• (06 1) 201-7137
  • info@hkvsz.hu

Innovatív kezdeményezés a klímavédelemért

Innovatív kezdeményezés a klímavédelemért

Megjelenés dátuma: 2020. július 12., vasárnap


Szerző: Berzy Judith

Új, innovatív hazai kezdeményezés a hűtő- és klímatechnikai szakmától, a klímavédelemért

(Hivatalos sajtóközlemény.)
Európa-szerte párját ritkító új oktatóterem nyílt Budapesten azon szakemberek továbbképzésére, akiket a mindennapi tevékenységükben érint az F-gáz szabályozás miatt elindult piaci átalakulás.

A légkörbe jutva a klíma- és hűtőberendezésekben levő hűtőközegek hozzájárulhatnak a globális felmelegedés felgyorsulásához. 2006-ban az EU szabályozó szervei már érvénybe léptették az úgynevezett F-gáz szabályozást, amelynek célja bizonyos fluortartalmú, üvegházhatást keltő gázok kiváltása. Ezek közül a legfontosabbak a hűtőközegként használt ún. HFC gázok, azaz flourozott szénhidrogének.

Annak ellenére, hogy az F-gáz kibocsátások pillanatnyilag a teljes EU üvegházhatást okozó gázkibocsátásának 3 százalékát képezik, az EU szabályozó szervei, a tagállamok és az iparág felismerte, hogy még többet kell tennie az EU károsanyag-kibocsátásának csökkentése érdekében. Ezért vezették be az új, módosított F-gáz szabályozást 2015. elején. Ez a szabályozás az alacsonyabb CO2 egyenértékkel rendelkező hűtőközegek használatát ösztönzi, illetve korlátozza egyes magas globális felmelegedési potenciállal (GWP) rendelkező hűtőközegek forgalomba hozatalát. A gyártók emiatt folyamatosan olyan berendezések kifejlesztésén dolgoznak, amelyek alacsonyabb GWP értékkel vagy kisebb hűtőközeg töltettel, ideális esetben mindkettővel rendelkeznek. Az EU a fluorozott szénhidrogének forgalomba hozatalát egy kvótarendszer felállításával is igyekszik csökkenteni. A módosított F-gáz szabályozásnak köszönhetően az EU F-gáz kibocsátása 2030-ig a 2014-es szinthez képest várhatóan mintegy 60 százalékkal csökken.

F-gáz szabályozás fontos, de komoly szakmai kihívás is

Az F-gáz szabályozás első eredményei már megmutatkoztak. A gyártók újabb és újabb hűtőközeggel működő készülékeket és berendezéseket hoznak forgalomba, ami a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal tevékenységet végzők számára is új kihívásokat jelent. Nemcsak a jogszabályok ismerete és azok betartása jelent nehézséget. Maguk a berendezések is folyamatosan megújulnak, annak érdekében, hogy új és csökkentett hűtőközeg-töltettel tudjanak megfelelni az F-gáz szabályozás által felállított kereteknek, miközben a hűtőközegeket érintő tilalmak miatt egyes meglevő berendezéseknél is alternatív, helyettesítő hűtőközegekre kell átállni.

Nem véletlenül kiemelkedő jelentőségű azon új márka független oktató-kabinet létrehozása, mely egy páratlan összefogás eredményeként született meg. A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (hatóság), a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége (HKVSz), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (Műegyetem) és a kezdeményezést felkaroló hűtő- és klímatechnikai termékeket és berendezéseket gyártó, forgalmazó vállalatok együttműködésének eredményeként jött létre az a hűtőkamra együttes és elméleti oktatótér, mely a hazai szakemberek tudásának szélesítését szolgálja majd.

A hatóság székhelyén megnyíló oktató-kabinet nemcsak a gyakorlati képzés egyik hazai központja lesz, de a gyakorlat mellett az elméletre is nagy hangsúlyt fektetnek. Legfontosabb cél, hogy a változásokat bátrabban merje kezelni a hazai szakembergárda. A gyakorlati oktatás kitér a szén-dioxidos készülékek karbantartására, szervizelésére, de lesz retrofit kamra is, ahol a szabályozás miatt kiszoruló R-404A hűtőközeg alternatíváival lehet ismerkedni. Jelen lesz a légkondicionáló berendezések új generációja is, mely már R-32 hűtőközeggel működik.

Az elméleti háttértudás kialakítása szintén megtörténik: hazai szaktekintélyek közreműködésével, egy teljesen új tananyag összeállításával.

A képzésekre a HKVSz-nél regisztrálhatnak majd az érdeklődők. Legalább öt év gyakorlattal és H I. személyképesítéssel kell rendelkeznie azon szakembereknek, akik vállalkoznak a továbbképzésre. A képzés elvégzéséről a HKVSz a Műegyetem társaláírásával egy tanúsítványt is kiállít a sikeres vizsgázóknak. A kétnapos kurzusokon tervek szerint éves szinten 300-350 hazai szakember vehet részt.

Párját ritkító európai példa, Magyarországról

Az új oktató kabinet nemcsak Magyarországon páratlan kezdeményezés, a kezdeményezés felkeltette a szomszéd országok társszövetségeinek is a figyelmét, bejelentkeztek már a szlovák és cseh szakmai képviseletek is oktatásra.

Az oktató kabinet kialakítását több hazai vállalkozás támogatta, részben a legújabb berendezések mintadarabjait biztosítva, részben anyagilag a nemes cél mellé állva.

Szakmai támogatói csoport: Alfaco Kft, Beijer Ref Hungary Kft, Buresch Kft,    Climalife Kft, Daikin Hungary Kft, Danfoss Kft, DTN Group Kft, Express Hűtéstechnikai Kft, Fabi-Frigo Kft, Gabler-Mirelta Kft, Güntner-Tata Kft, Inter-Thermo Kft, Charlie Hűtő Kft, Klíma Express Kft.

Start-támogatói csoport: Bakonyi Hűtő- és Klímatechnikai Kft, Coop-Star ZRt, EPTA International, Hűtő és Clima S.R.L., Hunyadi Művek Kft, ILKA Hungária Kft, Klimatrend Kft, Koch’s Torma Kft, MITA Kft, Spar Magyarország Kft.

Szakmai oktatói csoport: Dr. Maiyaleh Tarek - BME, Alfaco Kft, Cool-Tech Kft, Danfoss Kft, Energo Consult Kft, Space Engineering Kft.


Teljes cikk a mellékletből letölthető!

 

Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu
Adatvédelmi tájékoztató

Hírdetés

Időjárás

Menu

Küldjön üzenetet!

Üzenetét elküldtük!
Kollégánk hamarosan jelentkezok Önnél.