• (06 1) 201-7137
  • info@hkvsz.hu

Klímatechnika „magas szinten”

Klímatechnika „magas szinten”

Megjelenés dátuma: 2017. december 1., péntek


Szerző: Berzy Judith

A Német Meteorológiai Szolgálat üzemelteti többek között a tengerszint felett 977 m magasságban lévő hohenpeissenbergi mérőállomást, amely a világ legrégebbi hegyi mérőállomása.  A Toshiba hűtési és fűtési rendszerét, a Super Modular Multi System-et, a gyártó cég egyik kivitelező partnere, a müncheni Elektro Blitz szerelte be a mérőtoronyba. Egy különleges kihívás abból a követelményből adódott, hogy a kültéri egységek számára egy olyan telepítési helyet találjanak, ami által az azokon át keringtetett levegő nem befolyásolja az érzékelőket, és így a mérési eredményeket. A létesítményben egy 22,4 kW hűtési- és 25 kW fűtési teljesítményű Super Modular Multi System került telepítésre. A toronyban két mennyezeti és egy fali készülék szolgál a technikai helyiségek klímatizálására. Ezek mindegyike infravörös távkapcsolóval vezérelhető. A kültéri egységeket az előbb említett követelmény miatt a toronytól viszonylag távol telepítették. Az egész kivitelezést a mérőállomás működő üzeme mellett kellett elvégezni.  A berendezés az üzembe helyezés óta zavarmentesen és az üzemeltető legnagyobb megelégedésére működik, köszönhetően a Toshiba sokévtizedes tapasztalatának, amely cég 1981-ben elsőként jelent meg a piacon az inverteres klímatizáló rendszerekkel. Az újfajta kompresszoroknak és inverternek köszönhetően a 22,4 kW hűtési teljesítményű inverteres Super Modular Multi System (SMMSi) 50 %-os részterhelés mellett COP=6,41 és EER=6,26 értékeket ér el.

(forrás: KK-Newsletter)

 A fordító kiegészítése:

Az EER-érték (Energy Efficiency Ratio) egy hőszivattyús rendszer teljesítmény-tényezőjét adja meg hűtési üzemmódban, mégpedig egy definiált munkapontban. Az EER-érték a leadott hűtőteljesítmény (kW) és a hajtáshoz felvett teljesítmény (kW) hányadosa. Levegő-levegő hőszivattyúknál ez az EER-érték az ISO T1/JIS B8616 szerint 27°C helyiséghőmérséklet / 45% relatív légnedvesség, és 35°C külső hőmérséklet / 45% relatív légnedvesség mellett van definiálva. Az EER-értéket a 2013. januárjától érvényes Ecodesign-irányelv keretében a szezonális jellegű SEER-érték váltotta fel.

Az SEER-érték(Seasonal Energy Efficiency Ratio) a hűtési üzemre és az energiahatékonysági osztályba történő besorolásra vonatkozó új értékelési kritérium. Ennek a szezonális értéknek a számításához több mérési pontot rögzítettek. A mérési pontok hűtési üzemmód esetén: +20 °C, +25 °C, +30 °C és +35 °C külső hőmérsékletek. Ezáltal figyelembe vételre kerül a változó hűtési teljesítményigény, valamint a részterhelési viselkedés is, amely a modern inverter-technológia révén különösen energiahatékonyan valósítható meg. Mivel az SEER-érték függ az épület paramétereitől (hőszigetelés, üvegezett felületek nagysága és aránya, helyiséghőmérsékletek, szellőztetési szokások), valamint a telepítési helytől is (klímazóna, a kültéri egység elhelyezése, stb.), ezért annak elméleti számítása csak közelítőleg lehetséges. Az SEER-értéket általában  visszamenőlegesen lehet számítani (az egy év során ténylegesen megtermelt hűtési energia és a hőszivattyú hűtési üzemmódú éves elektromos energiafelhasználásának hányadosaként).

Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu
Adatvédelmi tájékoztató

Hírdetés

Időjárás

Menu

Küldjön üzenetet!

Üzenetét elküldtük!
Kollégánk hamarosan jelentkezok Önnél.