• (06 1) 201-7137
 • info@hkvsz.hu

Miért okoz gondot a jogtalan klímaszerelés?

Miért okoz gondot a jogtalan klímaszerelés?

Megjelenés dátuma: 2018. január 18., csütörtök


Szerző: Berzy Judith

Jogszabályok rendelkeznek arról, hogy a klímaberendezésekben található környezetkárosító hűtőközegek miatt ilyen berendezésket kizárólag erre jogosult személy telepíthet, karbantarthat. A laikus fogyasztó ki sem tudja választani, hogy milyen berendezés felelne meg igényeinek.

Nem is az a gond alapvetően, hogy a környezetvédelmi és a klímaberendezésekben található környezetkárosító hűtőközegekre vonatkozó európai jogszabályok arra feljogosított megfelelő személyképesítéssel rendelkező személy általi telepítést, karbantartást, esetenként rendszeres szivárgásellenőrzést és energetikai felülvizsgálatot követelnek meg.  Ez több más szakmához hasonlóan a hűtő- és klímatechnikában is már régóta jelen van, és a kivitelezők, megrendelők jobbára már elfogadják és többnyire jogkövető magatartást tanúsítanak a mindennapok során.

A gond ott kezdődik, hogy laikus, nem hozzáértő személyek, jóhiszemű, esetenként becsapott vásárlók nem tudják, nem ismerik, így nem is gondolnak arra, hogy az alábbi kérdéseket hozzáértő szakértők, szakemberek hiányában nekik kellene helyesen megválaszolni:

Milyen hűtőteljesítményű berendezés kell egy kis vagy nagy, napsütötte vagy árnyékos, tetőtéri vagy udvari lakószoba hűtéséhez?

  • Van-e optimális lehetőség a kültéri egység elhelyezéséhez, nem kell-e lakóközösségi vagy építési engedély a telepítéshez?
  • Biztos, hogy nem olyan zajos a kültéri egység, hogy később ne kelljen áttelepíteni, árnyékolni, kikapcsolni, szomszéddal vagy hatósággal veszekedni?
  • Meggyőződött róla, hogy a lakás, a társasház villamos hálózata tudja e gond nélkül biztosítani a szükséges teljesítményt?
  • Tudja-e hova kell optimálisan elhelyezni a beltéri egységet, hogyan kell elvezetni a keletkező csepegővizet?
  • Ki tudom majd fizetni a készüléket, a rendes szerelést és a megnövekedett villanyszámlámat?

És ezek helyes megválaszolása nagyon kevesüknek sikerül, aztán csak fizetik a kijavítás, az elvesztett garancia, az elszökött hűtőközeg pótlása, a karbantartás  a villanyszámla többlet, a szakszerűtlen és jogosulatlan telepítés szankciói miatti költségeket.   

Bár hivatalosan Hazánkban magánszemély nem vásárolhat kereskedőtől klímaberendezést, ha nem tud felmutatni egy képesített szerelőtől származó igazolást a készülék felszerelésére és beüzemelésére vonatkozóan. Azonban mi a helyzet, akkor, ha laikus vagy magukat hozzáértőnek tituláló barkács "szakemberek" bontott vagy leselejtezett berendezéshez jutnak, vagy külföldről "fű alatt" behozott készülékről van szó? - Ez még egy olyan terület, ahol elkél a szakmai ellenőrzés és szigorítás.

Letölthető dokumentumok:

Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu
Adatvédelmi tájékoztató

Hírdetés

Időjárás

Menu

Küldjön üzenetet!

Üzenetét elküldtük!
Kollégánk hamarosan jelentkezok Önnél.