• (06 1) 201-7137
  • info@hkvsz.hu

Fókuszban a SZAKMA!

Fókuszban a SZAKMA!

Megjelenés dátuma: 2019. december 6., péntek


Szerző: Berzy Judith

35. HKVSZ Szervizkonferencia: kiváló program ideális helyszínen.Kettős jubileum.

2019. november 20-22. között a patinás balatonfüredi Anna Grand Hotel töltötte be a nemes házigazda szerepét a hazai hűtő- és klímatechnikai szakma legrangosabb eseményén. Az elegáns helyszín kínálta lehetőségek, a környezet, és a kiszolgálási színvonal maximális volt, a szakmai program a jelenlévők véleménye szerint sok-sok korábbi évek programját múlta felül.

A Szervizkonferencia teljes programján való részvétellel összesen a három nap alatt 56 F-gáz kreditpontot lehetett szerezni, tehát akinek az F-gáz képesítése az év végén jár le, vagy a jövő év elején, és eddig még gondolt a meghosszabbítás alternatíváira, a konferencián való részvétellel egy év érvényességi idő meghosszabbítást nyert!

Az F-gáz kreditpontok akkreditációs költségéhez támogatást kapott a HKVSZ a konferencián előadó és résztvevő tagvállalkozásaitól. Kiemelten köszönjük a felajánlott támogatást Tagjainknak:
- BR GAL Zöldautó Kft
- CLIMALIFE Kft
- DOMETIC Zrt
- DTN GROUP Kft
- ELECTROLUX LEHEL Kft
- SCORPIO Kft
- QPLAN Kft
- VREC-CO Kft

A konferencián kettős jubileum is adódott: a Szervizkonferenciák sorában idén volt a 35. állomása a rendezvénynek, továbbá az immáron 11. alkalommal megrendezésre kerülő Járműklíma Szakértői Tanácskozás szakmai társ-szervező Autószerelők Országos Egyesülete alapításának 20. évfordulóját ünnepelte! Ennek a kettős ünnepélyes alkalomnak szenteltetett a konferencia megnyitója: a két egyesület elnöke Várkonyi Nándor (HKVSZ) és Spindler Tibor (AOE) közös megnyitó köszöntővel üdvözölték a megjelenteket. Így a konferencia első napjának délelőttje is plenáris jellegű volt, ahol bevezetésképpen szó esett az F-gáz rendelet 2020-tól bekövetkező szigorításairól és az erre adható alternatív megoldásokról, majd a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság tartotta meg előadását az ide vonatkozó törvényi rendelkezések gyakorlati alkalmazásáról, és a Klímagáz Adatbázissal kapcsolatos felhasználói kérdésekről fórum-lehetőséget biztosítottak.

A konferencia megnyitó része hatalmas sikert aratott a délelőtt érkező résztvevők között, azonban a nagy örömbe egy kevéske üröm is vegyült, mivel a rendezők által aznapra megrendelt derűs időjárás „szállítása” során becsúszott egy potyautas országos heves esőzés formájában! Ez sajnos a résztvevők jókedvét és pontosságát szegte, így némi csúszás, bosszankodás vetette árnyát a felhőtlen kezdésre, de végül estére a finom vacsora és kedves vendéglátás eloszlatott minden kellemetlenséget.

Szerda délután ketté vált a program: a Járműklíma Szakértői Tanácskozás önálló szekcióban folytatta témakörét, melyben elsősorban a gyakorlati alkalmazástan játszotta a fő szerepet.

A „nagykonferencia” délutáni részében megadatott a lehetőség a délelőtti fájdalmasan csöpögős időjárás miatt panaszt tenni, ugyanis az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közúti szállítás biztonsági követelményeinek részletezése mellett az Országos Meteorológiai Szolgálat is előadást tartott éghajlatváltozás és üvegházgázok-hűtőközegek témakörben.
Természetesen a főszerep mégis inkább a klímavédelem és az aktuális kihívások konstruktív kezelése mellett maradt: környezetbarát hűtőközegekről tartott kiváló előadást Dr. Kovács Gábor Ferenc lézerfizikus villamos mérnök és Dr. Farkas Edit légkörkémikus vegyészmérnök. Az első napot zárta Homor Miklós gyakorlati hibaelemző előadásával, mely igencsak elgondolkodtatta a késő délutánig kitartó érdeklődőket. Nagyon sok résztvevő jelezte, hogy az elhangzott utolsó két előadás rendkívül figyelemre méltó volt és a későbbiekben is foglalkoznának mélyre hatóbban a témakörökkel.

A konferencia második napja „szokásos módon” a kiemelt szakmai nap volt. Délelőtt az ipari és kereskedelmi hűtésé volt a főszerep, délutánra a klíma- és légtechnika került. Összesen 17 szakmai előadás volt a szoros programban a jelzett témakörökben. Lehetetlen mindegyikről egyenként beszámolni, hiszen minden egyes előadás kiváló szakmai színvonalat képviselt és valódi továbbképzést közvetített.

Kiemelendő két rendhagyó előadást a napi programból: Kranabet Marcel vette a bátorságot és szakmai szemmel összefoglalta a hűtés- és klimatizálás történetét! A 21. sz-i ember számára teljesen természetes a hűtés, sőt, annak kiesése okoz szürreális problémát. De vajon hogyan jutottunk el idáig? Az előadás kiválóan felvezette a fejlődési szinteket: érintette az ősi egyiptomiak és a perzsák hűtési megoldásait, a Kínában a II. évszázadban alkalmazott emberi erővel hajtott, 3 m átmérőjű ventilátorokat, a XVII. századi „jégszüret”-eket, majd  a papír- és textilgyártás speciális igényei által életre hívott technológiai hűtési megoldásokat, a freonok 1928 évi feltalálását, „forradalmi” betörését a hűtőiparba és az első klímatizált gépkocsi megalkotását 1939-ben. A klímatizálás jövőjével kapcsolatban az előadó azt a lényegbevágó kérdést tette fel, hogy a jövőben lesz-e egyáltalán hűtőközeg? A kérdésfeltevéssel arra utalt, hogy már ma is léteznek olyan hűtési technológiák, amelyek nem igényelnek hűtőközeget. 

A másik előadás lényegében a házigazda Anna Grand Hotel hűtés-fűtés-légtechnikai üzemelésének közelmúltban megvalósított alternatív energia-felhasználásra koncentráló épületgépészeti beruházását mutatta be, melyet az E.ON Energiakereskedelmi Kft kooperációjában valósítottak meg. Ide vonatkozóan az előadást követően helyi gépházlátogatásra is sor került az érdeklődők részére. Bár az előadást nagy érdeklődés kísérte figyelemmel, azonban a gépházlátogatásra alig 15 személy vállalkozott – vélhetően a csütörtök délutánra ismét a szervezésen kívül „beüzemelt” esőzés miatt. A bátor résztvevők viszont egy kiemelten magas szintű, áttekinthető, tiszta, biztonság- és munkavédelmi szempontok tekintetében kifogástalan rendszert látogathattak meg, ahol a fizikai és adminisztratív követelmények egyaránt szigorú rendszerben működnek és szolgálják a Szálloda vendégeinek kényelmét.

Csütörtök este még egy rendhagyó programra került sor: HűtősKocsMa! A vacsora előtt 18:00-20:00 között meglehetősen laza hangulatban, 1-2 korsó sör mellett adott lehetőséget Betovics András Pál a HKVSZ K+F&Innováció Szakosztályának vezetője, hogy néhány vitaindító témát felvezető előadást fórum szinten lehessen közösen értékelni. Ez a helyzet egy forradalmian újszerű lehetőséget adott, melyet első alkalommal mind előadók, mind hallgatók kissé moderáltan és lehetőségeikhez képest redukáltabban fogadtak. Jövőre bátrabban!

A szakmai program zsúfoltságára való tekintettel idén nem szerepelt a programban műsor, hanem mindkét konferencia estén a résztvevők kötetlenül beszélgethettek egymással, nem kellett időpontokhoz igazodni. Sokan vélekednek úgy, hogy többet ér egy nyugodt, beszélgetős esti vacsora, mint egy kötött protokollú program. Ennél a pontnál természetesen megoszlanak a vélemények: ki ezt, ki azt helyezi előtérbe, de abban mindenki egyetérthet, hogy két nyugodt, hangzavartól és nyüzsgő programtól mentes, meghitt, patinás környezetben eltöltött vacsora sokkal többet ér azoknak, akiknek több száz kilométer távolságból évente egyszer adatik meg a szakmai-baráti találkozás lehetősége.

Az állandó „mumus” péntek: a konferencia harmadik napja: nem hálás feladat ilyenkor szekcióelnöknek vagy előadónak lenni! Ezt mégis sokan vállalták, megtették, és biztosan nem bánták meg, mivel a szakmai program legvégéig kitartott a figyelem és érdeklődés. Lehet, hogy a végére már nem „teltházas” érdeklődés volt, de akik jelen voltak és érdeklődve hallgatták végig az előadókat, minden bizonnyal sokkal többet fognak kamatoztatni az így megszerzett tudásból, mint azok, akik korábban távoztak.

Egy biztos: 2020. november 18-20. 36. HKVSZ Szervizkonferencia!

Áldott ünnepeket kíván a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége

Letölthető dokumentumok:

Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu
Adatvédelmi tájékoztató

Hírdetés

Időjárás

Menu

Küldjön üzenetet!

Üzenetét elküldtük!
Kollégánk hamarosan jelentkezok Önnél.