• (06 1) 201-7137
  • info@hkvsz.hu

Rendkívüli helyzetre való tekintettel

Rendkívüli helyzetre való tekintettel

Megjelenés dátuma: 2020. május 18., hétfő


Szerző: Berzy Judith

A kijárási korlátozásokat május 18-tól már az egész országra vonatkozóan megszüntették. Ettől függetlenül a járványügyi megelőző óvintézkedéseket ajánlott továbbra is figyelembe venni, mint pl. távolságtartás, gyakori fertőtlenítés, indokolt esetben orrot/szájat eltakaró sál vagy maszk viselése. 


Rendkívüli helyzet

71/2020. (03.27.) Kormányrendelet a kijárási korlátozásról - határozatlan időtartamra meghosszabbítva! Sőt, az április 30-i álláspont szerint Budapest és Pest megye területére továbbra is fenntartva, mig az ország többi részére enyhítések állnak rendelkezésre. Tovább!

Lényeg: aki Budapest vagy Pest megye területén aktív, tanácsoljuk, hogy a letölthető kijárási igazolásokat kitöltve tartsa magánál egy esetleges közúti vagy közterületi hatósági ellenőrzés zökkenőmentes lefolytatása érdekében. Továbbra sem kötelező ilyen irattal rendelkezni, de erősen ajánlott!3.§ A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására az e rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor.

4.§ (1) A 3.§ szerint alapos indok:

  1. a) a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) történő vásárlás.

Tehát, ami a szakmánkat érinti, és dolgozni tudjunk, ellátni stratégiailag fontos tevékenységünket, az nincs korlátozás alatt! Ettől függetlenül javasoljuk, hogy egy esetleges közúti ellenőrzés alkalmával egyfajta igazolást tartsunk magunknál, melyben egyértelműen le van írva, hogy milyen célból közlekedünk, tartózkodunk lakóhelyen kívül. Ajánlásaink letölthetők, vonatkozhatnak:

  • fontos, munkahelyen kívüli, külső helyszínen végzett munkára, továbbá anyag- és eszközbeszerzésre
  • általában a munkahelyi bejárás zavartalan biztosítására
  • privát kijárás indoklására.

Ezek a nyomtatványok ajánlások, mintaként szolgálnak, semmilyen különleges formai követelmény nem vonatkozik rájuk, akár kézzel is megírhatók, leegyszerűsíthetők, értelem és gyakorlat szerint változtathatók. Lényeg: tartalmazza, hogy ki, mikor, milyen célból és milyen alapon (munkahelyi kötelezettség miatt vagy saját felelősségre privát) hagyja el tartózkodási helyét. Fontos, hogy minden esetben mindenki személyes azonosító okmányait (személyi igazolvány, lakcímkártya, jogosítvány, stb.) minden kijárás alkalmával - saját érdekében és a zökkenőmentes hatósági ellenőrzés céljából - tartsa magánál!

Néhány hétköznapi jó tanács a rendelet értelmezéséhez: Tovább!

Jó egészséget kívánunk Mindenkinek!

Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu
Adatvédelmi tájékoztató

Hírdetés

Időjárás

Menu

Küldjön üzenetet!

Üzenetét elküldtük!
Kollégánk hamarosan jelentkezok Önnél.