• (06 1) 201-7137
  • info@hkvsz.hu

Vegyük komolyan a klímaberendezés fertőtlenítését!

Vegyük komolyan a klímaberendezés fertőtlenítését!

Megjelenés dátuma: 2019. március 29., péntek


Szerző: Berzy Judith

Nem szabad félvállról venni a klímaberendezések rendszeres, de legalább egy évben egyszeri, szezon előtti alapos tisztítását, fertőtlenítését. Súlyos betegségeket okozhat az eredetileg kényelmünk érdekében beépített készülék! Érdemes megismerni a leggyakoribb, klímaberendezés okozta fertőzések jellegzetességeit. 

Tüdő aspergillosis:

Gombás fertőzés, a spórák belégzésével kapható el, a tüdőt, az orrmelléküregeket és a hallójáratokat támadja. Kifejezetten veszélyes azok számára, akiknek korábban tüdőgyulladása, vagy bármilyen egyéb tüdő problémájuk volt, illetve az immunrendszerük le van gyengülve. Ilyenkor ugyanis a tüdőszövetek elpusztításával légzészavart, fulladást okozhat. Erősebb immunrendszer esetén a tünetek: láz, torokban fájás, váladékcsorgás, orrmelléküreg gyulladás, gyengeség. Hallójárat megtámadását viszketés, fájdalom, fülből csorgó folyadék jelzi.

Mivel ezek a gombák előszeretettel telepednek meg a klímák hűtőbordáin, fontos, hogy a légkondicionáló tisztítás során olyan vegyszert használjunk, amely maradéktalanul kiírtja a gombatelepeket.

Túlérzékenységi tüdőgyulladás (Hypersensitivity pneumonitis)

Belélegzett organikus porok okozzák, melyek allergiás reakciót váltanak ki tüdőnkben.
Egyik jellegzetes típusa a “farmer tüdő”, amely penészes növényi komposztból, szénából származó penészgomba rendszeres belégzését követően alakul ki. Rengeteg előfordulási módja van még, dohánygyári dolgozóktól kezdve a sajtkészítőkön át a fafeldolgozókig a különböző típusoknál mind külön elnevezést is kaptak. Ami ezek közül számunkra érdekes, az a gombákkal teli párásítók, klímaberendezések által keringetett levegő ismételt belégzését követően alakul ki.

Fontos még az elején leszögeznünk, hogy csak túlérzékenység esetén alakul ki, amit az antigének nagy mennyiségű belélegzése, és ennek rendszeressége vált ki. Erre jó példa az irodai munka esete, amikor fel se tűnik, ha évek óta ugyanaz a klíma fújja ránk a levegőt. Minél koszosabb belül egy ilyen légkondi, annál nagyobb a megbetegedés esélye. A tünetek megjelenésének ideje függ a túlérzékenység fokától, nagyon érzékenyeknél már a belégzést követően órákkal jelentkeznek, kevésbé érzékenyeknél általában csak hetek múlva jönnek elő. Főbb tünetei: hidegrázás, láz, köhögés, fulladás, émelygés, fogyás.

A cél tehát a túlérzékenység kialakulásának megelőzése, amit a légkondicionáló rendszeres tisztításával, fertőtlenítésével lehet a legkönnyebben megoldani.

Pontiac-láz

 Influenzára nagyon hasonlító légúti betegség, amit a legionella pneumophila baktériumok okoznak, lefolyása azonban sokkal gyorsabb.
Tünetek: száraz köhögés, torokfájás, láz, fejfájás, hidegrázás, mellkasi fájdalom.
A Pontiac-láz gyakran 4-5 napon belül elmúlik akár gyógyszeres kezelés nélkül is. Ennek ellenére megjelenése intő jel, ugyanis ez a baktérium okozója más betegségeknek is, melyek közt bizony előfordul akár halálos kimenetelű is. Nézzük a leghírhedtebbet:

Legionellosis (Legionnaires’ disease)

Ez a legionella pneumophila baktérium okozta fertőzés kegyetlenebb formája. A Pontiac-láznál felsorolt tünetek itt is jelentkeznek, melléjük csatlakozik a tüdőgyulladás is. Nagyobb médiafigyelmet kap, mikor tömegesen kapják el egy hotel vendégei, vagy egy gyár dolgozói, nyugdíjas otthon lakói. Ekkor az orvosok kimutatják, hogy a fertőzést a legionella baktérium okozta, nyilvánosságra hoznak egy halálozási arányt, ami 1-15% között szokott mozogni a légkondicionáló-okozta lebetegedéseknél. A baktérium a nevét a legelső ilyen eseménykor kapta, 1976-ban a Philadelphiai Bellevue-Stratford Hotelben gyülekező amerikai legionárius katonák fertőződtek meg tömegesen a hotel légkondicionáló rendszerétől. Mivel a tünetek alapján könnyű összekeverni a tüdőgyulladás más típusaival, az orvosi feljegyzések közt a valósnál jóval kisebb számban fordul elő.

A fertőzés úgy történik meg, hogy pára formájában belélegezzük az apró vízcseppekben lévő baktériumokat. Ez megeshet bármilyen vizes környezetben, a legjellemzőbb a légkondicionáló, melynek hűtőbordáin és ventilátorán tisztítás híján boldogan eléldegélnek mindenféle élőlények. A legionella baktériummal persze sok más formában összetalálkozhatunk még, 2004-ben például Észak-Franciaországban egy petrolkémiai telep hatalmas hűtőtornyának 6-7 km-es körzetében 86 legionellás megbetegedést igazoltak vissza orvosilag, ebből 17 halálos kimenetelű volt. Az ilyen esetek valószínűsége azonban rendkívül alacsony, és nem is tudunk ellenük védekezni, a legtöbb amit tehetünk, hogy odafigyelünk az otthoni klímánkra. Mivel egy szakszerű légkondicionáló tisztítás után gyakorlatilag már nem marad gomba-, baktérium-, penésztelep stb. a berendezésben, ez is egy hatékony módja a legionella pneumophila elleni védekezésnek.

 

Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu
Adatvédelmi tájékoztató

Hírdetés

Időjárás

Menu

Küldjön üzenetet!

Üzenetét elküldtük!
Kollégánk hamarosan jelentkezok Önnél.