• (06 1) 201-7137
  • info@hkvsz.hu

Óvakodj a HCFC-hűtőközeg-csempészektől

Óvakodj a HCFC-hűtőközeg-csempészektől

Megjelenés dátuma: 2017. december 1., péntek


Szerző: Berzy Judith

Miközben világszerte élénken tárgyalják a HCFC-hűtőközegek kiváltásának lehetőségeit, attól kell tartani, hogy mindeközben virágzik a HCFC-hűtőközegek csempészete.

Így az Európai Unió legújabb környezeti hatásértékelései vizsgálatai megállapították, hogy az R22 hűtőközeg Kínából történő exportmennyisége nem egyezik meg a különböző országok importmennyiségeinek összegével.

A jelentés szerint ezek a különbségek Kína legfontosabb kereskedelmi partnerei esetében átlagosan 32 százalékot tesznek ki, vagyis a Kínában történt export lényegesen nagyobb, mint az érintett országokban bejelentett importmennyiségek.

A kérdés csupán az, hogy hová tűnnek el ezek a többlet R22-mennyiségek? Lehetséges válasz lehet a kérdésre az importáló országok hibás bevallása, vagy pedig az országhatároknál történt téves vámnyilvántartás. Azonban az is előfordulhat, hogy a Kínából érkező R22-szállítmányokat illegálisan ózonkárosítást nem okozó anyagként jelölik meg, vagy pedig az árut csempészek viszik be az országokba.

2012-ben például Spanyolországban több mint 30 tonna, 1 kg-os palackokba töltött R22-t fedeztek fel. Az árut eredetileg Spanyolországba importálták, amelynél azokat a kvótákat használták ki, amelyek tulajdonképpen azokra a vállalatokra lettek kigondolva, amelyek a HCFC-ket a halfeldolgozásban alkalmazhatták. A csempészés oka az R22-re vonatkozó EU-tilalom volt, amely alapján az R22 kilogrammonkénti egységára 2-3-ról 25-40 Euro-ra emelkedett.

(Forrás: KK-Newsletter)

Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu
Adatvédelmi tájékoztató

Hírdetés

Időjárás

Menu

Küldjön üzenetet!

Üzenetét elküldtük!
Kollégánk hamarosan jelentkezok Önnél.