• (06 1) 201-7137
  • info@hkvsz.hu

Tíz buktató kezdő vállalkozásoknál

Tíz buktató kezdő vállalkozásoknál

Megjelenés dátuma: 2018. január 5., péntek


Szerző: Berzy Judith

Az ötlet nem elég: itt van tíz dolog, amin elbukhatunk

Sokan úgy gondolják, hogy elegendő az ötlet vagy a pénz ahhoz, hogy sikerre vigyék a vállalkozásukat, de ez tévhit. Tegyük félre a vezetői egónkat, és nézzünk szembe a 10 legnagyobb buktatóval.

Szomorú, de sokak által ismert tény, hogy Magyarországon az újonnan alapított cégek mintegy 40 százaléka elbukikaz első évben, 80 százalékuk pedig nem éli túl az első öt évet. Fehér Tímea, az Első Magyar Családmentor kft. ügyvezetője összeszedte az induló vállalkozások legnagyobb buktatóit.

“Sokan úgy gondolják, hogy elegendő egy ötlet vagy pénz ahhoz, hogy vállalkozást csináljanak. Ráadásul a vállalkozási ismereteket sem tanítják, így sokszor fogalmuk sincs, hogyan kellene hozzáfogni egy vállalkozás létrehozásához és az mivel jár (idő, pénz, szaktudás, stb.). Nem árt, ha tisztában vannak azzal, hogy egy ötlet még nem elegendő egy vállalkozás létrehozatalához, ez csupán 5 százalékát teszi ki. Ha van rá pénze már sokkal könnyebb út a megvalósuláshoz, de tervezés, vállalkozói ismeretek, jó munkaerő, kapcsolatok, partnerek, a piac feltérképezése nélkül csak veszteség, sikertelenség, és kidobott pénz az egész és a befektetett időt és munkát se hagyjuk figyelmen kívül. Bizonyára ismerősen hangzik, hogy mennyit dolgoztam, mindent megtettem és nem sikerült” – vélekedett Fehér Tímea.

Felmerül a kérdés: tényleg mindent megtettünk? Tisztában kell lennünk azzal, hogy minden vállalkozás elindítása már az első pillanatban (cégalapítás) anyagi ráfordítást igényel. „Tervezés nélkül sokszor azt tapasztaljuk, hogy mire elindulna a vállalkozás, már elfogyott a pénz és nincs se anyagi, se emberi erőforrás, így már nincs idő kivárni az eredményt. A tervezéskor általában kiderül, hogy mennyire életképes a vállalkozás, így sokkal jobb még az elején meghozni egy negatív döntést, mint felvállalni egy hatalmas adósság állományt és megvárni, míg fizető képtelenné válik a cég” – mondta a szakember, aki szerint az induló vállalkozásoknak megoldást jelenthet egy cégmentori szolgáltatás.

TOP 10 legnagyobb buktató induló vállalkozásoknak

1. Bizalomvesztés.

2. Vállalkozói ismeretek hiánya.

3. Hiteles információ, tájékozatlanság hiánya – rossz döntési helyzetek.

4. A tervezés elmaradása (pl.: kiszállási pontmeghatározása), kontroll (hol tartok most).

5. A piaci szereplők feltérképezése és a vállalkozás piaci jelenlétének meghatározása.

6. Jövőkép építés elmaradása (Hova akarok eljutni?)

7. Cégvezetői személyiségjegyek túlexponálása (pl.: Én mindent jobban tudok, mit más..).

8. A PR és a marketing (online marketing) elhanyagolása, szerepük bagatellizálása.

9. Nem megfelelő partnerek, munkatársak megválasztása.

10. Rossz költség és árképzés, a folyamatos költség optimalizáció elmaradása, jövőbeni célokra történő forrás elkülönítésének hiánya.

“Letéve a vezetői egót, őszintén szembe nézni a jelenlegi helyzettel és felderíteni a hiányosságokat, majd ezt követően pótolni azokat például képzéssel, jó könyvelővel, tervezéssel, piackutatással, marketinggel, és a megoldásra kell koncentrálni” – tette hozzá Fehér Tímea, aki biztos abban, hogy a kívülállók sokkal jobban rálátnak a problémákra a stresszes és nehéz döntéshelyzetekben lévő embereknél.

 

(Forrás: IPOSZ)

Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu
Adatvédelmi tájékoztató

Hírdetés

Időjárás

Menu

Küldjön üzenetet!

Üzenetét elküldtük!
Kollégánk hamarosan jelentkezok Önnél.