• (06 1) 201-7137
  • info@hkvsz.hu

Tanácsok klímavásárlás előtt

Tanácsok klímavásárlás előtt

Megjelenés dátuma: 2019. február 7., csütörtök


Szerző: Berzy Judith

Feltétlenül ajánljuk az alábbiakban felsoroltakat megfogadni minden olyan háztartásban, ahol klímaberendezésre kívánnak beruházni! Hogyan válasszunk klímát, kivel választassuk ki? Mikor, milyet, és hol érdemes beszerezni?

Mikor vásároljunk klímaberendezést?
Esetleg megfontolandó, hogy új ház építése esetén midig gondoljunk a klímaberendezés telepítésére. Így könnyebben el lehet tüntetni a csövezést a falban. Ha utólag klímatizálunk, akkor esztétikailag romolhat a ház belülről is és kívülről is. A falon kívüli csövezés esztétikai hátránya a kábelcsatorna. Sokszor nem lehet megoldani a klímatizálást egyetlen kültéri egységgel, de a sok kültéri modul is zavaró, stb.
Érdemes már kora tavasszal gondolkozni, hogy kell-e klíma vagy sem. Mert nyáron több hetes várakozással fogja megkapni az illető a klímát beszerelve, mert ebben az időszakban a szerelők túlterheltek, így megeshet, hogy csak akkor kerül beüzemelésre a berendezés, amikor már nem lesz rá szükség az időjárás hűvösre fordulta miatt. 

Milyen szempontok alapján vásároljunk?
A legfontosabb a megfelelő hűtőteljesítményi igény meghatározása. Ez függ a tér nagyságától, hőterhelésétől. Ezt szakember ki tudja számolni. De vásárlás előtt mindenképpen szükséges, hogy szakember mérje fel a helyszínt.
Figyelem! A kímaválasztás bukatói: 
- Ha alulméretezik a klímát, akkor nem hűti le a teret.
- Ha túlméretezik, sokat fog fogyasztani és drágább lesz a berendezés üzemeltetése.

A gazdaságossági tényező.
A klíma gép minősége nagyban befolyásolja a gazdaságos üzemeltetést. Gazdaságosan akkor üzemel egy klímagép, ha minél nagyobb a hatásfoka. Ez azt mutatja meg, hogy egy egység elektromos áram segítségével hány egység hűtési teljesítményt kapunk. Minél nagyobb, annál olcsóbb az üzemeltelés költsége. Ezt nevezik COP és EER hatásfoknak. Úgy pl., ha 3,2kw-nál nagyobb a hűtőteljesítmény és a felvett villamos teljesítmény csak 1kw, akkor az A-s energiaosztályú. Ez a legjobb. De vannak ennél még jobbak is a 4 és 5-ös COP-s berendezések. Ezek nemzetközi besorolások.

Akarunk-e átmeneti időszakban fűteni a klímával? Ez egy kicsit megdrágítja a gép árát. Kényelmi szempontból és gazdasági szempontból is lényeges dolog. Ha nyár után, amikor hirtelen időjárás változás történik, lehűl a levegő és vele együtt a ház is, de a központi fűtést még nem akarja bekapcsolni, viszont igényelné a megszokott 20-24 fokos szobahőmérsékletet a hűvösebb 17-19 fok helyett, akkor bekapcsolhatja a klímát fűtési üzemmódban és üzemeltetheti akár gazdaságosabban, mint a gázkazánt.
Ez persze függ a COP-től is. Minél nagyobb, annál jobb. Az egyszerűbb, olcsóbb berendezésekkel is lehet +5C külső hőmérsékletig fűteni. Vannak olyan fűtős (hőszivattyús) klímák, amely akár -20 fokos külső hőmérsékletnél is használható fűtésre. Így akár az év 90%-ában lehet fűteni klímával és olcsóbb, mint a gáz.

Mi az az inverteres vezérlés? Fokozatmentes teljesítményszabályozás állítja a kompresszor sebességét ill. a ventillátorokat. Csendesebb üzem és energiatakarékosabb.
Ha több szobát kell klímatizálni, akkor egyetlen (multi) kültérire több beltérit is rákapcsolhatunk általában 2-4-ig, de vannak ennél nagyobb rendszerek is. Ezeknek komolyabb áraik vannak, de csak egyetlen kültéri modul van. Nem "díszíti" sok gép a családi házat., helytakarékossági-, esztétikai-, zajvédelmi szempontok alapján előnyös.

A szűrők. 
Többfajta szűrő  van. Az alap a por, pollen és allergén anyagok szűrése és megkötése. Ezen kívül vannak különböző füst és szagszűrők, plazmaszűrők, légállapot javítók stb.

A kivitelezés. 
Függ az ügyféltől és a szerelőtől: az ügyfél elmondja az igényeket. Pl.: 1 kültéri legyen és sok beltéri; ne látszódjon a kültéri sem és a beltéri sem, stb.
A szerelő felméri a helyszínt és az igényeket. Elmondja, hogy meg lehet-e valósítani a megrendelő igényeit, és hogy mennyiért.
A megfelelő szerelő kiválasztásában elengedhetetlen tényező a személyképesítés.
Hatósági szabályozás alát tartozik, hogy hűtő- és klímaszerelői tevékenységet (hűtőközeg-kezelést) csak az ide vonatkozó ismeretek és készségek elsajátítása után lehet végezni! A képesítést a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság állítja ki, és a Hatósági adatbázisban ellenőrizhető: személyképesítés ellenőrzése és vállalkozás-keresés!

Hol vásároljunk klímaberendezést?
2015. augusztus 1-től magánszemély kizárólag abban az esetben vásárolhat klímaberendezést, ha rendelkezik egy képesített szerelő által kiadott igazolással a gép beszereleésére vonatkozóan. Még jobb, ha a berendezés-vásárlást közvetlenül a jogosult képesített személyre bízzuk! Ha mégis ragaszkodik a vevő, hogy saját maga vásárolja meg a készüléket és rendelkezik is az ide vonatkozó előzetes igazolással, akkor sem biztos, hogy ez a jó megoldás. Az olcsó, akciós berendezéseket a szakma nem ajánlja! Többek között azért sem, mert az eladó nem tudja, mi kell a vevőnek. Megmutathatja a választékot, de nem tudja szakszerűen felmérni és értékelni a vevői igényeket, sőt félrevezetőek az akciós ajánlatok, mert akár a klímaberendezés árának többszörösébe kerül annak felszerelése, vagy garanciális illetve minőségi problémák társulnak a berendezéshez, esetleg kifutó szériához nincs alkatrész utánpótlás, vagy nem felelnek meg a legújabb előírásoknak.    

A lakossági klíma berendezések fajtái

A légkondícionáló berendezések egy részét a teljesítményük, kialakításuk, szabályzásuk és nem utolsó sorban áruk miatt az ún. lakossági kategóriába sorolják.
Ezek közül a legegyszerűbb és egyben legelterjedtebb berendezések az ablakklímák, melyek Európában kevésbé népszerűek. A split (osztott rendszerű) klímák közül vitathatatlanul az oldalfaliak a legelterjedtebbek. Ezek teljesítménye a 2kW-tól egészen a 10+kW-ig terjed, számtalan beltéri kialakításban, szűrővel, funkcióval. Régebbi vezetékes fali szabályzójukat manapság infra távirányító váltotta fel.
A spliteket két fő szempont szerint érdemes megkülönböztetni:
· mono-, vagy multisplit klíma berendezések
· beltéri egység kialakítás szerint
A mono-, illetve multisplit légkondícionáló berendezések közötti különbség az, hogy egy kültéri egységre csak egy- (monosplit), vagy több beltéri egység csatlakoztatható (multisplit).
A multisplitek esetében nem pusztán a hűtőköri csatlakoztathatóság kültéri és beltéri egység között a kulcskérdés, hanem a szabályzás bonyolultsága is.
A beltéri egységek kialakításuk szerint lehetnek:
· oldalfali-,
· mennyezet alatti-, vagy parapet-,
· álmennyezeti kazettás kialakítású -,
· légcsatornás kialakítású beltéri egység

Milyen helyiséget klimatizáljunk?
Logikusan azokat a szobákat érdemes klimatizálni, ahol sokat tartózkodunk a lakáson-, épületen belül.
Mivel a helyiség hűtését túlzásba is lehet vinni, nagyon ügyeljünk a helyes hőmérséklet beállítására és a beltéri egység elhelyezésére. Különösen igaz ez hálószoba, gyerekszoba és munkahelyi iroda esetében. A hideg levegőt soha ne fújjuk közvetlenül a bent tartózkodó emberekre.
Több egybenyíló, ajtóval nem rendelkező helyiséget vagy több beltéri egységgel, vagy egyetlen - az egész helyiségcsoport hűtési igényét kielégítő teljesítményű - jól elhelyezett beltéri egységgel (és a hozzá kapcsolódó kültérivel) klímatizálunk.

Milyen beltéri egységet, mikor alkalmazzunk?
Oldalfali: legelterjedtebb, bárhol használható.
Parapet: ahol cél-, vagy következmény az oldalsó falfelület szabadon hagyása (pl. tetőtér, vagy munkahelyi környezet).
Mennyezet alatti: hasonló okokból mint a parapet beltéri esetében, illetve ezek a gépek általában nagyobb teljesítményűek, így tágasabb helyiségekben célszerű alkalmazni. Nagy vetőtávolsága miatt jól "befújja" a távoli sarkokat is.
Álmennyezeti kazettás: ahol álmennyezet van (min. 30cm belmérettel) célszerű ezt alkalmazni, mivel a mennyezet bármely pontjára elhelyezhető, így optimális klimatizálás érhető el. Az összes cső és szerelvény az álmennyezetben fut, így egyszerű szerelni. Jellemzően nagyobb teljesítményűek.
Légcsatornás: a legelegánsabb megoldás, ha van hely a beltérit és a kapcsolódó légcsatornát rejtve elhelyezni. Általában az építkezés során már ki kell alakítani ezt a rendszert, mert utólag nagy az átalakítás költsége. Előnye, hogy rejtve, optimálisan elhelyezett légrácsokon keresztül szállítjuk a hűtendő levegőt.

A kültéri egységekről
Split rendszerű klímák esetében mindig van kültéri egység, mely a berendezés motorja. Leegyszerűsítve mindazon részeket tartalmazza, melyeket egy háztartási hűtőgép hátulsó felénél láthatunk:
-kompresszor (a hűtőközeget sűrítő "motor")
-kondenzátor (a forró hűtőközeget cseppfolyósító hőcserélő)
-ventilátor (a környezeti levegővel lefújja a kondenzátorról a fejlődő hőt)
-elektromos- és hűtőköri szerelvények
A kültéri modul időjárásálló burkolattal van ellátva. Az elhelyezésénél a legfőbb szempont, hogy jól szellőző helyre kerüljön. Külső homlokzaton acélkonzolra kell szerelni. Érdemes előre gondolni a javasolt (és a garancia idő alatt elvárt) karbantartás miatt a szerelhetőségre, hozzáférhetőségre is.

A mono- és multisplit rendszerű légkondícionálók
Mono rendszerről akkor beszélünk, ha egy kültéri egység csak egy beltéri egységet szolgál ki. Ez a legegyszerűbb és legelterjedtebb split berendezés.
Ettől annyiban tér el a multi rendszer, hogy egy kültéri egység kettő (duál~), három (triál~), esetleg négy (kvadrál~) beltéri egységet lát el.

Egyéb ajánlás:
Csírátlanító megoldások
A levegőben található mikroorganizmusok egy része bizonyos hatások ellen védtelen. Az egyik legközismertebb ilyen hatás az UV sugárzás. Ezt a jelenséget sokan kissé félve emlegetik, miközben kontrollált módon szinte naponta találkozunk alkalmazásával. UV fényt használnak a bankjegyvizsgálók, a szolárium berendezések is kontrollált és korlátozott módon bocsátanak ki UV sugarakat, és a szórakozóhelyek kedvelt fényelemi közt is igen sokszor megtalálható UV lámpa.
Nos, a légtisztításban is lehetőség van ennek a technikának a használatára, mindössze a megfelelő kontrollt kell biztosítani. Ez pedig nem jelent nehézséget, mivel az itt használt UV lámpa teljesítmény sok százszorosan alulmarad a káros limit alatt.

Kisüléses szennyeződésromboló rendszer
Mint az az eddigiekből látható volt, a levegőben lévő szennyezőanyagok eltávolításának alapvetően két alapmódszere áll rendelkezésünkre. Az egyik, hogy "elcsípjük" a szennyezőanyagokat, és azokat a szűrővel együtt kidobjuk, vagy a szűrőkből kimossuk. A másik, hogy felbontjuk semleges részelemeire, azaz gyakorlatilag szétrobbantjuk a szennyező részecskéket kémiai vagy mechanikus úton.
A kémiai utat a katalizátorok jelentik, amelyek a katalitikus folyamat segítségével bontják részelemeikre a szennyeződéseket.
A "mechanikus" technika legújabb fejlesztése a kisüléses szennyeződésromboló rendszer. Ennél a megoldásnál egy folyamatos elektromos kisülés "falon" halad át a levegő, ahol a kisülések hatására - a villám romboló erejének kicsinyített és megszelídített módszerét alkalmazva - a szennyezőanyagok elemi, ártalmatlan részelemeikre hullanak.

Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu
Adatvédelmi tájékoztató

Hírdetés

Időjárás

Menu

Küldjön üzenetet!

Üzenetét elküldtük!
Kollégánk hamarosan jelentkezok Önnél.