• (06 1) 201-7137
  • info@hkvsz.hu

Ajánlott szolgáltatási díjak

Ajánlott szolgáltatási díjak

Megjelenés dátuma: 2021. augusztus 31., kedd


Szerző: Berzy Judith

Mint minden évben elején és évközben is felmerül a kínos téma: mennyit és mikortól emeljünk termékeink, szolgáltatásaink árain. Idén ez különösen érzékeny terület volt év elején, mivel egyrészről az ismert intézkedések miatt a gazdaság nem a megszokott módon működött, másrészről az árak és költségek, ráfordítások folyamatosan emelkedtek, és folyamatosan emelkednek, nem is kis mértékben! Ezért az elvár szolgáltatási színvonal további biztosítása érdekében mindenképpen meg kell tenni az év eleji vagy évközbeni emeléseket és erről értesíteni a partnereinket! A második félévi általános gazdasági fellendülés és sajnos a közvetlen és közvetett költséges ehhez mért emelkedése ismét kihívást jelent!Nem csak a hűtő-, klímatechnikai szakmában, hanem az összes többi javító-szerelő-kivitelezői szakmában nincs egyetértés, hogy vajon mit tartalmaz(zon) a rezsióradíj, mennyiben határozzuk meg. Mindenre kiterjedő számítást általánosságban nem is lehet végezni, hiszen az egyes vállalkozások más körülmények között dolgoznak. Ha nagyon elkezdenénk számolgatni, kiderül, hogy szinte minden vállalkozás áron alul dolgozik. Ugyanakkor velük szemben az ügyfél (vevő, megrendelő) igyekszik az árakat tovább lenyomni, engedményeket kikényszerítene egy-egy potenciális megrendelés reményében. A javító/szerelő/kivitelezési munkálatok mögött - főleg az épületgépészetben - igencsak nehezen látja a megrendelő a hozzáadott értéket.

Folyamatosan kérnek tőlünk, mint Szövetségtől - mind a szakmai, mind a megrendelői oldal - ajánlott és ellenőrzött szakmai díjszabási tételeket. Nem is szívesen közlünk ilyesmit, hiszen a szakmában dolgozók nem egyenlő feltételek mellett végzik a munkát, így nem is lehet egységesen reálisan meghatározni a díjakat. De mi mégis megtettük!

Reálisan meg szeretnénk világítani, hogy egy hűtős-klímás (de akár bármilyen más szakterületen) vállalkozóként dolgozónak - legyen akár egyszemélyes, akár Bt, Kft, ZRt, egyéb formában működő szolgáltató gazdálkodó társaság - bizony vannak személyi, dologi, anyagi, adminisztratív, jogszabályi előírás szerinti ráfordítási költségei annak érdekében, hogy legálisan működjön.

Az biztos, hogy elég nagy eltérések vannak a rezsióradíjak között, mely mögött elsősorban a különféle kiszolgálási színvonalak, ügyfélkörök, regionális megosztottság, technológiai szintek, de nem utolsó sorban a vállalkozói beállítódások (attitűdök) állnak.

Sok vállalkozás, főleg a megrendelői köre alkudozásainak nyomására mélyen az átlagos piaci árszínvonal alatt szabott árakkal dolgozik, mely hosszú távon egyik félnek sem jó. Összehasonlításképpen, az átlagos szakmai rezsióradíjak Németországban és Ausztriában legalább 3-4-szeresei a magyar óradíjaknak!

Figyelembe kell venni, hogy a kvalifikált szakember a szakmai végzettsége mellett folyamatosan továbbképzi magát és naprakész az új trendekkel, technológiákkal, képes különbségeket tenni a meglévő és alternatív megoldások között. Továbbá, a munkavégzés során begyűjtött fáradt-hűtőközeg, kiszolgált anyag/berendezés, stb. tárgyakat jogszabály szerinti megsemmisítési/hulladékkezelési helyre kell beszolgáltatni, és ennek sem kevés a költsége! Bizonyos veszélyességi munkálatokat legalább két szakképzett személy által kell kivitelezni, és így a költségek azonnal megduplázódnak. Adódik olyan helyzet, hogy a műszaki szakirodalom vagy vállalkozási adminisztráció idegennyelven elérhető, és ilyenkor az ehhez járulékos költségek is hozzá adódnak a rezsihez.

Alábbi ajánlott díjtételek több, különböző jellegű vállalkozás által alkalmazott rezsióradíjak átlaga, és Euro-ban szerepelnek! Nem kötelező! Senki nem fogja számon kérni, vajon melyik vállalkozás hol és mikor mennyivel tér el ezektől. Mégis egyfajta kiindulást ad. Elsősorban gondolunk itt a kezdő vállalkozásokra, akiknek fogalmuk nincs, mennyiről induljanak. Miért lehet segítség ez a kiindulás?: ha a vállalkozás úgy gondolja, hogy az ajánlott díjaknál jóval alacsonyabb áron szolgáltatna, akkor az felveti a minőségi kifogás lehetőségét és gyanút kelt a megrendelőben; viszont ha egy vállalkozás az alábbi díjaknál lényegesen magasabb áron tudja biztosítani a munkálatok kivitelezését, akkor vagy a vállalkozásnál lehet hatékonysági probléma, vagy kifejezetten átvágós-lehúzós árképzést alkalmaz, ami helyből elriasztja a megrendelőket.

FIGYELEM! Az alábbi ajánlott díjak (óra-egységre, ill. hűtőkörre vonatkozóan) semmilyen más tárgyi vagy egyéb többletszolgáltatást NEM tartalmaznak! Tehát: a kiszállási díj az egységdíjon felül számítandó, a felhasznált anyagköltség szintén, illetve az óradíjra a szokásos munkaidőn kívül történő extra-készenléti díj (pl. éjszakai/hétvégi/ünnapnapi munkavégzés), vagy extrém körülmények közti többletköltség (pl. alpintechnika, emelőkosaras megközelítés, veszélyzóna, stb.), speciális védőfelszerelés (pl. vírus/vegyvédelmi, stb.), vagy egyéb más többletköltséget generáló körülmény miatti plusz ráfordítást és az ÁFÁ-t HOZZÁ KELL ADNI!

Szervizelési szolgáltatások ajánlott NETTO rezsióradíja:
I. 404A, 134A; hagyományos rendszerek: 20-25 € / óra
II. digitális kompresszorok, csoportaggregátok: 25-30 € / óra
III. VRF rendszerek: 30-35 € / óra
IV. CO2 rendszerek: 35-40 € / óra
(FIGYELEM: ÁFÁT MINDENKI ADJA HOZZÁ!)

Szivárgásvizsgálat NETTO díja:
I. 5-50 t CO2 egyenértékig, hűtőkörönként: 100 €
II. 50-250 t CO2 egyenértékig, hűtőkörönként: 150 €
III. 250-500 t CO2 egyenértékig, hűtőkörönként: 200 €
(FIGYELEM: ÁFÁT MINDENKI ADJA HOZZÁ!)

Kiszállási díj
Helyszínre való szervizes gépjárművel történő kiszállás esetén: minimum 0,4 € / km
(Városon belüli viszonylag rövid távú kiszállás esetén ajánlott 5-10-20 stb. km-es zóna-átalányokat meghatráozni, figyelemmel arra, hogy városi közlekedés mellett a szerviz-gépjármű költségátalánya magasabb, mint hosszabb távú útvonal esetén!)
(FIGYELEM: ÁFÁT MINDENKI ADJA HOZZÁ!)

Fenti árak 2020-ban aktuális árképzés alapján kalkulálódtak. 2021-ben ajánlott áremelés mértéke több tényező függvénye, a teljesség igénye nélkül néhány példa:
- adott %-kal történő emelés mértékéről tájékoztatják az ügyfeleket
- folyamatos vállalkozói szerződésben rögzített meghatározott (adott kulcs szerinti) vagy határozatlan (az ár felülvizsgálatának lehetőségét évfordulónként fenntartják) mértékű esedékes emelés adott időszakonként
- KSH által közölt árváltozások
függvénye
- KSH által közzé adott változás plusz vállalkozó ún. "avulás" értékével történő emelés

...és még egy javaslat: a megrendelők felé tehetünk egy gesztust, mely rámutat, hogy figyelembe vesszük és megértjük a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben egymás nehézségeit, így áremelésünket nem január 1-től, hanem később, de még az első féléven belül érvényesítjük! Ezzel növelhetjük a kölcsönös együttműködés, bizalom és hosszútávú üzleti kapcsolatok szilárdságát.

Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu
Adatvédelmi tájékoztató

Hírdetés

Időjárás

Menu

Küldjön üzenetet!

Üzenetét elküldtük!
Kollégánk hamarosan jelentkezok Önnél.