• (06 1) 201-7137
  • info@hkvsz.hu

Időben szólunk! Gondolatok a klímaszezon előtt.

Időben szólunk! Gondolatok a klímaszezon előtt.

Megjelenés dátuma: 2019. április 1., hétfő


Szerző: Berzy Judith

„A klímától megfázást lehet kapni!" 

A megfázásos tünetekkel járó betegségek okozója nem biztos, hogy a klímaberendezés működtetése közben létrejött hőmérséklet különbség. Azonban szélsőséges esetekben vagy rossz beállítás, elhelyezés esetén ez is előfordulhat: ha túl nagy a külső és belső levegő hőmérséklete közti eltérés, vagy közvetlenül és tartósan személyre irányul a klímaberendezésből kiáramló hideg levegő. Mégis leginkább a karbantartás elmaradása miatt elszaporodott baktériumok és a berendezésből kiáramló por a felelős a klímák üzemeltetése során előforduló, megfázásos tünetekkel járó betegségek kialakulásáért.

Ezért is fontos, hogy klímaberendezéseket még időben, az első bekapcsolás előtt, szakemberrel tisztíttassuk és fertőtleníttessük ki, illetve nézessük át mechanikailag a több hónapos üzemszünetet követően.

Miért fontos az évenkénti klímatisztítás, karbantartás?

A meleg levegő sokkal több vizet tud elnyelni mint a hideg. Mivel a helyiségben a klíma hűtő felülete a leghidegebb, azon csapódik ki a víz. Ez gyakorlatilag az egész idényben nedves. Az utolsó használat után ez a nedves felület tökéletes táptalajul szolgál a különböző gombák, baktériumok, penésztelepek kialakulásának, amelyek télen szobahőmérsékleten elszaporodnak, egész tenyészetek alakulnak ki. Amikor kora nyáron, vagy egy-egy átlagosnál melegebb tavaszi napon még a tisztítás-karbantartás előtt elindítják a klímaberendezést, az milliószámra szórja szét a levegőben mindazt, amely hónapokon át elszaporodott benne, és ezt sajnos a helyiségben tartózkodók gyanútlanul belélegeznek.

„A klíma szűrőjét kitisztítottuk házilag, mégis mindenki beteg

Szimplán a porszűrő valóban könnyen eltávolítható és tisztítható. De nem csak erről van szó! Az élősködő tenyészetek nem ott, hanem a berendezés belsejében tapadnak meg! Ez nem eltávolítható és nem hozzáférhető részegység, hagyományos módszerekkel nem tisztítható. Ennek a tisztítása egy speciális fertőtlenítőszeres oldat porlasztásos bejuttatásával történik. A klímatisztítás komoly szakértelmet és megfelelő eszközöket, felszerelést igényel! Senki ne próbálkozzon házilag, barkács módon klímaberendezést tisztítani, mivel akár komoly károkat is okozhat a berendezésben!

„Évente újabb kiadás a háztartásban a klímatisztítás”  

Mint mindennek, a klímaberendezéseknek is van fenntartási költsége. De még mindig kisebb kiadás az évenkénti tisztítás-karbantartásra áldozni, mint az ennek hiányából jelentkező komolyabb üzemzavar és annak javítási költsége, vagy akár az elmulasztott tisztítás miatt jelentkező egészségügyi problémák kikezelése!

 

Válasszon regisztrált, hatósági személyképesítéssel rendelkező szakemberek közül! Minden esetben győződjön meg arról, hogy a kiérkező klímaberendezés-szerelő rendelkezik-e az előírt képesítéssel!

Személyképesítés ellenőrzése és vállalkozás-keresés!

 

 

Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu
Adatvédelmi tájékoztató

Hírdetés

Időjárás

Menu

Küldjön üzenetet!

Üzenetét elküldtük!
Kollégánk hamarosan jelentkezok Önnél.