• (06 1) 201-7137
 • info@hkvsz.hu

Alkalmazható tudás az OKJ után

Alkalmazható tudás az OKJ után

Megjelenés dátuma: 2021. szeptember 13., hétfő


Szerző: Berzy Judith

Gyökeres változáson ment át a szakképzési rendszer. Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) helyét 2021. január 1-től az ún. SZAKMAJEGYZÉK váltotta fel, és az eddigieknél kevesebb alapszakma közül lehet választani. A legtöbb képesítés pedig kizárólag csak iskolai rendszerű képzésben – nappali vagy esti tagozaton – végezhető el.

Egy hosszú folyamat eredménye a szakképzési rendszer átalakítása. Az OKJ-t annak idején 1993-ban az akkor hatályos szakképzésről szóló törvény vezette be. Mind a törvényi hátteret, mind az OKJ tartalmát (adatbázisát) számtalanszor módosították, ez utóbbit mintegy harmincszor(!), legutoljára még 2019-ben, amikor az e szerint indítható új tanfolyamokat 2020. december 31-ig tették lehetővé. Közben párhuzamosan a 2020/2021-es tanévtől megkezdődtek az iskolarendszerben a szakmajegyzék által közzé tett szakképzések.

Miért vált problémássá az OKJ? Csak néhány adalék:

 • túl széles körű, áttekinthetetlen
 • volt egy idő, amikor közel 1000 szakképesítést tartalmazott
 • a 15 jegyű OKJ szám követhetetlenné vált
 • a többszöri módosításokkal sosem egyszerűsödött igazán
 • az elágazások, ráépülő szakképesítések felesleges duplikációkat, átfedésket okoztak
 • az alapjai egyszerűen elévültek

Hogyan vette át az OKJ helyét a Szakmajegyzék?

 • A szakképzési törvény módosult és 2020-tól hatályos. 2019. évi LXXX. törvény a szakképzésről, melynek végrehajtási rendelete a 12/2020. (II.7.) Korm. rendelet.
 • Ennek értelmében szakképzés a 2020/2021-es tanévben már kizárólag állami szakképző intézményekben folytatható.
 • Szakképző intézményeken kívül részszakmára felkészítő szakmai oktatás és szakképesítésre felkészítő szakmai képzés folytatható továbbra is a „hagyományos” felnőttképzés keretein belül. Ennek a lehetőségeit a szakképzési törvényhez kapcsolódó „új felnőttképzési törvény” (2013. évi LXXVII. törvény a felnőttképzésről) és végrehajtási rendelete a 11/2020. (II.7.) Korm. rendelet tartalmazza.
 • A felnőttképzők 2020. december 31-ig még elindíthatták a régi rendszer szerinti OKJ-s képzéseiket, de 2021. január 1-től az alapszakmák képzését már nem végezhetik, ezért a 2020-as évben jelentősen megnőtt a meghirdetett és elindított OKJ-s képzések száma.
 • Az új szakmajegyzékben 175 alapszakma szerepel az OKJ szerinti több százhoz képest! 

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

SZAKKÉPZÉS
Az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) logikusan áttekinthető szakmakártyákkal illusztrálva igyekszik rendszerezetten közzé tenni a különféle (összesen 24) ágazatokban választható szakmákat és azok rövid leírását.
SZAKMAKÁRTYÁK!

Szakképző intézmény-kereső is működik, amennyiben adott szakma oktatási helyszínét keresnénk behatárolt megyében, városban.
SZAKKÉPZŐINTÉZMÉNY-KERESŐ!

Fordítókulcs. Ha OKJ szerinti régi szakma elhelyezkedését keresnénk az új szakképzési rendszerben, erre szolgáló „fordító-kereső” is elvileg elérhető, bár még fejlesztés alatt van. Tovább!

Az viszont ténylegesen okozhatott bizonytalanságot és bizalmatlanságot az új képzési rendszerrel kapcsolatban, hogy a képzési és kimeneti követelmények továbbá a programtantervek (régebben általánsoan: "képzési programok") követelményei (főleg a lentebbi szakmai képzések programkövetelményei esetében!) sokáig nem voltak elérhetők, kidolgozás alatt álltak, bizonytalan volt a véglegesítésük.
Képzési és kimeneti követelmények!

SZAKMAI KÉPZÉS
De mi a helyzet, ha egy rokon területű alapszakmával rendelkező személy pályaorientáció-módosítás miatt új szakterületen szeretne dolgozni? Neki is iskolarendszerben el kell végeznie a teljes célzott alapszakmát 3 év alatt? Ez illogikus lenne, ráadásul a szakképzési reform stratégiájával is ellentétes. Hiszen éppen az a cél, hogy a fenntartható gazdasági növekedéshez mindig álljon készen megfelelő létszámú szakember! Pont ezt a rugalmasságot szolgálja, hogy a szakmai képzés keretében megszerezhető szakképesítések köre NEM került jogszabályi rögzítés alá!
Szakmai képzés a megszerezhető szakképesítés kimeneti követelményeit tartalmazó, a szakképzésért felelős miniszter által nyilvántartásba vett programkövetelmény alapján indítható, programkövetelményre, annak módosítására és törlésére pedig bárki javaslatot tehet a szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 12/2020. (II. 7.) Korm. rendelet 17. § (1) bekezdése alapján.
Programkövetelmények!


Az első két szakképesítés megszerzése végzettségtől függetlenül ingyenes marad. A részszakmák továbbra is tanfolyamon végezhetők el, a képzésekért fizetni kell. Az OKJ-ból kikerült képzéseket, korábbi ráépüléseket, munkakörhöz kötött képzéseket szakmai képzésként a szakképzőkön túl továbbra is végezhetik a felnőttképzők.

A szakképzési intézményekben elvégzett alapszakmákhoz az állam garantált szakképesítést biztosít, míg a piaci alapon működő, képzéssel foglalkozó központok tanúsítványt állíthatnak ki, amellyel a tanulók akkreditált vizsgaközpontokban szerezhetik meg az államilag elismert bizonyítványukat.

További lehetőségek a témában felmerülő kérdésekre, válaszok: GYIK!

***

Szakmánkra vonatkozó gyakorlati példák:

SZAKKÉPZÉS (szakképzettséget ad!)
Szakmakártyákból kiválasztva az épületgépész ágazatot, megjelenik az alternatíva:
- 5 éves technikumi képzés: Épületgépész technikus
- 3 éves szakképzőiskolai képzés:
a) Hűtő- és szellőzésrendszer-szerelő
- kompetenciaelvárás: önállóság, felelősségtudat, csapatban való együttműködés, precizitás, problémamegoldó képesség
- a szakképzettséggel rendelkező
i) megismeri a hűtő- és szellőzési rendszerek alkatrészeit, hálózati kapcsolatukat, működési elveit
ii) elsajátítja a szereléstechnikai eljárásokat, elektrotechnikai és szabályzás-vezérlési ismereteket, lég- és szellőzési módozatokat, valamint épületgépészeti eljárásokat
iii) képes befolyásolni és jobbítani a felmelegedési terheléseket, új anyagok használatával csökkenteni a környezetet befolyásoló tényezőket
Képzési és kimeneti követelmények!
Programtanterv!

b) Központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő
c) Víz- és csatornarendszer-szerelő

SZAKMAI KÉPZÉS (szakképesítést ad)
Jelenleg elérhető szakmai képzések:
- Hűtéstechnikai berendezés üzemeltető - Programkövetelmény!
- Hűtő-, klíma- és hősziavattyú berendezés-szerelő - Programkövetelmény!


Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu
Adatvédelmi tájékoztató

Hírdetés

Időjárás

Menu

Küldjön üzenetet!

Üzenetét elküldtük!
Kollégánk hamarosan jelentkezok Önnél.