• (06 1) 201-7137
  • info@hkvsz.hu

Lakossági klímaberendezések kiválasztása, gazdaságos üzemeltetése

Lakossági klímaberendezések kiválasztása, gazdaságos üzemeltetése

Megjelenés dátuma: 2019. március 27., szerda


Szerző: Berzy Judith

Szinte a legnépszerűbb háztartási berendezéssé nőtte ki magát a "klíma" - legalábbis nyáron ez így van! A hőség minden évben hirtelen tör ránk, felkészülni rá sosincs idő. A kánikula beálltával derül ki, hogy ahol még nincs klíma, oda kell, ahol meg van, ott előfordulhat az üzemzavar. "Természetesen" a klímaszerelő csak több hét elteltével tudja vállalni a munkát, mert minden ideje be van osztva korábbi megrendelésekkel.

A szakértők hiába hangsúlyozzák, hogy soha nem szabad az utolsó pillanatra halasztani a klímaberendezések felszerelését, javítását, karbantartását! A klímaszezonban nehezen lehet találni ráérős szakembert. Nyár minden évben van, és elválaszthatatlan része a kánikula.

Akik előre gondolkodnak, már március-április folyamán gondoskodnak az új berendezésről vagy a meglévő rendszeres karbantartásáról, így az első meleg koranyári napokban már hátradőlve hűsölhetnek a lehűtött helyiségekben! Akik csak júniusban, az első ránk tört kánikulai napok után döntenek a berendezés mellett, előfordulhat, hogy csak szeptember-október táján tudják majd bekapcsolni a tervezett beruházás tárgyát.

Mire érdemes odafigyelni a klímaberendezés kiválasztása, üzemeltetése, karbantartása, javíttatása során?

A megfelelő klímaberendezés kiválasztása

Ajánlott képesített szakemberre bízni, hogy

  • milyen klímát érdemes vásárolni,
  • mekkora teljesítménnyel kell tervezni,
  • hatékony megoldás-e a mobilklíma,
  • kell-e egyáltalán minden helyiségbe külön egység,
  • melyek a biztonságos és egészséges klímahasználat szabályai, illetve
  • a hűtésen kívül mire használhatjuk még a készüléket.

A klímaberendezések iránti felélénkült kereslet mögött egyrészt az új lakásépítések illetve lakásfelújítások állnak, de továbbra is meghatározó a divat és a klímaberendezés státusszimbólum-jelentése. Csak kisebb részben jelenik meg az "elviselhetetlen hőség" a vásárlások mögött. A lakossági kereslet bővülése miatt sok klímaszerelőnél több hetes várakozási idő alakult ki.

Nem lehet csak bemenni az áruházba és venni egy berendezést!

2015. augusztus 1. óta a kereskedők csak annak adhatnak el új klímaberendezést, akik a megfelelő jogosultsággal rendelkező, a beszerelést elvállaló szakember pecséttel ellátott nyilatkozatát fel tudják mutatni. Ez azt jelenti, hogy már nemcsak a gázkazánok, de a klímaberendezések szerelési munkálatait sem lehet házilag kivitelezni, vagy "ezermesterre" bízni. A piac tisztulása és a kereslet bővülése viszont a legális szerelők nagyobb leterheltségét hozza. A klímaszerelők rendszerint egyaránt foglalkoznak lakossági és intézményi ügyfelekkel, ezért a megnövekedett lakossági megrendelésekre nagyobb a várakozási idő.

JOGSZABÁLYI HIVATKOZÁSOK!

Képesített vállalkozás-kereső a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által üzemeltetett Klímagáz Adatbázison belül!

Mikor megoldás a mobilklíma?

Aki fél a felfordulástól, falfúrástól, vagy szimplán nem akar akkor összeget rászánni a klímaberendezésre, mert előreláthatóan évente 2-3 alkalommal fogja használni, akkor ideális a mobilklíma. Ehhez nem is kell tanúsítvány, nem kell szerelőt vadászni, bárki megvásárolhatja az üzletben. Hátránya viszont hogy meglehetősen zajos, aránytalanul sok energiát fogyaszt, és meg kell oldani a kivezetését, különben nem lesz igazán hatékony (esetenként előfordul, hogy a résnyire nyitott ablakon dugják ki a mobilklíma kivezetőcsövét), illetve szezonon kívüli elhelyezése is problémás lehet. 

Mekkora legyen a berendezés teljesítménye?

Mindenképpen bízzuk szakemberre ennek kiszámítását! A teljesítményszükséglet nemcsak a helyiség alapterületétől függ! Figyelembe kell venni az épület tájolását, a használati szokásokat, a helyiség funkcióját, az üvegfelületek méretét és minőségét, a falak hőszigetelését, stb. A hatékony üzemeltetéshez mindenképpen szükséges pontos számítást végezni, és a szakértőnek személyesen fel kell mérni a helyszínt. A legjobb, ha lehetőségünk van rá, hogy épületgépész szakember adjon iránymutatást a szükséges klímaberendezés paramétereiről.

Egy nagy beltéri egység több helyiségre, vagy helyiségenként több kisebb?

Lehetőség szerint minden egyes helyiséget külön kell klimatizálni. Előfordulhat, hogy egy beltéri egység át tud hűteni egy másik helyiségbe is, de nem ez a jellemző, és ilyen esetben a készülék környezetében mindig hidegebb lesz.

Mono- vagy multisplit klíma?

Több helyiség hűtéséhez mindkét megoldás elképzelhető. A kivitelezései költségeket azonban befolyásolja, hogy mekkora távolságra van egymástól a kültéri és a beltéri egység. Esetenként gazdaságosabb, ha egy dual split helyett két monosplit készüléket választunk.

Olcsót lehet?

Nem összekeverendő az akcióban olcsón kínált márkás berendezés az ismeretlen olcsó kategóriákkal! Ez utóbbiaknál kockázat a bizonytalan szervizháttér, alkatrész-ellátottság, energiahatékonyság, zajszint, stb. Általánosan javasolt az A+ energiahatékonyságú készülék választása.

Használt berendezést?

Nehéz eldönteni! De ha ismert a legfeljebb pár éves készülék előélete, megbízható helyről van, folyamatosan karbantartották és szakszerűen szerelték fel/le, akkor jó és biztonságos megoldás lehet, minden más esetben nem ajánlott megoldás.

Fűtésre is használható?!

Általában a monosplit klímák ha a külső hőmérséklet nem süllyed -10 Celsius fok alá, használhatók fűtésre is, bár igazán jó hatékonysággal csak külső hőmérsékleti 0 fokig ideális. Ez azt jelenti, hogy ősszel és tavasszal jó alternatíva vagy kiegészítő fűtés. Ott is jól jön, ahol központi fűtés van, és még a fűtési szezon előtt vagy után jelentkeznek hűvös időszakok.

A modern levegő-víz hőszivattyúk azonban a nyári napokon a hűtést biztosítják, de télen is használhatók akár -20 fokos külső hőmérséklet mellett is fűtésre, valamint a használati melegvizet is képesek előállítani. Tehát ezek a berendezések egy rendszerként 3 funkciót is el tudnak látni egész évben: hűtés, fűtés és használati melegvíz készítése, és mindezt egyéb hőtermelő berendezés alkalmazása nélkül.

Hogyan használjuk egészségesen a klímát?

Alapvető, hogy kerüljük a használati tér túlhűtését! A külső hőmérséklethez képest legfeljebb 5-8 fokkal állítsuk lejjebb a belső hőmérsékletet, ennyit visel el az átlagos emberi szervezet biztonságosan, gond és kellemetlenségek nélkül. Ez azt jelenti, hogy 35 fokos hőségben a lakásban 26-27 foknál ne legyen hidegebb, de ennél hűvösebb napokon se menjünk 24-25 fok alá.

Kerüljük a direkt légáramot, ne tartózkodjunk ott, ahová a klíma a hideg levegőt fújja, mert könnyen megfázhatunk.

...és a fertőzések?

Egyre nagyobb figyelmet fordítanak a gyártók a beltéri egységbe épített szűrőrendszerekre, amelyekkel egészségesebbé tehető az otthon klimatizált levegője. A legjobb típusok nem csak az allergéneket képesek eltávolítani a helyiségek légteréből, de a kórokozó vírusokat, baktériumokat is. Ezeket a szűrőket természetesen tisztítani vagy cserélni kell, de rendszeres időközönként a beltéri és a kültéri egységet is ellenőrizni, karbantartatni kell. Aki jót akar magának, ezen a garanciális idő lejárta után sem spórol, hiszen így érhető el a hatékony, energiatakarékos és biztonságos működés, valamint a hosszú élettartam.

 

 

 

Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu
Adatvédelmi tájékoztató

Hírdetés

Időjárás

Menu

Küldjön üzenetet!

Üzenetét elküldtük!
Kollégánk hamarosan jelentkezok Önnél.