• (06 1) 201-7137
  • info@hkvsz.hu

Szezonvégi teendők

Szezonvégi teendők

Megjelenés dátuma: 2018. január 18., csütörtök


Szerző: Berzy Judith

Az átmeneti időszakban, amikor a cirkó beüzemelése előtt a hidegebb napokon már sokan bekapcsolják a fűteni is képes klímaberendezésüket. Ám a szezon előtt nem árt kicsit belenézni a készülékbe, hiszen a nem rendszeresen ellenőrzött, illetve karbantartott légkondicionálók nemcsak hamar tönkremehetnek, de az egészségre nézve is veszélyt jelenthetnek.

A szezon alatti működtetés során a klímaberendezés jelentős mennyiségű szennyeződést szív magába a levegővel. A klíma beltéri egységében különböző szűrők találhatóak, melyeknek az a feladatatuk, hogy ezeket a szennyeződéseket, vagyis a port és a nagyobb szennyeződéseket kiszűrjék. A finomabb szennyeződések azonban átjutnak a szűrőbetéten, hiszen annak feladata csupán a berendezés műszaki védelme, a berendezésen átáramló levegő tisztaságáért tehát nem felelős. A hőcserélőn lecsapódó nedvességen ezért könnyen megtapadhatnak ezek az apró szennyeződések, így ha nem tisztítjuk elég gyakran ezt a felületet, melegágya lehet a különböző gombáknak, baktériumoknak és penészeknek.

Sokan tapasztalhatták már, hogy a klímakészülék bekapcsolásakor áporodott szag áramlik szét a szobában. Ilyenkor az elhanyagolt, nem kellő rendszerességgel tisztított klíma beltéri egységében megtelepedett kórokozók a helyiség levegőjébe jutnak, s olyan légúti betegségeket okozhatnak, mint az allergia, az asztma vagy a legionellózis, ismertebb nevén a légiós betegség. A hőcserélőre lerakódott szennyeződés ezen kívül rontja a hőcserét, és olyannyira megterheli a gépet, hogy az több áramot fog fogyasztani, és az élettartama is jelentősen csökken.

Ezen veszélyek elkerülése érdekében az újabb berendezések már rendelkeznek öntisztító, illetve önszárító funkcióval, amely biztosítja a belső szerkezeti egységek szárazságát, ezzel gátolva a gombatelepek kialakulását. Azonban a rendszeres és szakszerű tisztítás semmiképpen nem elhanyagolható. A legbiztonságosabb, ha szakértőt hívunk, aki nemcsak a hőcserélő felületét és a szűrőket tisztítja meg, hanem ellenőrizni tudja a szerkezet egységeinek állapotát is, és szükséges esetben kicseréli az elhasználódott tartozékokat.

A klímakészülékek kültéri egysége azonban még a belsőnél is nagyobb kockázatnak van kitéve. Az időjárás viszontagságain túl sokkal több porral, pollennel és egyéb apró szennyeződéssel kell megküzdenie, ráadásul szűrő nélkül. A sűrűn elhelyezkedő lamellák között ezek a részecskék lerakódnak, és akadályozzák a levegő szabad áramlását. Ennek hatására a kültéri egység kondenzátora nehezebben adja le a hőt, ez megterheli a kompresszort, a készülék alacsonyabb hatásfokon kezd el működni, több elektromos áramot fogyaszt, és gyorsabban használódik el.

A kültéri egység karbantartása során a sűrű lamellázatú hőcserélőt nagynyomású mosóval megtisztítják, ellenőrzik a gáztömörséget, a szivárgásmentességet, a tartókonzolok és a rezgéscsillapítók épségét, valamint az elektromos kötéseket. Megvizsgálják a a működés közbeni üzemi nyomásokat, és a gazdaságos működés érdekében megmérik az áramfelvételt. Amennyiben tehát azt szeretnénk, hogy klímaberendezésünk tartósan, pazarlásmentesen és egészségünk veszélyeztetése nélkül, a javunkra dolgozzon, a készülék gyártója vagy telepítője által ajánlott rendszerességgel végeztessünk el szakemberrel karbantartást.

Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu
Adatvédelmi tájékoztató

Hírdetés

Időjárás

Menu

Küldjön üzenetet!

Üzenetét elküldtük!
Kollégánk hamarosan jelentkezok Önnél.