• (06 1) 201-7137
  • info@hkvsz.hu

IPOSZ

IPOSZ

Megjelenés dátuma: 2010. szeptember 2., csütörtök


Szerző: Berzy Judith

280 jogilag önálló ipartestület alkotja ezt a szövetséget, amelyből 240 területileg szervezett, 40 pedig országos szakmai szövetség. Az IPOSZ-nak csak a szövetségek a tagjai, természetes személy tagja nincs. Az IPOSZ jelenleg 60.000 kisvállalkozást képvisel, a jellemző üzemméret az 1-10 főig terjedő alkalmazott. Ezek a kisvállalkozások több, mint 200 kézműves szakmában folytatják a szolgáltató-, a termelő- és szállítmányozási tevékenységet. Az ilyen tevékenységet folytató kis- és középvállalkozások száma ma Magyarországon kb. 220 ezer, ebből 60.000 önkéntes alapon tag az IPOSZ-t alkotó ipartestületekben.
Az IPOSZ feladata, hogy ellássa ezeknek a kisvállalkozásoknak az országos érdekvédelmét, és a legfőbb kézműves szakmai ágazatokban kialakítsa az ágazati párbeszéd és megállapodások rendszerét.

Az IPOSZ egyik fő célkitűzése, hogy a kisvállalkozások érdekében kialakítsa saját információs és szolgáltatási rendszerét. Az információs rendszer mellett a szolgáltatásokon belül kiemelt fontosságot tulajdonítunk az olyan szolgáltatásoknak, mint a szakképzés, a minősítési és szabványügyek, a munkahelyi biztonság, a szociális politika és a környezetvédelem kérdései.
A magyar kormány elfogadta a Kisvállalkozások Európai Chartáját (Lisszaboni Charta), az IPOSZ ettől kezdve az EU-csatlakozási feltételek sorába tehette a kisvállalkozások egyenrangú félként való elismerését, és az EU-ban évtizedek alatt kialakult működési rend kialakítását és folyamatos fenntartását.

Az IPOSZ tagja a brüsszeli székhelyű Kis- és Középvállalkozások Európai Szövetségének (UEAPME), a Lausanne-i Nemzetközi Iparuniónak (UIAPME), és az északi EU-országokat is tömörítő Hanza Parlamentnek, ugyanakkor a legfontosabb EU-partnerországok szövetségeivel folyamatos, kétoldalú együttműködést is kialakított: mindenekelőtt Németországgal, Franciaországgal, Olaszországgal, Hollandiával, Belgiummal, Dániával, Svédországgal, Finnországgal és Ausztriával. Ezen kívül az IPOSZ tagja két nagy európai szakmai szervezetnek is: az Európai Építőipari Szövetségnek (EBC) és az Európai Fémipari Uniónak (EMU).

Ezeken a nemzetközi csatornákon keresztül az IPOSZ folyamatosan nagy mennyiségű, idegen nyelvű információkat kap az Európai Unióban folyó kisvállalkozói szakmai tevékenységről, a kisvállalkozásokkal kapcsolatos jogi változásokról és jogi problémákról és a különböző szakmai pályázatokról és versenykiírásokról, tenderekről.

Még több IPOSZ: www.iposz.hu

Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu
Adatvédelmi tájékoztató

Hírdetés

Időjárás

Menu

Küldjön üzenetet!

Üzenetét elküldtük!
Kollégánk hamarosan jelentkezok Önnél.