• (06 1) 201-7137
  • info@hkvsz.hu

Home office vs. "hagyományos" személyes jelenlét a munkahelyen?

Home office vs.

Megjelenés dátuma: 2020. június 25., csütörtök


Szerző: Berzy Judith

A távmunka, vagy divatos kifejezéssel "home office" és a hagyományos, személyes jelenlétet igénylő munkavégzés összehasonlításában több tényezőt tekintünk át. Külön feladat a hosszabb idejű távmunkát követő munkahelyi visszatérés és ennek emberi és vezetői vonatkozásai.

Mielőtt még többen felkiáltanának, szögezzük le: alapból nem minden munka végezhető otthonról, sőt, még ideális esetben is megoszlanak a vélemények a témában! A gázszivárgást nem lehet hazavinni, a raktárkészletet nem lehet a sokadik emeleti kisszobából kiszolgálni, a hűtőkamiont nem lehet a családi garázsban megjavítani. Írásunkban kizárólag olyan munka áll a középpontban, mely "íróasztal" mellől vagy minimális eszközigénnyel jó hatásfokkal ténylegesen végezhető akár otthonról is!

Mindenek előtt nézzük át, milyen esetekben indokolt vagy szükségszerű a home office, illetve melyek az "aranyszabályai", mi szól mellette vagy ellene! Ha kialakult a kölcsönös bizalom munkáltató-munkavállaló között és betartunk néhány alapszabályt, akkor kifejezetten jól tud működni.

Mire kell figyelnünk?

Hivatalos keret
Ragaszkodjunk hozzá, hogy valamilyen szinten keretek között történjen az otthoni munkavégzés, ha nem is szigorúan beszabályozva, de mindenképpen írásban rögzítve legyen ennek lehetősége, időtartama, gyakorisága, indoka, a rendelkezésre álló napi időtartam és időintervallum, stb. Ehhez ajánlunk egy letölthető és kitölthető sémát, melyet természetesen igény szerint lehet változtatni.

Legyen egy otthoni munkaállomás
Semmiképpen ne ágyból vagy a kanapéról dolgozzunk, hanem alakítsunk ki egy helyet, amely szó szerint munkaállomásként szolgál, semmi sem vonja el a figyelmet, nem hangos, kényelmes, megfelelő fényviszonyok vannak, nem "átjáróház".

Tégy úgy, mintha a munkahelyen lennél
Soha ne pizsamában vagy neglizsében dolgozzunk! Persze nem kell öltöny-nyakkendő kombóba vágni magunkat, egy átlagos utcai ruha megteszi. Nem tudhatod, mikor kell egy on-line meetingbe belépned és milyen szögből vesz a "kandi-kamera", melyből már keletkeztek igazán humoros pillanatok! Például:-)

Meetingeljetek rendszeresen, de azért nem kell túlzásba vinni
Audiovizuális kapcsolattartással otthonról is zökkenőmentesen fog működni a kommunikáció a főnökkel, a kollégákkal, csapattagokkal, és a munka is végezhető hatékonyan. Senki nem marad le az új információkról és a munkáltató is biztos lehet abban, hogy az alkalmazott valóban dolgozik és halad a feladataival. Azonban a ló túloldalára sem szabad átesni! Feleslegesen vagy "szúrópróba-szerűen" nem éri meg "zoomoltatni" a kollégát, mert az aláássa a kölcsönös bizalmat.

Kötetlenül is kommunikálj a kollégákkal
Ne csak a munkáról beszélgessetek, hanem osszatok meg egymással némi privát témát is hasonlóan, mint a munkahelyen a szünetekben.

Tarts szünetet, mozogj
Ne a munkaasztalnál étkezz, időnként menj ki szabad levegőre, csinálj néhány tornagyakorlatot. Lényeg, hogy ne ülj egész nap egy helyben, mert hamar belefásulsz.

Tudd, hogy mikor kezdődik és mikor van vége!
Az otthoni munka nem azt jelenti, hogy egész nap lógsz, majd este gyorsan összecsapod a napi feladatokat. Igyekezz alkalmazkodni a "normál" munkaidőhöz, persze alkalom adtán megengedhetsz egy hosszabb szünetet közben, de a legfontosabb, hogy a munka és a magánélet nehogy összemosódjon!

Előnyök

Kevesebb költség
Ha hosszú távra tervezett a home office, akkor a munkáltató kevesebben költhet irodabérletre, elegendő kisebb központi irodát fenntartani, kevesebb útiköltség-hozzájárulást kell fizetni, de a munkavállaló is kevesebbet költhet a bejárásra.
 
Több szabadidő
Az ingázással töltött idő felszabadul, így többet lehet sportolni, családdal törődni, csökken a stressz.

Kivételes helyzetek
A home office megoldja a jelenlegihez hasonló krízishelyzeteket, fenntartható a munka, enyhe betegség esetén nem esik ki a munkából betegállomány miatt de nem is fog bejárni betegen a többieket fertőzni, vagy akár egy családi esemény miatti hosszabb távollétben szintén fenntartható a munka.

Hátrányok

Nem mindenki alkalmas home-office munkára
Mig sokan vannak azok, akik számára kifejezetten előnyökkel járt a kényszer szülte home office-ban működés, néhányan kifejezetten szenvedtek ettől és alig várták, hogy visszamehessenek a munkahelyükre. Személyiségtípustól, attitűdtől, személyes környezettől, beállítódásoktól, kognitív képességektől, és természetesen tanulási folyamatoktól függ a hozzáállás. Mindezeket példákkal lehet leginkább szemléltetni:
- Extrovertált, "örökmozgó", nyüzsgő, igazi csapatjátékos: számára a home office egyfajta büntetés, "magánzárka", hiszen neki lételeme a társaság, folyamatos visszacsatolásokra van szüksége, az online beszélgetésekbe is mindig közbeszól, folyamatos ötletekkel bombázza a többieket. Nem szabad nála  erőltetni a "távmunkát".
- Introvertált, elemző, mélyen gondolkodó, stratéga-típus: számára ideális a home office, nem is fog visszakívánkozni a munkahelyi nyüzsgésbe, otthonról sokkal hatékonyabban képes dolgozni. Meg kell adni számára a lehetőséget a távmunkára.
- Szétszórt, beszédes, kapkodó, nehezen koncentráló típus: lehet, hogy tetszik neki a home office megoldás, azonban nem szabad hosszabb távon home office-ra engedni, mivel a teljesítménye zuhanni fog. Számára a munkahelyi környezet egyfajta keret, ahol azért a kollégák folyamatos felügyelete alatt van, és a légkör némileg segít neki adott ideig adott feladatra koncentrálni. Ez otthonról nem fog menni!
- Zsúfolt többgenerációs-nagycsaládos vagy egyéb problémás, zavaró otthoni környezet: ennél a kategóriánál teljesen mindegy, hogy a munkavállaló személyiségtípusa milyen, sajnos a környezet maga az, amely lehetetlenné teszi a hatékony otthoni munkavégzést. Lehet, hogy számára még az is felüdülés, amig a "nyugodt" munkahelyen tartózkodik.
- Harsány, domináns vagy "sztár" típus: neki teljesen mindegy, honnan dolgozik, bár jobban szereti, ha személyesen van jelen a kollégák között, de az online térben is jól elnavigál. Viszont a meetingeken kiereszti a hangját, ötleteihez ragaszkodik, hajlamos kritizálni másokat, nehezen mozdul el álláspontjából, másokba fojtja a szót. 

Zoom-zombi kimerültség

Az egymást követő hosszabb-rövidebb virtuális beszélgetések lényegesen nagyobb koncentrációt követelnek, mint a személyes értekezlet, így erősebben és hamarabb kimerül a munkavállaló. Pont ezért nem szabad túlzásba vinni ezeket az online megbeszéléseket.
Az emberi interakciók alapvető eleme a szinkronba kerülés, hogyan reagálunk egymásra. Ennek nagy része testbeszéddel, non-verbálisan történik, fontos a szemkontaktus, érintések, sokszor öntudatlan mimikai jelzések. Ez a szinkron segíti a hatékony kommunikációt, és ez az, ami hiányzik az online térből. Így jóval szegényebb és tökéletlen eszköztárral tudjuk elérni társainkat, és ez bizony frusztrációt, disszonanciát okoz, és megterhelő. További negatív hatás önmagunk folyamatos figyelése a webkamerán keresztül, nem vagyunk hozzászokva, hogy kívülről lássuk önmagunkat, ennek feldolgozása is újabb feladatot jelent. Ezek összeadódva extrém kimerültséghez vezetnek már rövid távon is!
Ráadásul egy virtuális meeting túlságosan lényegretörő, az élőben jellemző informális csevegések, udvariassági gesztusok elmaradnak, emiatt alapból feszültebb a légkör. Végig fókuszált, magas koncentrációt igénylő jelenlétre van szükség. Az sem segít, hogy home officeban összekeverednek a munkavégzés és a magánélet terei, így a "munkaállomás" felé pillantva szabadidőben is jóval nehezebb elvonatkoztatni a munka légkörétől.

Hogyan tehetünk ez ellen?
- Csökkentsük a virtuális meetingek számát, de ha ez nem lehetséges, legyen szünet a csatlakozások között, és hosszabb értekezletből csak egyet szervezzünk egy napra. Az is némi segítség, ha a webkamerát kikapcsoljuk. Ha pedig valami megoldható egy szimpla telefonhívással, válasszuk inkább azt!
 
- A számítógép helyett kézzel írt jegyzet is segíthet egy kicsit emberibbé, természetesebbé tenni a munkafolyamatokat.
- Az online találkozók a járványtól függetlenül is egyre inkább a mindennapi életünk részévé válnak, és nincs is ezzel baj: rugalmasabbá, sokszor egyszerűbbé teszik a munkánkat, a kapcsolattartást, nem kell utazni, nem kell több embernek egyszerre adott helyen megjelenni. Viszont, mint mindenben, ebben a lehetőségben is tartsunk mértéket és empátiát!
- Nem szabad minden egyes apróság miatt virtuális értekezletet összetrombitálni. Gyűjtsük össze a témákat, és heti egy alkalom bőven elegendő egy kollektív megbeszélésre, a feladatok kiosztására, elemzésére.

Visszatérés a "normál" kerékvágásba

A vészhelyzet végével hogyan térjenek vissza az online munkavégzésbe vonult munkavállalók? Kell-e véglegesen visszatérni, vagy maradhat egy hibrid megoldás?
Több vezető elmondásából kiderült, hogy a munkavállalók egy része továbbra sem szívesen járna be, inkább fenntartaná a távmunkát. Ez reális, ha idős rokonokkal élnek egy háztartásban, és tartanak a tömegközlekedésen vagy az irodában az esetleges fertőzésveszélytől, vagy kisgyerek felügyeletét nem tudják megoldani, esetleg beteg családtagra kell ügyelni, vagy mert egész egyszerűen kényelmesebb és megszokottabb lett pár hónap után az otthoni munkavégzés.

Az otthoni munkavégzés kapcsán egy másik fontos szempont, hogy a törvényi előírások szerint a munkáltatónak vizsgálnia kell(ene!), hogy az otthoni környezet alkalmas-e egyáltalán a munkavégzésre, amire a gyors, egyik napról a másikba történt online térbe költözéssel nem volt lehetőség, sem választás. Ezzel együtt felmerül az is, hogy munkáltatóként köteles-e a szervezet az internetkapcsolat vagy más közműszolgáltatás költségében anyagi részt vállalni, "céges" telefont, laptopot, egyéb eszközöket biztosítani. Ehhez javasolt egy kiegészítést vagy akár egy módosított szerződést készíteni a munkavállalókkal, azt is tisztázva, hogy a huzamosabb home office-ból dolgozás már nem egyszerűen home officet- hanem adott esetben távmunkát jelent.

A vezető érdeklődjön a munkavállalók igényéről
Kölcsönös bizalmat növelő eszköz, ha a munkavállalók körében felmérés készül, melyben felmérhető az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos hozzáállásukat, igényeik, elvárásaik, lehetőségeik. bben arra is rá kell kérdezni, ha választhatnak, hány napot töltenének otthoni munkavégzéssel. 

Kell néha egyfajta "hivatalos" környezet
A kollegális kapcsolatok, személyes interakciók fenntartása érdekében legelőnyösebb lehet az ún. hibrid megoldás, amely egyensúlyt teremt a home office és a munkahelyi jelenlét között.

Tényleg kell a jelenlét a teljesítményhez?
Korábban elképzelhetetlennek tűnt több száz kilométerre élő munkatársat felvenni távmunkára, de az online térbe költözés ezt megcáfolja. A vezetőnek is ajánlott vágiggondolni, hogy valóban fizikai jelenlétet kíván-e egy-egy pozíció, vagy adott rendszerességű személyes találkozókkal is működhet-e otthonról. Ehhez kapcsolódva abban is lehet szemléletváltás, hogy a teljesítmény nem függ össze az adott munkavállaló személyes jelenlétével. Ezt pedig a vezetőnek el kell tudni fogadni! Ugyanakkor azt is fontos kiemelni, hogy az online eszközökön folyó egyeztetések, tréningek során is ugyanúgy fontos a csoportdinamika, illetve a különböző személyiségtípusokra épülő program. Fontos, hogy a vezető rendszeresen érdeklődjön a munkatársak egyéni munkatervezési igényeikről, saját jóllétükről, elégedettségükről.

Távolságtartás, fokozott higiénia
Ahol sokan dolgoznak együtt relatív kis légtérben, indokolt lehet a "rotációs" home office: a módszer lényegében két csoportra osztja a munkavállalókat, akik felváltva egy-egy hetet dolgoznak odabent illetve otthon.
A fokozott higéiénia, távolságtartás sokkal enyhébb influenzaszezont hozhat. Jó megoldás még egy olyan tünetlista összeállítása, mellyel semmiképpen ne jöjjenek be dolgozni a munkavállalók. Így a már bejáró munkatársak is biztonságban érezhetik magukat. 

Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu
Adatvédelmi tájékoztató

Hírdetés

Időjárás

Menu

Küldjön üzenetet!

Üzenetét elküldtük!
Kollégánk hamarosan jelentkezok Önnél.