• (06 1) 201-7137
  • info@hkvsz.hu

Az Egyeztető Fórum a szakmai felsőoktatás helyzetét vizsgálja

Az Egyeztető Fórum a szakmai felsőoktatás helyzetét vizsgálja

Megjelenés dátuma: 2021. március 30., kedd


Szerző: Berzy Judith

A tanszékek gondjairól és a támogatási lehetőségekről tanácskoztak a közelmúltban a Magyar Épületgépészeti Egyeztető Fórum képviselői és a felsőfokú épületgépész képzésben résztvevő tanszékek vezetői.

Gyurkovics Zoltán a MMK Épületgépészeti Tagozatának elnöke tájékoztatta a tanszékvezetőket az Egyeztető Fórum megalakításának körülményeiről, összetételéről, céljairól. Hangsúlyozta, hogy az oktatásnak a tanszékek igényei szerinti támogatását kiemelt célként kezelik. Ezért is kezdeményezték az egyeztető megbeszélést.

A szakma piaci felületén, ahol az értékcsere megvalósul az ügyfelek és a tervező, kivitelező vállalkozások között, érzékelhető a felsőfokú oktatás minősége, emelte ki szintén a fórum képviseletében Golyán László a MÉGSZ elnöke. A szükséges fejlesztés az egyetemek kompetenciája, azonban a tervezők és a kivitelezők az oktatás feltételeinek javításához hozzá tudnak járulni, amiben az Egyeztető Fórum katalizáló szerepet játszhat.

Dr. Csoknyai Tamás a BME részéről más témák mellett arról adott tájékoztatást, hogy a Műegyetem gépészmérnöki karán az ötödik félévben történik a szakosodás. Az egyetemen belül a tanszékek versenyeznek abban, hogy a hallgatók mely szakokat válasszák. A pécsi tanszék vezetője, Baumann Mihály szerint abban is versenyhelyzet van, hogy más gépészmérnöki vagy egyéb mérnöki területeken már jóval magasabb jövedelmekre lehet számítani, mint az épületgépészet területén, például a gépjárműiparban, informatikában. Szerinte a jövedelmi viszonyok kiegyenlítésére kell törekedni a vállalkozási díjak emelése árán is, máskülönben a szakma mérnökhiánya tovább fog növekedni. Szorgalmazta még a cégek szervezettebb bevonását az oktatásba a kölcsönös előnyök jegyében.

Dr. Csáky Imre azt emelte ki, hogy a Debreceni Egyetem a BSC szakon végzettek mintegy nyolcvan százaléka folytatja MSC szakon a tanulmányait vagy később visszatér az MSC-re.
Sok példa van arra is, hogy más alapszakról jönnek át épületgépészeti MSC-re. Negatív tapasztalatnak nevezte, hogy a minisztérium a kontakt óraszám csökkentése mellett van, ami rossz irány. A jelenlegi 26 kontaktórával szemben inkább 30-32 órára lenne szükség. Dr. Szabó Márta szerint hosszútávon várhatóan csökkenni fog a felsőoktatás hallgatói létszáma. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (volt Szent István Egyetem) docense arra hívat fel a figyelmet, hogy a szakmai gyakorlatok rendszerét szükséges fejleszteni a vállalatok, vállalkozások bevonásával.

Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu
Adatvédelmi tájékoztató

Hírdetés

Időjárás

Menu

Küldjön üzenetet!

Üzenetét elküldtük!
Kollégánk hamarosan jelentkezok Önnél.