• (06 1) 201-7137
 • info@hkvsz.hu

Koronavírusról - objektíven

Koronavírusról - objektíven

Megjelenés dátuma: 2020. április 3., péntek


Szerző: Berzy Judith

Aktuális naprakész információ a hazai helyzetről: koronavirus.gov.hu!


Összeszedtük a legfontosabb ajánlásokat a vírushelyzetben. De mindentől függetlenül javasoljuk, hogy

MINDENKI TARTSA BE A HIVATALOS SZABÁLYOKAT ÉS AJÁNLÁSOKAT!

Hivatalos tematikus tájékoztató-csomag a Nemzeti Népegészségügyi Központ gondozásában: TOVÁBB!

Legfontosabb kiemelések:


A betegség terjedése:
Hasonlóan a legtöbb légúti megbetegedésnél a CoViD-19 esetében is alapvetően cseppfertőzéssel terjed a betegség emberről emberre.

Megelőzés a "dolgos" mindennapokban
 • Üdvözlés: kézfogás, puszi, kézcsók kerülése! Ezzel senki nem fog jelen helyzetben udvariatlannak tűnni, hiszen mindannyiunk közös érdeke, hogy ne fertőződjünk meg.
 • Távolságtartás: javasoltan 2m távolságot illik tartani a személyes kommunikáció során.
 • Gyakori kézmosás: minden adott lehetőségnél igénybe kell venni, ha helyszínen dolgoztunk, vásároltunk, vagy "csak" megérkeztünk munkahelyünkre és megfogtuk a kilincset. Szappanos kézmosási lehetőség híján kézfertőtlenítőszert kell használni. Étkezés előtt mindenképpen törekedjünk "rendes" kézmosásra, mivel a kézfertőtlenítő maradványából vegyszert vihetünk rá az ételre.
 • Fertőtlenítés: amit sokan érintenek pl. kilincs, villanykapcsoló, nyomógomb, kéziszerszám, telefonkagyló, stb. naponta többször javasolt áttörölni fertőtlenítős kendővel
 • Szájmaszk: ajánlott, de nem kötelező, és akkor a leghatékonyabb, ha a közvetlenül kapcsolatba kerülő (2m-en belül) személyek mindegyike viseli. Bizonyos helyzetekben viszont erősen javasolt!
 • Gumikesztyű: nem indokolt, hacsak valaki folyamatosan mások által fogdosott eszközhöz (pl. készpénz) nyúl, vagy közvetlen fertőzésforrásnak van kitéve. Fokozottan kell ügyelni, hogy gumikesztyűs kézzel arcot nem érintse, mert a gumikesztyűn nagy előszeretettel telepednek meg hosszú időre a kórokozók. Használat után a kesztyűt el kell dobni, különben semmi értelme a használatnak! (Figyelem! A kesztyű eldobásának szabálya: hasonló fertőzésveszélyt hordozó tárgyakkal - pl. maszk, papírzsebkendő, stb. - lehetőség szerint együttesen gyűjtendő duplafalú nejlonzsákban, majd pár óra "pihentetést" követően a kommunális hulladékgyűjtő tárolóba dobható. Egyedi esetben lehetőség szerint kisebb nejlonzacskóba zárva kell a használt kesztyűt/maszkot a kommunális hulladékgyűjtőbe pl. utcai szeméttartó, helyezni.)
 • Plexipajzs: ügyfélkiszolgáló ablakban, kasszánál indokolt!
 • "Kicsit megfáztam, de féltem az állásomat, és bemegyek dolgozni": Ne tegye! Sokkal fontosabb ma az egészség! Nem szabad egy féltett állás miatt lefertőzni a munkáltató állományát; még egy általános influenzát vagy hétköznapi megfázást sem szabad megkockáztatni közösségben, hiszen a tünetek nagyon hasonlóan kezdődnek! Ha betegen otthon marad, sokkal többet tesz a saját és mások egészségéért, mintsem egy rossz közérzettel "félárbócon" csakazértis ledolgozott munkanappal! A munkáltatója meg fogja érteni, hogy közös érdekük, ha a beteg otthon marad! Betegség-érzésnél hívja fel háziorvosát és kérjen tanácsot. Sőt: felsőlégúti panaszokkal semmilyen közösségi helyre nem illik menni a jelenlegi helyzetben.
 • Felelős magatartás: aki közösségben dolgozik, felelősen tartsa be a privát életben is a járványügyi intézkedéseket, tehát: kerülje a találkozásokat, csak a lehetőségekhez kapcsolódó helyzetben hagyja el lakhelyét, fokozottan ügyeljen a személyes higiéniára annak érdekében, hogy munkahelyére a kollégáinak ne vigyen be fertőzést.
 • Munkavédelem: mind a munkáltató, mind az alkalmazott jelenleg fokozottan ügyeljen a protokoll szerinti munkavédelmi előírásokra! Lehet, hogy így az előkészületek hosszabb ideig tartanak vagy körülményesnek tűnik majd a munkavégzés, de egy munkahelyi balesetet  minden körülmények között meg kell előzni, mivel az egészségügy a járványhelyzet kezelésére koncentrál. Ne terheljük tovább a betegellátás kapacitásait egy megelőzhető baleset következményeivel!
 • Ügyfél felkeresése:
  - ipari vagy kereskedelmi létesítményben lévő javítás-karbantartás esetén jóval kisebb a valószínűsége egy fertőzésnek, hiszen ezen létesítmények gépháza a nagyközönség elől elzárt, csak a karbantartó illetve kezelő személyzet kerül kapcsolatba a berendezésekkel. A távolságtartás, kézmosás ebben az esetben szükséges és elégséges.
  - szélesebb kör által is látogatott berendezésről van szó (pl. eladótérben, munkaállomásokon), akkor már körültekintőbb fertőtlenítésre is szükség lehet mielőtt a berendezéshez hozzányúl a szerelő. A berendezés sokak által érintett felületeit (pl. fogantyú, kezelőgomb, láthatóan összefogdosott felületek: üvegajtó) a karbantartási munkák előtt javasolt alkoholos oldattal áttörölni Lehetőség szerint a javítás elvégzését akkor kell időzíteni, amikor nagyközönség nem tartózkodik a berendezés körül.
  - háztartási ügyfél: a legnagyobb körültekintés ebben a helyzetben szükségszerű! Ismeretlen hely, ismeretlen higiéniás szokások, lappangó fertőzés. Ebben az esetben szükségszerű akár egy jobb minőségű szájmaszk viselése, és sajnos indokolt a gumikesztyű használata, még akkor is, ha kényelmetlen kesztyűben dolgozni. A gumikesztyű hulladékkezeléséről távozás után megfelelő módon kell gondoskodni, és autóba ülés előtt ajánlott még egy további kézfertőtlenítés is!
  - egy kórházban kell szervizszolgáltatást végezni: védőmaszk, védőszemüveg, vastagabb gumikesztyű, sőt, ebben az esetben még az eldobható ún. "festőoveral" is indokolt! A védőfelszerelést még az intézmény területére lépés előtt javasolt felvenni!

Továbbiak:

Most kell a szájmaszk vagy nem?
Ez az egyik legmegosztóbb téma. Egyes források nem javasolják, más források kötelezővé tennék. Mit tegyünk? - A kórházakban is alkalmazott általános (ún. sebészi szájmaszkok) nem arra lettek kifejlesztve, hogy veslőjüket óvják meg, hanem arra, hogy ők ne adjanak át kórokozókat egy beteg, amúgy is legyengült állapotú páciens felé pl. egy műtéti beavatkozás során. Akinek viszont fertőző betegsége van, kötelező (lenne) viselnie maszkot! Az orvosi maszk (akár textilből készül és fertőtlenítést követően újra használható, akár eldobható) a kilélegzett levegőt és a száj közvetlen közelében lévő nagyobb cseppeket szűri, azonban nem véd a belélegzett köhögési aeroszol ellen! Ezek a maszkok nem simulnak teljes egészében az arcra, sok hézag, sok lyuk van az arc és a maszk között, illetve maga a szerkezete is sokkal szellősebb, tehát az apró cseppeket nem szűri meg, ezért ez a maszk elsősorban nem azoknak ajánlott, akik védelmet szeretnének a vírus ellen. Sőt: hamis biztonságérzetet nyújt! Léteznek a belélegzésnél védelmet nyújtó maszkok is, amelyek a levegőben kisebb cseppekben terjedő kórokozók ellen is hatékonyak és az orvosi maszkokkal szemben tökéletesen zárnak. Az ún. FFP3 típusú egészségvédelmi maszkot használják a laboratóriumokban és különböző, veszélyes anyagokkal dolgozó üzemekben, illetve ez ajánlott a fertőzőbeteg-ellátást biztosító egészségügyi dolgozóknak.

Gumikesztyű
Szintén egyfajta megosztó téma. Ha olyan helyre kell menni, ahol sokan megfordulnak (pl. tömegközlekedés), fel lehet venni a gumikesztyűt az utazás és átszállás időtartamára, azonban kínosan ügyelni kell rá, hogy még véletlenül sem nyúljunk az arcunkhoz, mert a gumi felületen megtapadnak a vírusok és nagyon sokáig fertőzőképesek maradnak. Használat után el kell dobni a kesztyűt, nem szabad újra használni! Hosszabb távon pedig egyenesen ellenjavallt a kesztyű viselése, mivel szellőzés hiányában befülled a bőr, kitágulnak a pórusok, és a kesztyű levételét követően sokkal könnyebben bejutnak a kórokozók.

Kézmosás vagy kézfertőtlenítés?
Ismét egy újabb megosztó téma! Van, aki folyamatosan a kézfertőtlenítőt használja, más meg a normál szappanos kézmosásra "esküszik" a megszokottnál lényegesen gyakrabban. A kéz bőrére került vírus addig életképes, mig le nem mossuk, de ép bőrön a felszarusodott felső bőrréteg nem engedi át - ezért is ellenjavallt hosszú távon a gumikesztyű! -, mig nyálkahártyán már azonnal szaporodni tud!. Maga a vírus szerkezete meglehetősen sérükékeny, ezért egy alapos szappanos kézmosás is teljesen megfelelő a vírus eltávolítására.
A kézfertőtlenítő akkor hasznos, ha nincs lehetőség kézmosásra, pl. ha tömegközlekedéssel érkezünk bevásárolni, akkor lényeges, hogy mielőtt a kiválasztott élelmiszerekhez nyúlunk, fertőtlenítsük kezünket, és aki igényes a bevásárló kosár/kocsi fogantyúját is áttörölheti fertőtlenítős kendővel. Azonban túlzásba vinni sem érdemes a kézfertőtlenítő használatát, mert a túl gyakori fertőtlenítős "kézmosás" a saját természetes védekezőrendszert is "lefertőtleníti", és idővel sokkal gyengébben tud ellenállni a bőr felülete a fertőzéseknek.

Van-e speciális gyógyszer a CoViD-19 esetében:
Egyelőre nincs sem gyógyszer, sem védőoltás, de a gyógyszerészek és kutatók gőzerővel dolgoznak ezek kifejlesztésén. Egyes antivirális és antibakteriális készítmények néhány esetben hatékonynak bizonyultak a gyógyulási folyamat felgyorsításában, de ez sajnos általánosságban nem mondható el, viszont a kutatások jó alapjául szolgálnak.

Eldönthetem, vajon megfertőződtem, vagy csak megfáztam?
Ezt a diagnózist rendszerint bízzuk az orvosra! A tényleges fertőzöttség tesztelést követően derül ki.
De azért íme némi támpont:

Tünet

CoViD-19

Megfázás

(hétköznapi nátha)

Hurutos nátha

Influenza

Torokgyulladás

láz

gyakori, magas

hőemelkedés

hőemelkedés

gyakori

mérsékelt

gyengeség

jellemző

ritka

mérsékelt

gyakori

előfordul

fáradtság

jellemző

ritka

ritka

előfordul

ritka

száraz köhögés

nagyon jellemző

enyhén

ritka

gyakran

előfordul

produktív köhögés

jellemző a fertőzés előrehaladtával

nincs

jellemző

gyakran

előfordul

tüsszögés

nem jellemző

gyakran

gyakran

nem jellemző

ritka

izom/ízületi fájdalmak

jellemző

nincs

nincs

gyakran

ritka

orrfolyás, orrdugulás

ritka

jellemző

jellemző

előfordul

előfordul

íz/szaglásvesztés

előfordul

előfordul

előfordul

előfordul

ritka

torokfájás

nem jellemző

enyhe

enyhe

gyakori

nagyon jellemző

hasmenés/hányás

előfordul

nincs

nincs

előfordul

ritka

fejfájás

előfordul

nincs

ritka

előfordul

előfordul

nehézlégzés

előfordul

nincs

nincs

szövődmény esetén

nincs

mellkasi panaszok

előfordul

nincs

nincs

ritka

nincs

nyirokduzzanat

nem jellemző

nincs

nincs

ritka

előfordul


A CoViD-19 kifejezetten az idős, jellemzően krónikus betegekre veszélyes, így rájuk kell leginkább vigyázni. Leginkább a meglévő magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedés, mint alapbetegségben szenvedő személyek veszélyeztetettebbek a CoViD-19 súlyosabb lefolyására. Fiatalabb, egészséges immunrendszerű személyeknél a betegség enyhébb lefolyású, sokan észre sem veszik, hogy átestek a fertőzésen. Legjellemzőbb tünetek: láz, száraz köhögés, fáradékonyság-gyengeség.

Alkalmazott gyógymód:
Egyelőre tüneti kezeléseket alkalmaznak. Enyhébb esetben otthoni karanténban történik a gyógyulás folyamata, és csak a súlyos, feltétlenül orvosi felügyeletet vagy beavatkozást igénylő esetek kezelése kerül kórházi intézménybe. Otthoni kezelés esetén javasolt mindenek előtt a hurutoldók alkalmazása, szükség esetén láz csillapítása, továbbá egyéb vény nélkül kapható és a gyógyszerész által javasolt antivirális támogató kezelések, vitaminok, közérzetjavító és immunerősítő készítmények. Orvosi felügyelet alatt hanyományos antivirális készítményeket alkalmaznak melyek leginkább cloroquine hatóanyagot tartalmaznak. A továbbfejlesztési kísérletek is erre a hatóanyagra fókuszálnak. 

Háziállatokra veszélyes, esetleg ők is terjeszthetik?
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által közreadott tájékoztatás alapján jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a társállatok (házi kedvencek) vagy más házi haszonállatok, illetve vadállatok megfertőzódhetnek a SARS-CoV-2-vel, mint ahogyan arra sincs bizonyíték, hogy ezen állatok a fertőzés további forrásává válhatnak az ember számára.

Beteg van a háznál!
Lehetőség szerint különítsük el egy jól szellőztethető szobában, és tartani kell a 2m távolságot. Lakáson belül is javasolt a telefonos kommunikáció a pácienssel, és lehetőleg minden egyes családtag viseljen maszkot. A páciensnek legyen saját ágyneműje, törölközője, evő- és tisztálkodószerei. Ha nincs lehetőség külön mellékhelyiség használatára, akkor a páciensnek saját maga után minden esetben fertőtlenítést kell végeznie, bármennyire is rosszul érzi magát! Sőt: a többi egészséges családtagnak pedig még maguk előtt is ajánlott fertőtleníteni a páciens által használt közös helyeket. A pácienst békén kell hagyni pihenni, ügyelni a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékpótlásra, étellel mérsékelten kell kínálni, mivel a betegség alatt nem biztos, hogy az étvágy fenn áll. Ilyen esetben erőltetni az étkezést nem szabad, de lehetőséget kell biztosítani könnyű diétára. Pihenés során a páciens lehetőség szerint kerülje a hanyattfekvést, mivel ez a testhelyzet támogatja leginkább a tüdőgyulladás kialakulását! Javasolt betegnaplót vezetni, és a használati tárgyakat (ágynemű, türülköző, ruházat, evőeszköz, stb.) rendszeresen meleg (lehetőleg 60 fokos) vízzel átmosni, fertőtleníteni. A többi családtag által használt területeket (szobák, előszoba, konyha, stb.) akár naponta többször is javasolt hypós vagy más fertőtlenítőszeres vízzel felmosni, a kilincseket, villanykapcsolókat, stb. letörölni.
Tovább-1
Tovább-2

Tényleg kell a tojásokat hipózni?
Inkább ne, sőt, a kereskedelmi forgalomba került tojásokat egyáltalán nem javasolt megmosni! A tojás héja erősen pórusos, és egy megmosással a pórusokon keresztüljut a tojáshéj tetején található mikroba-tenyészet, illetve a környezeti szennyeződések. Tovább!

Beer-pong
Egyes források szerint egy tiroli korcsmából indult az európai vírusterjedés egyik ága. Na ezért (is) kell kerülni a társas összejöveteleket, mig a vírus invázió lecseng.
Tovább!

A fogalmak értelmezése a világjárvánnyal kapcsolatban egy korábbi írásunkban olvasható közérthetően. Tovább!

Figyelmükbe ajánljuk egy egészségügyi újság mellékletét, mely külön foglalkozik a koronavírussal és az ezzel kapcsolatos aggodalmakkal. Tovább!

Mellékelten letölthetők azok a nyomtatvány-minták, melyeket javasolt (figyelem: NEM kötelező, csak javasolt) kitöltve magunknál tartani személyi azonosító okmányaink mellett a kijárási korlátozás ideje alatti kijárás indoklására!

Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu
Adatvédelmi tájékoztató

Hírdetés

Időjárás

Menu

Küldjön üzenetet!

Üzenetét elküldtük!
Kollégánk hamarosan jelentkezok Önnél.