• (06 1) 201-7137
  • info@hkvsz.hu

Az üzemeltetési költségek csökkentése

Az üzemeltetési költségek csökkentése

Megjelenés dátuma: 2017. december 1., péntek


Szerző: Berzy Judith

A harmadik generációs berendezések a megfelelő adszorpciós technika rendelkezésre állása révén egyre inkább vonzóbbak lesznek. Azt, hogy ez az energiatermelési kombináció nemcsak rendkívül energiahatékony, hanem gazdasági szempontból is érdekes megoldást kínál, a bajorországi WBT GmbH már egy sor sikeres projekt révén bizonyította. Ezeknek a berendezéseknek az egyike 2012. óta egy bútoráruház épületének energiaellátását szolgálja.

A létesítménybe egy propángázzal üzemelő gázmotor került beépítésre, amelynek a hőteljesítménye 28 kW, az elektromos teljesítmény-igénye pedig 12 kW. Az adszorpciós hűtőgép típusa „LTC plus”, névleges teljesítménye 10 kW. Az alacsony hőmérsékletű folyadékhűtő különösen alacsony kiűzési hőmérsékletekkel működik, a hűtőközege pedig víz. A WBT szakembereinek nagyon jók a tapasztalatai az adszorpciós hűtőgéppel kapcsolatban, mivel azok nagyon megbízatóak, könnyen kezelhetőek, és tökéletesen illeszthetők a gázmotorhoz. A hűtőgép a gázmotor hulladékhőjét hasznosítja hajtóenergiaként, és ezzel megnöveli a gázmotor kiterheltségét. A megtermelt hidegvizet 16–18 °C hőmérsékleten a padlóba helyezett csőhálózatba vezetik, és nyáron ezzel hűtik az épületet.

A berendezés egy éves működése után az üzemeltetők meglepve tapasztalták, hogy az áram- és gázköltségük a korábbikhoz képest kevesebb, mint a felére csökkent, pedig az energetikai felújítással egyidőben épületbővítésre is sor került.

(Forrás: KKA Newsletter )

Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu
Adatvédelmi tájékoztató

Hírdetés

Időjárás

Menu

Küldjön üzenetet!

Üzenetét elküldtük!
Kollégánk hamarosan jelentkezok Önnél.