• (06 1) 201-7137
  • info@hkvsz.hu

R744 (CO2) mint hűtőközeg – korszerű megoldások (1-2.)

R744 (CO2) mint hűtőközeg – korszerű megoldások (1-2.)

Megjelenés dátuma: 2021. szeptember 17., péntek


Szerző: Berzy Judith

A CO2 hűtőközegként alacsony üvegházhatást ígér, de alkalmazása új megoldásokat és megfontolásokat igényel.

Már több mint egy évtizede, hogy a kereskedelmi hűtés a környezetvédelem reflektorfényébe került. Elsősorban a szivárgással kapcsolatos kutatások fedték fel a hidrofluorkarbon (HFC) kibocsátás valós hatásait.  A kibocsátás jelentős csökkentésére kínálkozik lehetőség, de ennek a hűtőiparra gyakorolt hatása számottevő.  Válaszképpen számos új hűtőközeg valamint rendszer kialakítás bukkant fel – mind papíron mind a gyakorlatban – széles választási lehetőségeket kínálva a kereskedelmi hűtés döntéshozói számára.

A jelentős környezeti előnyök a jövő hűtőberendezéseiben vezető szerepet biztosítanak a R744 (CO2) részére. Az elmúlt években kedvező eredmények különböző rendszerkialakításoknál elsősorban Európában, Ausztráliában és Kanadában mutatkoztak. A kezdetben magas beruházási költségek csökkenő trendet mutatnak, míg az alkotórészeknél és alkalmazásaiknál megmutatkozó innováció további lehetőségeket tár fel a rendszer teljesítményének fokozására. Az eredmények a CO2 részére hosszú távú alternatívaként biztosítanak szerepet a belátható jövőben.

E cikk letölthető első része összefoglalja az R744 tulajdonságait, megvizsgálja, hogyan illeszkedik a hűtőközegekkel támasztott hagyományos és feltörekvő igényekhez. Szintén érint néhány okot, ami miatt a CO2 eltér a hagyományos rendszerektől, nevezetesen a bizonyos körülményeknél fellépő transzkritikus üzemállapot miatt támasztott tervezési megfontolásokat. (...)

A második részben az Emerson Climate Technologies termékkínálatát és megoldásait a CO2 rendszerek irányában bővíti. Válaszként az F-gáz szabályozás hűtőipart befolyásoló hatásaira, az Emerson Climate Technologies új termékeket fejleszt, valamint az új hűtőköüzegfajtáskra minősíti a meglévőket. Az alacsony GWP értékkel rendelkező természetes hűtőközegek, mint a CO2 (R744), propán (R290), propént (R1270), növekvő jelentőségükre való tekintettel nagy figyelmet kapnak. (...)

A cikkek szerzője az Emerson Climate Technologies.

 

A cikkek letölthetők!

Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu
Adatvédelmi tájékoztató

Hírdetés

Időjárás

Menu

Küldjön üzenetet!

Üzenetét elküldtük!
Kollégánk hamarosan jelentkezok Önnél.