• (06 1) 201-7137
 • info@hkvsz.hu

Vásárlás előtt...

Vásárlás előtt...

Megjelenés dátuma: 2019. január 31., csütörtök


Szerző: Berzy Judith

   1. Győzze meg magát most, hogy kell-e egyáltalán a lakásába klímaberendezés?

 • Biztos abban, hogy kell önnek egy mesterséges hűtőberendezés? Tényleg melege van, tényleg nem tud semmi más megoldást? Mert árnyékolással, szellőztetéssel, megfelelő öltözékkel, más életmóddal és egy kis önfegyelemmel megtakaríthatná ennek telepítési és üzemeltetési gondját és költségeit…!
 • Lehetséges az, hogy klímavásárlási szándékát a szomszédok, ismerősök rábeszélése, áruházak csábító árukínálata, bankok kedvező(?) hitelkonstrukciója, vagy valami más, és talán nem is a tényleges szükséglete befolyásolta?
 • Igazán átgondolta, hogy el akar költeni most 100-200ezer Ft-ot, majd a nyári hónapokban tovább fizetni a megemelkedett és egyre drágább villanyszámláját, vagy csak kikapcsolva lesz a klíma a szoba dísze, ami egy szakszerűtlen szerelés következménye is lehet?
 • Hallott már róla, hogy csak hazánkban, csak a split berendezésekből a meghibásodások, nem szakszerű telepítések miatt évente 20-30 tonna környezetkárosító hűtőközeg kerül a levegőbe?
 • Belegondolt abba, hogy egy meleg nyári hónap alatt egy közepes lakószoba split klímájához (2,8 kW hűtés, COP 3, 5óra/nap) felhasznált villamos energia előállításakor keletkező széndioxid mennyiség annyi, mintha 6-800 km-t menne az autójával?
 • Tudja-e, hogy a környezetvédelmi és a klímaberendezésekben található környezetkárosító hűtőközegekre vonatkozó európai jogszabályok arra feljogosított személy általi telepítést, karbantartást, esetenként rendszeres szivárgásellenőrzést és energetikai felülvizsgálatot,  követelnek meg, ami tovább növelheti az üzemeltető költségeit?

2. Ha fentiek értékelése után mégis úgy dönt, hogy továbbra is klímát szeretne vásárolni, akkor gondolja végig a következőket:

 •  Biztos abban, hogy képes Ön figyelembe venni és helyesen értékelni minden olyan műszaki, szakmai szempontot, ami egy jó döntéshez kell? Azaz:
 •  Milyen hűtőteljesítményű berendezés kell egy kis vagy nagy, napsütötte vagy árnyékos, tetőtéri vagy udvari lakószoba hűtéséhez?
 • Van-e optimális lehetőség a kültéri egység elhelyezéséhez, nem kell-e lakóközösségi vagy építési engedély a telepítéshez?
 • Biztos, hogy nem olyan zajos a kültéri egység, hogy később ne kelljen áttelepíteni, árnyékolni, kikapcsolni, szomszéddal vagy hatósággal veszekedni?
 • Meggyőződött róla, hogy a lakás, a társasház villamos hálózata tudja e gond nélkül biztosítani a szükséges teljesítményt?
 • Tudja-e hova kell optimálisan elhelyezni a beltéri egységet, hogyan kell elvezetni a keletkező csepegővizet?
 • Ismeri azt a jogszabályt, amely szerint ilyen split (helyszíni hűtőköri szerelést igénylő) berendezések telepítését, karbantartását csak arra feljogosított szakemberek (Szövetségünk „zöldkártyás" szerelői) végezhetik, és emiatt tilos a házilagos kivitelezés?
 • Ha Ön nem tudja biztosan megválaszolni a fenti kérdéseket, rábízná magát egy nem-szakember, a telepítési helyszínt nem is ismerő áruházi eladó, vagy jó szándékú, de laikus ismerős, ismeretlen tanácsára?
 • Felvállalná azt a felelősséget, hogy rossz döntését követően:
 • a készülék nem azt szolgáltatja, amit Ön elvár így az egész egy felesleges pénzkidobás volt?;
 • saját, vagy nem jogosult szakember által történő kiválasztásnál, telepítésnél  megfizetheti esetleg a jogszabályban foglalt szankciók szerinti büntetéseket, elvesztheti a garanciát, legrosszabb esetben le kell szerelnie a készüléket?
 
3. Ha a fentieket is alaposan végiggondolta, Ön három megoldás közül választhat:

1. Tényleg, igaz: nem is kell nekem klímaberendezés, sokkal jobban tudom hasznosítani a megtakarított pénzemet, s a lelkemnek is jót tesz, hogy én így döntöttem.

2. Ha úgy érzi, mégiscsak: kellhet nekem egy klímaberendezés, mert szükségem van rá és megengedhetem magamnak - akkor keressen egy arra képesített, jogosult szakembert, hogy segítsen abban, hogy utána csak élvezze és semmi gondja ne legyen vele,

vagy

3. átgondoltam, akár igaz is lehet mindez, de akkor is inkább kiválasztom, megveszem (beszerzem) magam a berendezést, nem biztos, hogy jó lesz, de most nagyon kedvezően hozzá lehet jutni, meg amit ígérnek hozzá, és majd felszerelem házilag vagy jó olcsón felszereltetem valakivel lesz, ami lesz!

és

...vállalja is ennek minden kockázatát, mert…?

Minden bizonnyal Önnek sem kérdés, hogy a klímás szakma és a HKVSZ mely megoldást támogatja.

Igenis, sok esetben lehet megoldást találni, legkönnyebben egy új épület tervezési fázisában arra, hogy ne kelljen pótlólag energiafogyasztó, környezetterhelő berendezéseket vásárolnunk és mégis biztosíthatjuk komfortérzetünket. És ezt sem az üzemeltető saját maga dönti el, hanem meghallgat egy épületgépész tervezőt...

De amennyiben klímaberendezés, akkor annak kiválasztását és felszerelését, majd a rendszeres karbantartást feltétlenül képesített szerelővel végeztesse el, és ezzel saját magának spórol meg sok felesleges bosszúságot, többlet kiadást és bírságokat.

Ha viszont Önnek ezen indokok és javasolt megoldások egyike sem tűnik megfelelőnek, akkor sem tanácsoljuk, hogy az olcsón beszerzett gépet barkács kivitelezéssel üzemelje be, mert sokkal több bosszúsága lesz a későbbiekben, mint önmagában a berendezés nélkül!

Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu
Adatvédelmi tájékoztató

Hírdetés

Időjárás

Menu

Küldjön üzenetet!

Üzenetét elküldtük!
Kollégánk hamarosan jelentkezok Önnél.