friss levegőn és ne a légkondicionált helyiségben. Még akkor is, ha sokkal melegebb van kinn. Legalább kicsit felfrissülünk és könnyebben megy utána a munka.

  Természetesen fontos a jó közérzet, a megfelelő levegő és páratartalom körülöttünk. Szellemi teljesítőképességünk is növekszik ezáltal. Mesterséges hűtéssel vagy anélkül, de mindenesetre érdemes elgondolkodni rajta, vajon van-e alternatív megoldás, mellyel kiváltható lenne a klímaberendezés. Amennyiben ragazkodunk hozzá, akkor mindenképp figyeljünk oda a megfelelő működtetésre és elhelyezésre.

   

   

  További képek
   
  Klimatizálás és egészségvédelem