• (06 1) 201-7137
  • info@hkvsz.hu

Vírusos fogalomzavarban

Vírusos fogalomzavarban

Megjelenés dátuma: 2020. április 2., csütörtök


Szerző: Berzy Judith

Világjárvánnyal küzdünk, és egyik napról a másikra valósággá vált egy rémálom. Alapvetően változott meg az életünk, hirtelen új körülményekhez, eddig ismeretlen kifejezésekhez kellett hozzászokni. Első körben tisztázzuk ezeket a kifejezéseket:

SARS-CoV-2
A 2019/2020-as koronavírus-járványt okozó vírus hivatalos, tudományos neve. Jelentése: SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) a „súlyos akut légzőszervi szindróma”, CoV-2 a koronavírus-2. Köznapi elnevezésben: "új koronavírus".

CoViD-19
A betegség, amit a SARS-CoV-2 vírus okoz. CoVi, mint koronavírus, D, mint disease, azaz betegség, és 19, mint 2019., amikor a vírus által okozott betegség megjelent.

Koronavírus
A koronavírus elnevezés egy gyűjtőnév. Ide tartozó vírusok lipidburkos RNS-vírusok. Emberi és állati megbetegedésekért egyaránt felelnek, leginkább légúti betegségeket, de gyomor-bélrendszeri, máj-, neurulógiai betegségeket is okozhatnak! Az okozott betegség lehet egészen enyhe vagy akár észrevétlen lefolyású, de okozhat súlyos, kritikus tüneteket is! A víruscsalád nevét elektronmikroszkópos képéről kapta.
Eddig 7 olyan ismert faja van, mely embereket betegít meg. Ebből négyféle folyamatosan jelen van, és általában a szezonális megfázásos tünetekkel járó alapvetően légúti megbetegedésekért felelős főleg gyerekek körében terjed. A további 3 fajta ellen az embereknek nincs korábban szerzett immunitása, ezek hatékonyan kerülik ki az immunrendszert és okozhatnak súlyos tüneteket:
SARS-CoV: 2003-ban jelent meg Kínában súlyos akkut légzőszervi tüneteket (SARS: severe acute respiratory syndrome). A vírus állati koronavírusból (cibetmacska, nyestkutya, egyéb kisemlős) mutálódott, közel 10%-os volt a halálozási arányszám, azonban a vírust sikerült lokalizálni, majd elfojtani, világjárvány nem alakult ki.
MERS-CoV: 2012-ben jelent meg a Közel-Keleten (Middle East Respiratory Syndrome). Légúti és emésztőrendszeri panaszokat okozott, nagyon magas 35%-os halálozási aránnyal, szintén állati eredetű vírusról (denevér, teve) van szó. Rövid idő alatt szintén sikerült visszaszorítani, világjárványt nem okozott.
SARS-CoV2: 2019. őszén jelent meg Vuhanban (Kína), ismételten zoonózis - állati vírus homológ rekombinációja - útján (feltételezett hordozó: denevér, esetleg tobzoska, vagy más egzotikus állat).

Endémia
- adott betegség megszokott előfordulása egy adott népességben
- ha pl. a "jól ismert" szezonális influenza szórványosan, egy szűkebb körben, adott területen fordul elő koncentráltan, akkor endémiáról beszélünk
- ha viszont már ez a megbetegedési szint egy bizonyos határt átlép (pl. országos szintre lép), akkor már epidémiáról, azaz járványról beszélünk

Pandémia
Világjárvány. A fertőzés több kontinensen határozottan jelen van. A CoViD-19-t 2020. március 11-én nyilvánította pandémiának az Egészségügyi Világszervezet.

Nyájimmunitás
Közösségi védelem egy adott fertőzéssel (kórokozóval) szemben. Például az oltásoknál legyengített "támadással" készítik fel az immunrendszert arra, hogy éles helyzetben le tudja győzni a tényleges kórokozót. Ahogyan egyre többen szereznek így védettséget (magasabb arányú lesz egy társadalom "átoltottsága"), egy idő után azokhoz sem jut el a kórokozó, akiket valamilyen egészségügyi ok miatt nem tudnak beoltani, vagy még nem elég idősek, esetleg túl idősek az oltáshoz. Egyszerűen olyan sok lesz a védett személy, hogy nincs, aki átadja a kórokozót, így a vírus nem tud tovább fertőzni, gyakorlatilag "kihal". Ez történt a fejlett társadalmakban pl. a feketetehimlővel; azonban egyes elszigetelt és hiányos higiénével felszerelt helyeket ismételten fel-felüti fejét a kórokozó!
A nyájimmunitás megszerzésének egy másik, lényegesen drasztikusabb lehetősége, hogy adott vírust egyszerűen szabadon engednek, hogy minél több ember átessen a fertőzésen, és így érjék el a társadalmi védettséget a fertőzéssel szemben; ilyen volt a közelmúltban pl. a bárányhimlő, rózsahimlő; illetve a 20. sz. derekáig még a kanyaró, skarlát is, mindaddig mig kifejlesztették az ellene való védőoltást.

Zoonózis
Állatról emberre átugró betegség. A kutatók szerint a SARS-CoV2-nél pont ez történt.

Reprodukciós ráta (R0)
Egy fertőzött átlagosan hány további fertőzést okoz a népességben. A nettó reprodukciós rátába beleszámolják a védettséget is. Ez nem emelkedhet egy fölé, ha meg akarjuk fékezni a járványt!

Igazolt eset
Azon esetek, ahol laborvizsgálattal igazolták a vírus jelenlétét, azaz a fertőzést. Mivel sokaknál csak enyhe tüneteket okoz a vírus, vagy akár teljesen tünetmentes is lehet, esetleg azt hitte az illető, hogy más vírusfertőzésen esett át, továbbá, hogy nem is tesztelnek mindenkit, így a valós esetek és az igazolt esetek közötti számok között nagy, de akár nagyságrendbeli is lehet az eltérés.

Aktív eset
Az összes eddigi igazolt fertőzött esetek számából kivonva a már felgyógyultak, illetve elhalálozottak számát. Azt mutatja, adott időpontban még mennyi a fertőzöttek száma.

Halálozási ráta
Arányszám, mely megmutatja, hogy egy betegség igazolt esetszámára vetítve mekkora százalékban végződik halállal. Függhet adott esetben vizsgált paraméterektől, pl. teljes igazolt esetszámra vetítetten, meghatározott korcsoportra lebontva, területi egységre vonatkoztatva, stb. Megbízható eredményt – a széles körű tesztelés hiányában – meglehetősen nehéz produkálni. Annál alacsonyabb, minél kevésbé maradnak rejtett fertőzések, vagyis a sok tesztelés lefelé nyomná ezt a számot.

A vírus terjedése
Ez a kifejezés azt mutatja, hogyyn terjed a fertőzés. A SARS-CoV2 esetén leginkább cseppfertőzés útján. Itt olyan apró cseppekre kell gondolni, tüsszentés-, köhögész-aeroszol, illetve orr-torok-szájüregből származó váladékok kézzel vagy tárgyakkal történő közvetítése. Egyelőre még nem egyértelmű, hogy különböző környezeti feltételek mellett meddig maradhatnak meg a vírusok a különböző felületeken. Annyi azonban biztos, hogy a hiányos higiénia a fertőzések melegágya, ezért is rendkívül fontos a gyakori szappanos kézmosás.

Social distancing (távolságtartás)
A társas kapcsolatok mellőzése, fizikai értelemben. Lényeg: nem szabad csoportosulni, legalább két méter távolságot kell tartani egymástól. Természetesen ez az egy háztartásban élőkre nem vonatkozik, de az utcán vagy a boltban lehet alkalmazni, hogy nagy ívben kerüljük a másikat, és ezzel mindenkit védünk. Ide tartozik azt is, hogy az iskolák bezártak, nincsenek sportesemények, koncertek, színházi előadások, szakmai összejövetelek, kiállítások, konferenciák, tréningek, de ugyanez vonatkozik a családi-baráti eseményekre is! A közösségi élet szüneteltetése a az egyik legerősebb fegyver a járvány ellen, hiszen így a vírusnak kevesebb lehetősége van újabb embereket megfertőzni.

Hatósági karantén
Aki ilyenbe kerül, az - rendszerint 14 napig - nem hagyhatja el a lakhelyét semmilyen céllal, és ennek betartását szigorúan ellenőrzik, megszegése jelentős büntetés kiszabásával jár! (Ha kertes házban lakik, a saját kertjébe természetesen kimehet, de a kerítésen kívülre már nem!) Ilyenbe kerülhet az a személy, aki pl. súlyosan fertőzött külföldi területről érkezett haza, vagy mert valamelyik közeli kapcsolata betegedett meg. Ilyen személy ellátásáról a személyes kontaktus kerülése mellett családtag, rokon, barát, szomszéd gondoskodik, de ha ez nem megoldható, akkor a helyi önkormányzattól kell segítséget kérni. 

Önkéntes karantén
Az ilyenben levő illető szabadon mozoghat ugyan, de vagy azért, hogy ő ne fertőződjön meg, vagy hogy potenciálisan ne fertőzzön meg másokat, mégis inkább otthon marad, vagy minimálisra csökkenti a kijárást a lakásából anélkül, hogy erre bárki is kötelezné. Ezt nem ellenőrzi hatóság.

Izoláció
Elkülönítik az igazoltan megfertőződött vagy valószínűsíthetően fertőzött embereket az egészségesektől, hogy ne tudjanak másokat megfertőzni. Ez lehet kórházi körülmények között, de lehet otthoni is, ha a család fertőzött tagja olyan szobában tartózkodik, ahova más nem, vagy csak nagy körültekintéssel léphet be.

Lezárás (lockdown)
Nem jogi vagy járványügyi szakkifejezés, tulajdonképpen bármire használható. Szimplán az érintett területről se ki, se be. Vonatkozhat adott (pl. közigazgatási vagy földrajzi) területre, de lezárás alá kerülhet egy szálloda, szállodahajó, közösségi intézmény, stb., ahol adott időben, adott helyen több ember tartózkodik.  

Kijárási tilalom
Jobb esetben csak bizonyos időszakokra vonatkozik, pl. esti 10 és hajnali 5 között nem lehet az utcán tartózkodni, csak kivételesen indokolt esetben, de elrendelhetik a nap 24 órájára is! Kivételesen indokolt esetek közé tartozik általában: munkábajárás, élelmiszer/gyógyszer beszerzés, sürgős orvosi ellátás, rászorulónak segítségnyújtás. De esetenként még ezeken is szigorítanak!

Kijárási korlátozás
Alapveteően nem tilos kijárni, de korlátozott azon célok jellege, melyek esetén el lehet hagyni a lakóhelyet. Március 28-tól előre láthatóan április 11-ig ez a korlátozás van érvényben Magyarországon! Tovább!

Lakhelyelhagyási tilalom
Alapvetően büntetőeljárásokra vonatkoztatják, és meghatározott körzetet vagy területet nem lehet elhagyni, és ennek a megszegéséért büntetés jár.

Lélegeztetőgép
Ha a beteg nem képes egyedül lélegezni (ez az új koronavírus okozta tüdőgyulladás súlyosabb eseteinél fordul elő), akkor a lélegeztetőgép segít, hogy a levegő ki-be áramoljon a tüdőbe. Alkalmazása összetett orvosi team-et és kórházi infrastruktúrát igényel.

Légzőkészülék
Nehézlégzés esetén könnyíti a beteg légvételét rendszerint oxigénnel dúsított levegő adagolásával. Létezik otthon is alkalmazható eszköz kivitelben, ha a beteg vagy annak gondozója tisztában van a készülék használati teendőivel.

Szűrőmaszk
Védőeszköz, amely lezárja a száj és az orr környékét, megszűri a belélegzett levegőt. Ide sorolhatóak például az FFP jelölésű maszkok, melyek képesek kiszűrni a 0,3 mikronos vagy annál nagyobb részecskék jelentős mennyiségét. Ezek a maszkok védik legjobban az egészségügyi dolgozókat járvány alatt.

Orvosi maszk
Nem védőmaszk, hanem azt a célt szolgálják, hogy a pácienst védjék pl. műtét közben az orvos által kilélegzett levegőtől. De arra is jó, hogy viselője ne nyúljon az arcához. Alapvető előnye, hogy felfogja a kiáramló cseppecskéket.

Tüdőgyulladás
A vírus okozta tüdőgyulladás a betegség egyik tünete, amikor a tüdőben folyadék jelenik meg, és a tüdőhólyagocskák, ahol a gázcserere lezajlik, begyulladnak.

PCR (Polimeráz-láncreakció)
Ezt a módszert használják a koronavírustesztek. Az eljárás tulajdonképpen a vírus genetikai aláírását keresi, de persze a módszer ennél jóval összetettebb. Örökletes betegségek, fertőző betegségek diagnosztizálására használják, de gének klónozásánál és apasági vizsgálatoknál is megjelenik ez a módszer.

Szerológiai tesztek
Antitesteket keresnek azok vérplazmájában, akik már felépültek a betegségből. 

Vakcina
Védőoltás, mely stimulálja az immunrendszert, és megtanítja védekezni egy adott kórokozó ellen. Egyelőre nincs ilyen az új koronavírusra, viszont nagyon sokan dolgoznak rajta, és már az is biztató eredmény, hogy több oltóanyag is eljutott addig, hogy embereken teszteljék. Azonban arra, hogy ez széles körben elérhetővé váljon, még hosszú folyamatokon kell átmenni.

Terápiák
Gyógyszerek, melyek enyhítenek a betegség lefolyásán vagy a tüneteken. Itt is több fronton zajlanak kutatások, nemcsak bizonyos gyógyszereket, de gyógyszer-kombinációkat is tesztelnek. Azonban azt érdemes tudni, hogy önmagában a gyógyszerek nem akadályozzák meg a járvány terjedését vagy egy újabb kitörését. Persze így is nagy segítség lenne, ha a betegség lefolyását enyhíteni tudnák, és kevesebb lenne a súlyos eset, illetve a halálos áldozat. Ám a vírus a gyógyszerek ellenére is képes terjedni és több millió embert megfertőzni.

(Eredeti forrás)

Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu
Adatvédelmi tájékoztató

Hírdetés

Időjárás

Menu

Küldjön üzenetet!

Üzenetét elküldtük!
Kollégánk hamarosan jelentkezok Önnél.