• (06 1) 201-7137
  • info@hkvsz.hu

Vigyázat: Szabadalmaztatott csalás!

Vigyázat: Szabadalmaztatott csalás!

Megjelenés dátuma: 2018. október 1., hétfő


Szerző: Berzy Judith

Homokot eladni a sivatagban, vagy tengervizet a hajósnak!

Ehhez hasonló ügybe futott bele Szövetségünk, amikor előkerült több egymástól független eset során egy olyan fizetési felszólítás, melyet egy nagyon egyszerű ügyvédi pecséttel ellátott licenszszerződés körvonalazott, melyben egy általánosan megfogalmazott szabadalmaztatott eljárás felhasználásának jogdíjára hivatkozással nagyobb összeg megfizetését követelték. 


Az eset nagyon egyszerű: 
1. Végy egy általános fogalmat: pl. legyen a "csavarbehajtás csavarhúzóval"
2. Jelentsd be szabadalomként az eljárást a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál
- jó, persze, ez némi adminisztrációt és ide vonatkozó díj megfizetését vonja magával, de ez elhanyagolható a jövőbeni (remélt) haszon tükrében
3. Az oltalom ideiglenes megjelenése a beadást követően hamarosan megjelenik a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala weboldalán. Persze, ott nem fogják részletezni, hogy ideiglenes vagy sem, jó sokféle számsor és hivatkozás megjelenik, nagyon hivatalosnak tűnik majd az egész.
4. Keress ki a netről egy nagyon "gyakori" ügyvédnevet, pl. Kis 234.János, Nagy 386.István, stb., stb. és csinálj a a nevére egy pecsétet, melyen a név, ügyvéd megjelölés, és az internetről kinézett cím szerepel. (De semmi több: adószámot, ügyvédi azonosítót, stb. még véletlenül sem generálj rá!)
5. Tölts le a netről egy általános szabadalmi hasznosítási szerződést, és egészítsd ki a saját vállalkozásod és a szabadalmi hivatkozás adataival, "jegyezd ellen" az ügyvéd nevében aláírt cirkalmazott aláírással - ez is a koreográfia része!
6. Nézz ki a netről az általad kiválasztott régióban néhány potenciális és fizetőképes, de azért mégsem túl kiemelkedő vállalkozást.
7. Küldd el nekik a szabadalmi szerződést mellékletben a szabadalmi bejelentéssel és a neten elérhető szabadalmi adatlap másolatával.
8. A szabadalmi szerződésben követelj annyit, amennyit akarsz, bár tanácsos egy reálisan magas összeget (pl. 500.000,-ft/év) nem túllépni, mert a sokmillió már rögtön gyanús lesz.
9. Ha kiküldöd a leveleket hivatalosnak látszóan legalább 40-60 címre, akkor 5-10 balek biztosan fennakad a horgon, akik ha tehetősek, inkább kifizetik, mintsem utána nézzenek a dolgoknak.
10. A többiek általában "pihentetik" az esetet, és nem foglalkoznak vele a második felszólításig; amikor még néhányan utalni fognak. A maradék nem sokat foglalkozik a levelekkel vagy át sem veszi a későbbi megkereséseket. Szinte elhanyagolható azon vállalkozások száma, ahol valaki mégsem hagyja annyiban a dolgot, és talán utána megy a részleteknek!
11. Időközben a szabadalmi hivatal elkezdi vizsgálni a beadott oltalmi kérelmet, hiánypótlást kér, és még inkább elhúzódik az admininisztráció. Addig folytathatod a pénzbeszedési műveletet.
12. ...akkor kezd majd szorulni a hurok, ha egyes önjelölt magándetektívek és a Hivatal felülvizsgálata találkozik! Amennyiben komolyra fordul a dolog, egyszerűen jogutód nélkül felszámolod a céget, és a befizetett pénzekkel már rég leléptetek.

A Szövetséghez bejelentett vélhetően a fenti lépések egy részében megvalósított csalás esetében a HKVSZ megkereste a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalát. A Hivatal válaszában megerősítette a vélhetően csalás gyanúját, és felhívta a figyelmet, hogy bármilyen gyanúra okot adó esetben észrevételt lehet tenni a Hivatalnál! Amennyiben bebizonyosodik az eljárás során a megtévesztésre utaló szándékos magatartás, súlyos jogi következményei lesznek az esetnek.

A HKVSZ megtette ide vonatkozóan az előzetes megkeresést követő további hivatalos lépéseket!
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának további állásfoglalásáról és lépéseiről tájékoztatjuk Tagjainkat.

Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu
Adatvédelmi tájékoztató

Hírdetés

Időjárás

Menu

Küldjön üzenetet!

Üzenetét elküldtük!
Kollégánk hamarosan jelentkezok Önnél.