• (06 1) 201-7137
  • info@hkvsz.hu

Óvatosan a légkondicionálóval

Óvatosan a légkondicionálóval

Megjelenés dátuma: 2017. december 1., péntek


Szerző: Berzy Judith

Nyári melegben nem feltétlenül az a megoldás, hogy a klímaberendezést túráztatva egyre hűvösebbet csináljunk a helyiségben vagy járműben. Több mozgás mellett, a szabadban töltött hosszabb időszakokkal, illetve egészséges táplálkozással és -életmóddal szervezetünk is jobban alkalmazkodik a magasabb hőmérséklethez.

Szállodabetegségnek hívják a köznyelvben azt a civilizációs kórt, amely gyakran megjelenik légkondicionált szállodákban, munkahelyeken, intercity vonatokon, extrákkal felszerelt autókban – vagyis olyan terekben, ahol zárt rendszerben kering a levegő.
A tünetek változatosak: a fáradtságtól, köhögéstől a fej- és torokfájáson át, az ízületi és mozgásszervi panaszokon keresztül egészen az akár súlyos következményekkel járó Legionella-fertőzésig.

Rejtélyes halálesetek

A Legionella baktérium története 1976-ban kezdődött, amikor Philadelphiában, az Amerikai Légió nagygyűlésén több száz légiós fertőződött meg, és közülük 34-en meg is haltak. Az eleinte titokzatosnak tűnő fertőzésért a központi légkondicionáló berendezésben levő kórokozó volt a felelős. A baktériumot ekkor azonosították és dokumentálták először, ám azóta a tudósok már jól ismerik a Legionella 39 eltérő faját, és 60 különböző szerotípusát.

Csak a belélegzett baktérium fertőz

A Legionella a természetes vizekben szinte mindenhol előfordul. Kis mennyiségben a csapvízben is jelen van, ami gyakorlatilag semmilyen közvetlen veszélyt nem jelent, hiszen az emésztőrendszeren keresztül nem fertőz. Viszont az épület gépészeti rendszerébe jutva 20°C - 45°C hőmérsékleti tartományban, pangó vízben már sokszorozódik. A fertőzött víz elporlasztásával, apró vízcseppekben, aeroszol formájában belélegzett baktérium pedig már fertőző. Ezért kell igen körültekintően bánni a légkondicionáló berendezésekkel, ahol a a baktérium a kondenzvízben szaporodik, az aeroszol-képződésért pedig a levegőkeringetés a felelős.
Jellemző még a megbetegedés továbbá olyan zuhanyzókban, medencékben, ahol a porlasztás mechanikai úton megy végbe. A szökőkutak, locsolórendszerek, csobogók, szobapárásítók szintén potenciális veszélyforrások.

Távolsági buszok és bankok

Mi a közös bennük? Mindössze annyi, hogy mindkét térben azonos hőmérsékletre és száraz páratartalomra beállított levegő kering zárt rendszerben.
A légkondicionálóval felszerelt helyiségek előnye, hogy kevesebb por és pollen kering benne, mint az utcán, hátránya viszont, hogy nincs légmozgás, vagy azonos irányból meghatározott helyre fújja a hideg levegőt a rendszer az ott tartózkodókra. Továbbá jellemző, hogy ezekben a terekben a kisméretű ablakok fényszűrő üveggel ellátottak, nem nyithatók, és gyakran még szalagfüggönyök is akadályozzák, hogy természetes napfény érje a bent tartózkodókat.

Számos betegséget okozhat

Mindezek következménye lehet fáradtság, kimerültség, depresszió, és különbözó testi problémák: a torokfájás és fejfájás mellett gyakori a felfázás, a petefészek- és hüvelygyulladás, a libidó csökkenése.
Természetesen a tünetek kialakulása, illetve a megjelenési formája az immunrendszer állapotától is függ.
Vagyis a légkondicionáló túlzott használatának nem csak a klímából kiáramló hideg levegő miatt kialakuló nyári nátha, meghűlés és ízületi panaszok lehetnek a következményei. A Legionella által okozott enyhébb lefolyású betegség a Pontiac-láz, ami az influenzához hasonló tünetekkel jár, és általában nem is azonosítják, mint Legionella-fertőzést. A legionárius betegség ezzel szemben egy összetett tünetekkel járó, atípusos tüdőgyulladás, ami végzetes is lehet.

Gomba, allergia, asztma..

A légkondicionáló berendezés fentieken kívül még számos fertőzést okozó mikroorganizmuok számára biztosít kedvező életfeltételeket.

Vagyis a nem megfelelően karbantartott berendezések a legionellózison és Pontiac-lázon kívül az alábbi betegségek kialakulásában játszhatnak szerepet:
- túlérzékenység okozta tüdőgyulladás,
- asztma,
- allergia,
- az egész szervezetet érintő gombafertőzés
- a tüdőben megtelepedő gomba okozta gyulladás
- feltételezhetően mycotoxicosis (gombák által termelt, szervezetet károsító anyagok által kiváltott reakció)
is előfordulhat.

Mivel a kórképek igen változatosak lehetnek, bármilyen gyanús tünet esetén ajánlatos szakemberrel kivizsgáltatni magát a betegnek.

Mi a megoldás?

A szakszerű tisztítás megakadályozza, hogy a készülékben a különböző mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, majd a klíma bekapcsolásával folyamatosan keringetésre kerüljenek a beltéri levegőben. A munkahelyi, otthoni és az autóban felszerelt klímát szakemberrel évente legalább egyszer vegyszeresen ki kell tisztíttatni, vagy, ha ez már nem elég, ki kell cserélni.
Ezenkívül érdemes megszívlelni az alábbiakat:
- A munkahelyeken ne legyen túl hidegre állítva a klímaberendezés, hiszen a kinti hőség és a benti hideg közti különbség nem csak az ott dolgozókat, hanem a betérő vendégeket is megviseli, zavarja.
- Tekintettel kell lenni azokra a személyekre, akik semmilyen körülmények között nem bírják elviselni a légkondicionálást, ezért ilyen személyek jelenlétében a klímaberendezés üzemeltetését szigorúan mellőzni kell.
- Fontos, hogy rendszeresen lehessen szellőztetni, és kimenni a szabad levegőre.
- Sokat kell mozogni a természetben és teljes értékű, egészséges táplálékot kell fogyasztani.
- A stressz, a túlhajszolt életmód, kialvatlanság, stb. szintén olyan tényezők, melyek az immunrendszert gyengítik és fogékonyabbá teszik a légkondicionáló okozta veszélyekre.
- Légkondicionálás helyett az árnyékolástechnikára és megfelelő szellőztetésre kell helyezni a hangsúlyt.

Kapcsolat

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége
1191 Budapest, Ady Endre út 28-30.
Tel/Fax: (06 1) 201-7137
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 5501
Adószám: 18052246-2-43
HKVSZ titkárság: info@hkvsz.hu
HKVSZ pénzügy: penzugy@hkvsz.hu
Adatvédelmi tájékoztató

Hírdetés

Időjárás

Menu

Küldjön üzenetet!

Üzenetét elküldtük!
Kollégánk hamarosan jelentkezok Önnél.