• (06 1) 201-7137
  • info@hkvsz.hu

Rendkívüli helyzetre való tekintettel

Rendkívüli helyzetre való tekintettel

Megjelenés dátuma: 2020. november 11., szerda


Szerző: Berzy Judith

Rendkívüli helyzethez kapcsolódóan 2020. november 11-től kijárási tilalom van Magyarországon 20:00 és 5:00 között! Mit tegyen az a vállalkozás, vagy munkavállaló, akinek munkavégzése rendszeresen vagy alkalomszerűen érinti a tilalmi időszakot, vagy egyenesen abba tartozik?!

A Magyar Közlöny 2020. évi 242. számában jelent meg a 484/2020. (11.11.) Korm. rendelet, mely szabályozza - egyelőre 30 nap időtartamra - Magyarországon a mindennapokat.
Tovább a Magyar Közlönyre!

Sajnos az esti és éjszakai kijárási tilalom érinti a legtöbb munkavállalót, hiszen az ipari-szolgáltatói ágazatban, mint pl. hűtő- és klímatechnika, nem mindenki dolgozhat a hétköznapi "átlagos" 8:00-16:00 időszak között: nagyon sokan több műszakban vesznek részt, ügyeletet látnak el, illetve sürgősségi - veszélyelhárítási! - szolgáltatást végeznek 0-24-ben! Bár kevesebben vannak, de azért elég gyakra előfordul, hogy adott munkaprojekt elvégzése eseti jelleggel túlmunkát, rendkívüli időszakban végzett munkát jelent, vagy adott munka jellegét tekintve nem végezhető el nappal. De számtalanul sorolhatók a példák, melyeket nem lehet egy általános formanyomtatványba beszűkíteni.

Részükre állítottuk össze javaslatunkat egy kijárási tilalom alatt érvényes igazolásra, mely értelem szerint választható pontokból áll, vagy akár ki is egészíthető, módosítható.

Arra nagyon kell ügyelni a kitöltésnél, hogy életszerű legyen, egyértelműen azonosítsa be a munkáltatót, munkavállalót, munkavégzés állandó helyét, a munkavégzés lehetséges ideiglenes helyszíneit, illetve ahol ez nem lehetséges (pl. ügyeleti hibaelhárítási szolgáltatás), akkor az adott kijárási helyszínre vonatkozó valamilyen további igazolás (pl. hibabejelentés regisztrációja, éjszakai munkavégzés megrendelése, felettesi utasítás, stb.) legyen az állandó igazolás mellett!

Sőt! Azt is javasoljuk, hogy a munkavállalónál legyen a kijárási igazolás mellett egy-egy másolati példány a munkaszerződéséből vagy bérjegyzékéből, a munkáltató cégkivonatának címlapjaiból (ahol látszik a munkáltató neve, székhelye, képviselője: ez rendszerint a cégkivonat első és utolsó oldala), és a munkáltató képviselőjének aláírási címpéldányából. Ha mindezek a 20:00-5:00 közötti tilalom alá eső időszakban igazoltatott munkavállalónál nála vannak, minimálisra redukálódik annak esélye, hogy egy esetleges közterületi ellenőrzés kapcsán kellemetlen helyzetbe kerül a személy.Extra lehetőség: javaslunk egy kijárási igazolás-mintát privát eseti kijárásra is! Adódhat a 20:00-5:00 közti időszakban olyan esemény, melynek kapcsán nem tartható be maximálisan a kijárási tilalom. Ezek lehetnek: egészségügyi vagy egyéb veszélyhelyzet, rászoruló személy ellátása, kutyasétáltatás, stb.
A kutyasétáltatáshoz külön nem kell igazolás, hiszen az indoklás tárgya jelen van, ráadásul külön rendeleti hivatkozás vonatkozik rá:-))
Azonban ha éppen egy rosszul lett személyről gondoskodtunk és a helyzet stabilizálását követően az éjszakai órákban úton vagyunk hazafelé és igazoltat a rendőr, akkor szóban vagy elhiszi, vagy nem a történetünket. Azonban, ha van nálunk egy saját felelősségre kitöltött igazolás, sokkal meggyőzőbbek és hihetőbbek vagyunk! Ebben az esetben is ügyelni kell rá, hogy értelem- és életszerűen töltsük ki a sorokat, írjuk oda pl. az ellátásra szorult személy nevét/lakcímét, bármilyen egyéb igazolás legyen nálunk (pl. ha kései orvosi időpontról tartunk haza), patikai blokkot őrizzük meg, ha ügyeletes gyógyszertárban jártunk, stb., stb. 

Az igazolás-minták letölthetők a lap alján!


Jó egészséget kívánunk!

Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu
Adatvédelmi tájékoztató

Hírdetés

Időjárás

Menu

Küldjön üzenetet!

Üzenetét elküldtük!
Kollégánk hamarosan jelentkezok Önnél.