• (06 1) 201-7137
 • info@hkvsz.hu

Sikerrel lezajlott: Hűtőközegváltás, F-gáz aktualitások

Sikerrel lezajlott: Hűtőközegváltás, F-gáz aktualitások

Megjelenés dátuma: 2018. április 30., hétfő


Szerző: Berzy Judith

Nagy sikerrel, a résztvevők és előadók kölcsönös megelégedettségével zajlott le április 18-n a hűtőközegváltással kapcsolatos aktuális kérdéskörökre szervezett konferencia és pódiumbeszélgetés a szakma és a szakmát befolyásoló hatóságok részvételével.

Tartalmi összefoglalás:

HŰTŐKÖZEG-VÁLTÁSOK BUKTATÓI

A konferenciát Várkonyi Nándor a HKVSZ főtitkára nyitotta meg. Bevezetőjében beszélt arról, hogy már a 2017. őszi, visegrádi Szervizkonferencia szervezése során felvetődött a pódiumbeszélgetés ötlete a hűtőközeg váltásokkal kapcsolatban (Zuggó Balázs, a DAIKIN Hungary Kft. ügyvezetője javasolta), de a téma kiemelt fontossága okán inkább egy önálló konferencia megrendezése mellett döntött a HKVSZ vezetése. A korábbi gyakorlattól eltérően új, szigorú jogi- és szakmai szabályozások hatálya alá tartozó feladatokat is végre kell hajtani egy-egy helyettesítő műszaki megoldás alkalmazása esetén a hűtős vállalkozásoknak. A vonatkozó előírások sokrétűek, néha óhatatlanul átfedésbe is kerülhetnek egymással, egyszóval nehéz rajtuk eligazodni annak, aki korábban nem napi szinten foglalkozott velük. A rendezvény nem titkolt célja rávilágítani a várhatóan bekövetkező buktatókra, annak érdekében, hogy azok szisztematikus kiküszöbölésével a későbbiekben egy letisztult, a szakmagyakorlók számára egyszerűen követhető technológiai utasítás születhessen.    

A szakmai előadások sorát a konferencia egyik szervezője és egyben levezető elnöke, Betovics András nyitotta meg, aki pragmatikus következetességgel és lényeglátással vázolta fel a hűtőközeg váltások kapcsán a hűtősök elé tornyosuló, magas fokú szakmai hozzáértést követelő feladatokat, rávilágítva a lehetséges alternatívák veszélyeire.

A következő előadást Juhász László a Clima Life Kft. munkatársa tartotta az 517/2014/EU rendelet F-gáz kvótacsökkentési ütemezésének ismertetésével, majd rátért a hűtőközegek, mint veszélyes hulladékok tárgykörének rövid ismertetésére.

A berendezés gyártók képviseletében Egyedi Sándor, a DAIKIN Hungary Kft. kereskedelmi hűtéssel foglalkozó ágazatának vezetője beszélt a cége által a kvótacsökkentés hatására kidolgozott gyártmányfejlesztési törekvésekről. Megtudhattuk, hogy nem csak az alacsonyabb GWP (Global Warming Potential) értékű hűtőközegek alkalmazásával keresik a megoldást, hanem a hűtőközeg-töltetmennyiségek csökkentésének irányába is tesznek erőfeszítéseket.

A következő előadás témája egy, a gyakorlati életben igen hasznos szoftver bemutatása volt. A prezentációt a szerző Dr. Vajda József egyetemi tanár akadályoztatása miatt Várkonyi Nándor mutatta be. A számítógépes program tűzveszélyes illetve mérgező közegek kiáramlásának modellezését teszi lehetővé.

Régi-új hűtőközeggel ismerkedhetett meg a hallgatóság Murin Örsnek a QPLAN Kft. ügyvezetőjének előadásában, aki az ammóniával működő hűtőkörök sajátosságait taglalta, majd rátért a kiváló fajlagos hűtőteljesítménnyel rendelkező természetes hűtőközeg (GWP = 0) mérgező és enyhén tűzveszélyes tulajdonsága miatt szigorú engedélyezési procedúráknak alávetett tervezési-, telepítési és üzemeltetési folyamatokról. Láthattuk, hogy bár bonyolult és felelősségteljes egy ilyen hűtőrendszer telepítése, mégis a nagy kapacitású hűtőházak döntő többsége ammónia töltetű hűtőberendezéssel üzemel.

A tartalmas előadás után kényszerűen egy újabb főtitkári beugrás következett, ugyanis a tűz- és robbanásveszélyes közegekkel működő berendezések engedélyeztetéséről szóló prezentáció felkért előadója sajnálatos programütközés miatt lemondta az előadása megtartását. Így a kazánfelügyelői és PB tartály-telepítési múlttal rendelkező helyettes-előadó igyekezett megosztani a hallgatósággal az „RB”-s létesítmények tervezésével, kivitelezésével, engedélyeztetésével kapcsolatos tapasztalatait. Segítséget is kapott Murin Örstől, aki egy ATEX-es projekt engedélyeztetési folyamatát ismertette röviden.

Ebédszünet után következtek a meghívott hatóságok képviselőinek előadásai.

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (NKVH) részéről Glück István klímapolitikai referens ismertette a hűtőközeg-váltások szükségességének jogszabályi hátterét.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága képviseletében Kozma Sándor tű. ezredes tartott előadást a veszélyes anyagok közúti szállításának szabályairól (ADR).

Az EMMI Kémiai Biztonsági és Kompetens Hatósági Főosztálya nevében Czékus Miklós foglalta össze a kémiai biztonsággal kapcsolatos jogszabályok hűtősök számára is betartandó előírásait.

A Magyar Szabványügyi Testület részéről Palkovics Mihály adott elő, mégpedig a hűtéstechnikában alapvető fontossággal bíró MSZ-EN 378-1 szabvány nemrég „frissített” változatáról.

A hasznos tudnivalók tömkelegét tartalmazó előadások elhangzása után pódiumbeszélgetésre került sor. A pódiumon helyet foglaltak a fentebb említett előadók, és a közönség soraiból illetve egymástól érkező kérdésekre válaszoltak közel egy órán át, mintegy megkoronázva ezáltal a jól sikerült szakmai rendezvényt.

Budapest, 2018. április 24.

 

 

 

Várkonyi Nándor
HKVSZ főtitkár***Hűtőközegváltás, F-gáz aktualitások: konferencia és pódiumbeszélgetés

Konferencia az F-gáz szabályozásnak megfelelő új szakmai megoldásokról. A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság meghívott előadói közérthető tájékoztatással szolgálnak az aktuális szabályozási tudnivalókról, és újdonságokról.

2018. április 18. (szerda) 9:30-16:00
Lurdy Ház Konferenciaközpont, Budapest
 
Regisztráció: 9:00-10:00

A szakma és a hatóságok nézőpontjának vitafóruma! Nem szabad kihagyni ezt a programot!

Program:

9:30 Megnyitó
9:40-től:
1.      rész: Kihívások a szakma felé
F-gáz témakör:

F-gáz rendeletek hatása a hűtőközeg-kereskedelemre és felhasználásra
Az F-gáz rendeletek gyakorlati következményei
A hűtőközeg, mint veszélyes hulladék
Környezetkímélő hűtőközegek:
Új megoldások és fejlesztések
Összetételek
Tűzveszélyes hűtőközegek:
A kiáramlás modellezés
Gyakorlati alkalmazás, tapasztalatok
Kockázatkezelés
Mérnöki szemmel:
Tervezés, engedélyeztetés, kivitelezés
Utólag felmerülő probléma-lehetőségek
(kb. 12:00-13:00 szünet)

 1. 13:00-tól
  2. rész: Hatósági szemmel
  Meghívott hatóságok előadásai:
  NFM Klímapolitikai Főosztály
  Nemzeti Klímavédelmi Hatóság
  Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
  Magyar Szabványügyi Testület
  ÁNTSZ

  kb. 15:00-tól:
  3.rész: Pódiumbeszélgetés, fórum
  Elmélet és gyakorlat ütköztetése. Esély az érdekegyeztetésre.

Résztvételi díj:

Előregisztrációval és a díj előzetes átutalásával:

- HKVSZ-tagoknak 15.000,-ft+27% áfa
- nem tagoknak: 21.000,-ft+27% áfa

Helyszínen egységesen 21.000,-ft+áfa (helyszíni jelentkezés esetén kedvezmény már nem érvényesíthető!)

A résztvételi díj az előadások ideje alatt üdítőitalok és kávé fogyasztását tartalmazza. (Az ebédszünetben a konferenciaközpont vendéglátói egységeinek látogatása privát fogyasztás szerint lehetséges.)

Jelentkezés: info@hkvsz.hu e-mail címen, ÉS a résztvételi díjnak átutalása a HKVSZ 10701520-66806185-51100005 sz. bankszámlájára a jelentkező nevének feltüntetésével!

Jelentkezési határidő: 2018. április 16.

Figyelem! A férőhely korlátozott, így a teremkapacitás megtelte esetén sajnos több jelentkezőt nem tudunk fogadni!

Találkozzunk április 18-n a Lurdy Házban!
 

Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu
Adatvédelmi tájékoztató

Hírdetés

Időjárás

Menu

Küldjön üzenetet!

Üzenetét elküldtük!
Kollégánk hamarosan jelentkezok Önnél.