• (06 1) 201-7137
  • info@hkvsz.hu

Sikerrel lezajlott: 36. HKVSZ SZERVIZKONFERENCIA

Sikerrel lezajlott: 36. HKVSZ SZERVIZKONFERENCIA

Megjelenés dátuma: 2021. október 27., szerda


Szerző: Berzy Judith

Várakozáson felül sikeres volt az október 13-14. között Visegrádon a Hotel Silvanus-ban megrendezett 36. HKVSZ Szervizkonferencia!

Köszönjük minden kedves Résztvevőnek és Előadónak, hogy hozzájárultak a konferencia színvonalas megrendezéséhez!

A konferencia több, mint 100 résztvevő előtt telt ház melletti érdeklődéssel zajlott. Közel két év telt el az előző, a 35. Szervizkonferencia óta, és ezen idő alatt nem adatott meg a lehetőség, hogy országos szinten szakmai-baráti közösségben találkozzanak a szakemberek és mindezt tetézzék egy baráti vacsorával és sok-sok beszélgetéssel. 

A két napba összesűrített szakmai program nagyon színvonalas volt. A szerda délelőtti megnyitó ülés már hagyományosan a környezetvédelemről és az erre ráépülő szakmai továbbképzésekről szólt. Így rögtön az elején bemutakozott a HKVSZ Oktatási Kabinet, mely elsősorban a széndioxidos hűtés mesterfogásait oktatja az elméleti és gyakorlati háttér megismertetésével.
A Climalife Kft két előadásban hangsúlyozta az öko-hatékonysági modell szakmai alkalmazását, illetve a közvetítőközeges rendszerek anyagválasztási alternatíváit.
Az Applia Magyarország Egyesülés a változó ipari-gazdasági környezethez alkalmazkodó jövőbeni várható szervizszolgáltatásokról és a szakemberek folyamatos továbbképzésének fontosságáról beszélt.
A Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékén új fotoakusztikus műszer fejlesztése folyik, mely akár a hűtőközeg szivárgási pontok meghatározására is alkalmas lesz. Ennek lényege, hogy a mérendő komponens elnyelési vonalára hangolnak egy fényhullámhosszot, és az így bekövetkező moduláció során a fény teljesítménye vagy hullámhossza időben változik. A gerjesztett állapot által felvett plusz energia ütközések révén átadódik a környező molekuláknak, megnövelve ezek mozgási energiáját, azaz a gáz hőmérsékletét. A hőmérsékletnövekedés sűrűség és nyomásnövekedéshez vezet. A nyomásváltozás hangként terjed, és ezt jelzi a tervezett műszer.

A délutáni program első részében a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság munkatársai tartottak előadást a Klímagáz Adatbázis gyakorlati használatáról illetve a folyamatosan végzett ellenőrzések tapasztalatairól, majd fórum keretében a résztvevők közvetlenül feltehették kérdéseiket, beszélhettek a Klímagáz Adatbázis használata közben felmerült esetleges problémákról, jelentéstételi kötelezettségek kategóriáiról, vagy tisztázhatták bizonyos rendeleti részletek helyes értelmezését és gyakorlati alkalmazásukat.
Az Ipari Hűtés előadásait nagy érdeklődés várta, hiszen a résztvevők döntő többsége ebből az irányból érkezett. Kecse-Nagy Mátyás és Kiss D. József előadók több témát is feldolgozva helyezték előtérbe a szakmai alapok fontosságát és a korszerű, energiahatékony technológiák alkalmazásának lehetőségeit, kiemelve, hogy a környezetvédelem már a tervezésnél el kell, hogy kezdődjön! Csak erre ráépítve lehet megvalósítani a minden tekintetben hatékony kivitelezési, üzemeltetési, karbantartási folyamatokat.
Korbacska Ákos előadában bemutatta az alternatív hűtőközegek kiválasztási folyamatát, ha ipari hűtőkről van szó. A BR.Gal Zöldautó Kft prezentációja a tápvíz minőségének hatását fejtette ki légnedvesítők esetében.

A konferncia második napja az Ipari Hűtés előadásai során már hangsúlyozott tervezés fontosságát dolgozta fel a kivitelezés szempontjából. Az előadások előtt az érdeklődők lehetőséget kaptak a konferenciának otthont adó Silvanus Hotel gépházának meglátogatására. Érdekesség, hogy az egyik előadó, Horváth Zoltán, annak idején (1981-ben) személyesen vett részt a Szálloda gépházának beüzemelésében!

Az első részben kifejezetten a széndioxid, mint régi-új hűtőközeg alkalmazásáról hangzottak el a prezentációk. A Daikin Hungary Kft a piaci igények szerinti széndioxidos hűtésre integrált hővisszanyerős rendszerekkel kapcsolatosan, mig a Panasonic Marketing Europe GmbH előadása CO2 és R32 hűtőközeges innovatív kereskedelmi hűtés során alkalmazott megoldásokról szólt.
Nagy érdeklődésre számított Baricz László előadása a autóbuszok klímaberendezéseinél alkalmazott széndioxiddal kapcsolatban. Két előadás az alkalmazott és alkalmazandó mérőműszerek és mérések fontosságáról szólt (Szenzortechnika, Testo)

A befejező rész prezentációi a tervezés és kivitelezés során az elmélet gyakorlattal való találkozását boncolták. Nem elég hangsúlyozni, hogy a tervezésnél dől el minden!
Horváth Zoltán az A2L kategóriába tartozó új, alternatív hűtőközegek biztonsági kérdéseiről beszélt dióhéjban, és javasolta, hogy akiket ez érint, feltétlenül jelentkezzenek a HKVSZ által szervezett egésznapost továbbképzésre ebben a témában!
Piblinger Tibor (Technológia Hűtés Kft) az előtte szólóhoz kapcsolódva az A2L/R32 VRF rendszerek kiválasztásának elméleti és gyakorlati kihívásaira hívta fel a figyelmet. Horváth Gábor (Columbus Klímaproject) nagyteljesítményű propános hőszivattyú tervezési és kivitelezési tapasztalatait mutatta be, Vajda József (Pécsi Tudományetem) a talajszondás hőszivattyú rendszerek üzemeltetésének környezetre gyakorolt kölcsönhatásairól tartott elemzést. A előadások értékességét mutatta, hogy a hallgatóság nagy része kitartó figyelemmel kísérte végig a második napi előadások összességét.
A konferenciát hagyományos módon tombola zárta, ahol a kiállítók felajánlásai kerültek kisorsolásra, és a fődíj ismét a következő évi szervizkonferenciára egy fő meghívását jelentette. A késői ebéd után mindenki nagy megelégedettséggel utazott haza, és bíznak benne, hogy egy év múlva ismét találkozhatnak, akár ismét Visegrádon!

A szervezésről és kihívásokról.
Alaposan nehéz dolguk volt a szervezőknek, hogy ez a sikeres rendezvény létrejöjjön! A legkisebb fejtörést a helyszínválasztás okozta, hiszen azt már 2019-ben eldöntötte a HKVSZ Elnöksége, hogy a rendkívül prosperáló évet követően egy igazán exkluzív helyszínen kell megrendezni a következő Szervizkonferenciát, amely legyen a Silvanus, mely addig elérhetetlennek tűnt a magas árak miatt, de a 2019-es kiváló év mindenkinek lendületet adott és optimizmust. Aztán beütött másfél év kényszerszünet...
2021. nyarán, amikor megszűntek a korlátozások, már bizakodva lehetett nekivágni a szervezésnek, még ha kompromisszumokkal (előre hozott dátum, rövidített forma) is, de hajrá!

A végeredmény.
A program szeptember első napjaira nagyjából összeállt, és indultak a jelentkezések. Eleinte nehézkesen, majd lendületesebben. A végén átléptük az idei ideális célkitűzés 100 fős álomhatárát is! De nem ez a fontos. A lényeg nem a számokban vagy a nyers adatokban van, hanem mögöttük!
Elértük, hogy:
- teltházas előadások voltak: szinte minden előadás alatt a résztvevők legalább 80%-a az előadóteremben volt
- tudományos illetve K+F témákra épült minden egyes előadás; az ún. promóciós előadásoknál is alapvetően kevesebb volt az eladásösztönzés, és több a szakmaiság
- akik most vettek részt először, úgy nyilatkoztak, hogy "ez egy hihetetlenül családias hangulat és minenki barátságos, közvetlen"
- a közvetlenség maximális szintre emelkedett: új üzletek, új barátságok, új HKVSZ-tagságok, új kapcsolatok köttettek
- kiváló hangulatú és -panorámás szünetek
- az előadók készségesen adtak több információt az érdeklődőknek a szünetekben
- új lehetőségek tárháza nyílt ki a résztvevők egymás közti együttműködéseiben
- kiváló relaxáció, feltöltődés a helyszínen
- a kilátás, a látvány, a maximálisan csendes környezet, a természetközeliség enerigia-feltöltő hatást gyakorol a résztvevők szellemi és fizikai teljesítőképességére
- a baráti vacsora a legjobb alkalom a hosszú távú üzleti kapcsolatok megalapozására és a régi szakmai barátságok fenntartására
- a legutolsó előadást is nagy figyelem kísérte

Összegzés.
Hosszú évek óta nem volt ennyire közvetlen-, szakmai-, tudományos-, családi-baráti- és építő a hangulat. Az előző évek rohanását, hektikusságát végre leváltotta a nyugodt- és kiegyensúlyozottság, felelősségérzet, és ami a legfontosabb: az emberi értékekre való összpontosítás!

Ismételten köszönjük Nektek: Résztvevőknek és Előadóknak, mert Nélkületek nem lett volna AZ a Szervzikonferencia, AMI létrejött!

Kérünk Titeket, akik részt vettetek a Szervizkonferencián, akár Előadóként, akár Résztvevőként, mondjátok el véleményeteket, hogyan éreztétek Magatokat! Értékelő kérdőívre tovább!

Előre is köszönjük válaszod!

*****************

A HKVSZ 2021. október 13-14-n rendezi meg a festői szépségű Dunakanyarban a 36. Szervizkonferenciát. A rendezvénynek a kiváló  Silvanus Hotel ad otthont.

Regisztráció online, vagy a letölthető jelentkezési lapon, vagy e-mail-ben!

26 F-gáz kreditpontos PROGRAM* (a program változtatási jogát indokolt esetben a szervezők fenntartják!)
*
(A 26 F-gáz kreditpont az arra jogosultak részére és a teljes programon való részvétel esetén érvényesíthető!)

október 13. szerda: Hatósági és globális környezetünk. Ipari technológiák.
(8:00-10:00) érkezés, regisztráció, welcome kv és üdítő

10:00-12:15 Opening Session: Fókuszban a környezetvédelem
Levezető elnök: Várkonyi Nándor
10:00 Megnyitó és elnöki köszöntő
előadó: Várkonyi Nándor
10:05 Bemutatkozik a HKVSZ Oktatási Kabinet: alternatív szakmai továbbképzések.
Magyar Épületgépészeti Egyeztető Fórum.
előadók: Gyurkovics Zoltán MMK Épületgépész Tagozata; MAIYALEH Tarek egyetemi docens BME; Tóth László, Várkonyi Nándor a HKVSZ Oktatási Kabinet képviselői
10:25 ÖKO-hatékonyság modell kereskedelmi és ipari hűtésben
előadó: Szalay-Nagy László, Climalife Kft
10:55 A szervizszolgáltatások jövője Magyarországon - az elmélet és a gyakorlat kihívásai a háztartási gépek esetében
előadó: Dr. Mészáros Fanni, APPLIA Magyarország Egyesülés
11:15 Hűtőközeg szivárgási pontok meghatározására alkalmas fotoakusztikus műszer fejlesztése
előadók: Dr. Huszár Helga, Dr. Végh Panna; Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék
11:45 Anyagválasztási lehetőségek közvetítőközeges rendszereknél
előadó: Juhász László, Climalife Kft

(12:15-13:15 Ebédszünet)

13:15-15:00 Hatósági Fórum
Levezető elnök: Várkonyi Nándor
13:15 Szakmánkat érintő hatósági tapasztalatok
előadók: Gurdon Ferenc, Dr. Horváth Zsófia, Kiss Hermina, Majoros Judit, Dr. Szabó Iván; Nemzeti Klímavédelmi Hatóság
Fórum

(15:00-15:30 Szünet)

15:30-18:00 Ipari technológiák
Levezető elnök: Kecse-Nagy Mátyás
15:30Témaindító előadás: Öreg folyadékhűtők, fiatal szakemberek üzemviteli problémái
előadó: Kecse-Nagy Mátyás
16:00
Ipari hűtőgépek üzemeltetése az új alternatív alacsony GWP-jű hűtőközegekkel. Milyen hűtőközeget válasszunk?
előadó: Korbacska Ákos, e.v.
16:30 A tápvíz minőségének hatása az izometrikus, elsősorban az ellenállás fűtésű légnedvesítők energiahatékony működésére
előadók: Brek Károly, Pálfi László; BR.GAL Zöldautó Kft
17:00 Fókuszban a CO2-gázkibocsátás csökkentése: Hűtőberendezések energiahatékonyságának vizsgálata
előadó: Kiss D. József, Danfoss Kft
17:30 Téma-összefoglaló előadás: Ipari hűtőgépek tervezési-, kivitelezési-, karbantartási-, üzemeltetési folyamatai
előadó: Kecse-Nagy Mátyás, Scorpio Kft

(19:30-23:30 Baráti vacsora)

október 14. csütörtök: Szakmai nap. Tervezés, üzemeltetés, továbbképzés.

10:00-12:05 Tervezés és kivitelezés alternatív hűtőközegekkel (1)
R744 A széndioxid
Levezető elnök: Baricz László
10:00 CO2 Conveni-Pack: Daikin hővisszanyerős integrált rendszere a piaci igények szerinti CO2 hűtőközeggel
előadó: Pallos Levente, Daikin Hungary Kft
10:25 A Panasonic innovatív technológiai megoldásai a kereskedelmi hűtésben CO2 és R32 hűtőközeg használatával
előadó: Csernák Attila, Panasonic Marketing Europe GmbH
10:50 Új fejlesztések a Fieldpiece-nél
előadó: Balog Lehel, Tóth Attila; Szenzortechnnika
11:10 Széndioxid az autóbuszok klímaberendezéseinél
előadó: Baricz László, Webasto Thermo&Comfort Hungária Kft
11:35 Testo termékek a hűtés- és klímatechnika szolgálatában
előadó: Voloscsuk Igor, Testo Kft

(11:55-12:15 Szünet)

12:15-14:30 Tervezés és kivitelezés alternatív hűtőközegekkel (2)
Az elmélet és gyakorlat találkozásai

Levezető elnök: Hanselka Tamás
12:15 Alternatív hűtőközegek biztonsági kérdései
előadó: Horváth Zoltán, villamos üzemmérnök
12:45 A2L/R32 VRF rendszerek kiválasztása
előadó:Piblinger Tibor, Technológia Hűtés Kft
13:10 Talajszondás hőszivattyús rendszerek üzemeltetésének hatása a talajhőmérséklet alakulására
előadó: Vajda József, főiskolai tanár PTE
13:40 1MW teljesítményű propános hőszivattyú tervezési és telepítési tapasztalatai
előadó: Horváth Gábor, Columbus Klímaproject Kft
14:15 Zárszó, tombola
előadók: HKVSZ elnöksége és Felügyelő Bizottsága

(kb. 14:30 ebéd)

Részvételi díj
HKVSZ-tagoknak 125.000,-ft+áfa, nem tagoknak 145.000,-ft+áfa. A részvételi díj tartalmazza a konferencia két napján a résztvételt a szakmai programokon, egyágyas szállodai elhelyezést 4*superior szobákbak, idegenforgalmi adót, parkolási lehetőséget, 4 kávészünetet, 2 ebédet üdítőitallal és kávéval, egy gálavacsorát korlátlan italfogyasztással. A netto részvételi díjra számított áfa mértéke 5-27% között mozog a közvetített szállodai szolgáltatások különböző áfa-terhének figyelembe vételével! A befizetett részvételi díjról kiállított számla ezeket részleteiben tartalmazza.
Kísérő személy - kizárólag közeli hozzátartozó, pl. házastárs - részvételi díja 75.000,-ft+áfa. A járványügyi biztonság figyelembe vételével kétágyas elhelyezés kizárólag a résztvevő és közeli hozzátartozó kísérője esetében lehetséges!
(Esetleges lemondás kizárólag írásban legkésőbb október 4-ig lehetséges. Ezt követő lemondás esetén a szállodai közvetített szolgáltatások 100%-a és a részvételi díj 50%-a kifizetendő! Lemondás nélküli meg-nem-jelenés esetén  teljes részvételi díj a kapcsolódó közvetített szolgáltatásokkal együtt 100%-ban kifizetendő!)

Szponzoráció, reklám
- szórólap elhelyezés konferencia-csomagban vagy a helyszínen: 60.000,-ft+áfa
- szóróanyag (kizárólag reklámajándék!) rendelkezésre bocsátás a konferencia-csomgahoz: gratis
- molínó/roll up kihelyezés a konferencia teremben vagy a konferencia egyéb területén (pl. kv-szüneti tér): 60.000,-ft+áfa/db
- kiállítói asztal: 120.000,-ft+áfa
- egyéb display vagy saját installáció: 150.000,-ft+áfa
- kivetítőn reklámfilm vagy logo megjelenítés folyamatosan (felváltva) a konferencia teljes ideje alatt: a helyszíni lehetőségek függvényében 100.000,-ft+áfa
- promóciós előadás: 120.000,-ft+áfa (max. 20 perc, szekciónként egy reklámelőadás lehetséges)

(Előre meg-nem-rendelt promóciós szolgáltatás helyszíni igénybevétele esetén a normál díj kétszeres kerül kiszámlázásra és kötelező megfizetésre!)

A jelentkezés leadása a jelentkezési feltételek elfogadásával és fizetési kötelezettséggel jár!

ONLINE REGISZTRÁCIÓ!

 

 

Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu
Adatvédelmi tájékoztató

Hírdetés

Időjárás

Menu

Küldjön üzenetet!

Üzenetét elküldtük!
Kollégánk hamarosan jelentkezok Önnél.