• (06 1) 201-7137
  • info@hkvsz.hu

Széndioxid alkalmazása hűtőrendszerekben

Széndioxid alkalmazása hűtőrendszerekben

Megjelenés dátuma: 2021. augusztus 30., hétfő


Szerző: Berzy Judith

R744 hűtőközeg, a közönséges és egyben különleges széndioxid
Ismét lehet jelentkezni a tanfolyamokra!

A jelentős környezeti előnyök a jövő hűtőberendezéseiben reális hosszú távú alternatívát mutat az R744-nek. A kezdeti aránytalanul magas beruházási költségek csökkennek, folyamatos a rendszerfejlesztés, fokozódik a teljesítmény, egyre több helyen alkalmazzák.

A széndioxidnak számtalan előnye van, pl. bárhol elérhető, rendkívül alacsony fajlagos költségek, vegyi anyagoktól mentes előállítás, nem gyúlékony, sőt elfojtja a tüzet
Hátránya alig van, de ami létezik, az problémát okoz, azonban ez megfelelő szaktudással kezelhető! Mi is ez a "hátrány"?: a rendkívül nagy rendszernyomás! A környezeti hőmérséklet ingadozására nagyon érzékeny, ezért is nevezik szuperkritikus állapotú rendszernek. Hűtőteljesítmény tekintetében a hagyományos hűtőközegeknél jelentősebb volumetrikus hatásfokkal rendelkezik sűrűsége miatt; az R744-el töltött készülékek hatásfoka a rendszer kialakításától, és a környezeti hőmérséklettől erősen változó.
Az ilyen rendszerek nagyobb felkészültséget, alapos szaktudást és precíz problémamegoldó-képességet kívánnak meg a szervizes és szerelő szakemberektől, a nagy nyomás miatt pontos munka, és megfelelő szerszámozottság szükséges. A széndioxidnak szubkritikus tartományban nincs csúszása, a molekulaszerkezete egyszerű, minden szabványelőírásnak megfelelő hűtőközeg. Magas nyomása miatt nem alkalmazható helyettesítő hűtőközegként.

A szakmai felkészítésben segít a HKVSZ! Szuper intenzív, kétnapos elméleti és gyakorlati szaktudást lehet szerezni széndioxidos rendszerek kezeléséhez!
Elméleti képzés helyszíne: ITM/NKVH Tanácsterem (1088 Budapest, József krt 6)
A gyakorlati képzés helye: HKVSZ széndioxid-otató labor
Helyszín, megközelítés: Nemzeti Klímavédelmi Hatóság székhelye (1027 Budapest, Csalogány u. 9-11.)
Továbbképzés díja: 189.000,-ft+áfa/fő
Jelentkezési feltétel: érvényes H-I. személyképesítés, legalább 5 év szakmai gyakorlat
Következő tanfolyamok 2021. szeptemberétől kerülnek sorra.

Maximális kurzus létszám: 8 fő. Az egyes csoportokba történő esetleges túljelentkezések esetén a következő aktuális időpontra történik az átirányítás, illetve csoportlétszám-optimalizáció érdekében az egyes időpontokra jelentkezők átsorolása is várható!

Jelentkezés!


Miért érdemes elvégezni a tanfolyamot?
- Mert ez a jövő hűtőközege hosszú távon!

Széndioxid vagy HFC?

Az R744 egyszerű összehasonlítása más hűtőközeggel azonban félrevezető lehet. Alacsony kritikus hőmérséklete miatt ugyanis a rendszer kialakítása eltérő úgymint kaszkád kapcsolás vagy transzkritikus üzemelés. Szubkritikus állapotban, alacsony kondenzációs hőmérsékleteknél az R744 jól összevethető a manapság használatos HFC rendszerekkel, de magasabb kondenzációs hőmérsékleteknél illetve transzkritikus állapotban történő összehasonlítás már nem kedvező.  Az R744 magas szívónyomása és gőz sűrűsége nagyon jó hűtőközeg oldali hőátadást biztosít az elpárologtatónak. Hasonló teljesítményű rendszereknél az R744 elpárologási hőmérséklete valójában magasabb lesz, mint az egyenértékű HFC esetben.  A kompressziós index R744 esetében nagyon magas, ezért a nyomógáz hőmérséklet magasabb, mint a HFC esetén. Kereskedelmi hűtőberendezéseknél ez növeli a hővisszanyerés lehetőségét habár nyáron, mikor a működés transzkritikus, a hőigény korlátozott.  Az R744 sűrűsége nagyon magas volumetrikus teljesítményt eredményez. Emiatt csökken a szükséges kompresszor szállítóteljesítmény, de nem csökken a motorméret, ami hasonló, mint a HFC hűtőközegek esetében.  A szívócső szükséges keresztmetszete a volumetrikus teljesítménnyel arányos. A széndioxid esetében a szívócső átmérő megközelítőleg a fele az R404A esetén szükségesnek.  Az R744 nyomásviszonya kisebb, mint egy HFC esetében. Ez magasabb izentrópikus hatásfokot eredményez.
Szárazjég (szilárd R744) akkor képződik, amikor az R744 nyomása és hőmérséklete a hármaspont (4,2barg / –56°C ) alá csökken. Ez megfelelően működő rendszer esetében nem következik be, de bizonyos esetekben előfordulhat,  így, ha az R744 gőzt fuvat le a biztonsági szelep, a hűtőközeg elengedésével szerviz alkalmával (pl. alkatrész csere),  vákuumolt rendszer töltésénél (nyomás 4,2 bar alatt).  Miután a szárazjég létrejött nem tágul, de gázzá alakul, ha hőt vesz fel (pl. a környezetből). Amennyiben a szárazjég a rendszeren belül van, a gázzá alakulás jelentős nyomásnövekedést eredményez, ezért megfelelő nyomáscsökkentő szelepeket kell alkalmazni.  Mikor szerviz alkalmával R744-et kell elenged a rendszerből, ezt lehetőleg folyadék állapotban kell megtenni, a rendszerben levő nyomás figyelése mellett. Fontos tudni, hogy a széndioxidot mindig a szabadban kell elengedni, tehát nem kell bajlódni a macerás lefejtéssel, megsemmisítési folyamatokkal.

Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu
Adatvédelmi tájékoztató

Hírdetés

Időjárás

Menu

Küldjön üzenetet!

Üzenetét elküldtük!
Kollégánk hamarosan jelentkezok Önnél.